SPONZORIRANI SADRŽAJ

KOLIKO DOBRO POZNAJETE ZAČINE: Saznajte više o mirisnim začinima u vašoj kuhinji!

 Getty Images/iStockphoto
 

Neka potpuno jednostavna jela, koja smo kušali bezbroj puta, uvijek nas iznova očaraju svojim okusom iako nije nam jasno zašto. Čarolija tih okusa dolazi zahvaljujući začinima. Ti nevjerojatni sastojci ono su što daje posebnost svakome jelu, a donosimo vam male tajne najpoznatijih začina koje koristimo zaista često.

Bosiljak

Već sami sirovi listovi bosiljka mirišu nevjerojatnim mirisom, a osvježavajuća aroma još je intenzivnija kada dolazi u osušenom obliku. Najčešće ga se koristi za jela koja se kuhaju dugo i polagano, a savršeno se nadovezuje sa sastojcima poput rajčice i tjestenine. Bosiljak je izvrstan u kombinaciji s jesenskim povrćem poput patlidžana, tikvica, bundeva i špinata. Mesna jela od puretine i piletine dobit će potpuno novu dimenziju okusa s bosiljkom, a ako preferirate divljač, njegov blag, osvježavajući okus umanjit će težinu mesa.

Making pasta with pesto with the original recipe of Genova. Wooden background and accessories communicate the sense of Italy.
Getty Images/iStockphoto

Kurkuma

Kurkuma je, bez sumnje, jedan od najzdravijih začina na svijetu. Ona svojim svojstvima pretvara loše masti u dobre i pomaže pri mršavljenju, a brojne studije pokazuju kako pozitivno utječe na održavanje zdravlja te zaštitu od bolesti. Njezin specifični okus omogućava nam da je koristimo u brojnim kombinacijama, a ne samo kad su u pitanju glavna jela. Kurkumu možete staviti u doslovno sve obroke u danu. Kremaste juhe i umaci, pa čak i kolači, odlično funkcioniraju s ovim začinom, a svakodnevicu možete začiniti i pomoću smoothieja s kurkumom.

Kremasta indijska juha s lećom

Slatka paprika

Slatka mljevena paprika dolazi u specifičnoj crvenoj boji kao rezultat sušenih zrelih plodova slatkih paprika. Osim što je iznimno ukusna, slatka paprika potiče cirkulaciju i apetiti. Njezin slatkasti, ali istovremeno oštriji okus, idealno se slaže uz sezonske bistre i guste juhe, gulaše i mesne delicije. Sezona paprikaša je stigla, baš kao i fini gulaši od divljači, a slatka paprika može se jesti i kao dodatak međuobrocima sa sirnim namazima. Inspiraciju za doručak, a ujedno i savršen početak dana, potražite u slasnoj kajgani s pola žličice slatke paprike.

Chilli, red pepper flakes and chilli powder burst
Getty Images/iStockphoto

Curry

Jedan od najpoznatijih indijskih začina zasigurno je curry. Zanimljivo je kako je originalno curry mješavina koju čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Curry se u Indiji koristi stoljećima, a i dan danas je prisutan u tradicionalnoj indijskoj medicini kao pomoć kod probave, kod bolesti iritabilnog crijeva te za poticanje rada jetre i srca. Posljednjih godina curry je sve popularniji začin u jelima i na našim područjima, a možete ga koristiti ovisno o željama prilikom pripreme raznih vrsta jela. Naravno, najpopularniji je u kombinaciji s jelima od mesa, ali odlično se slaže sa žitaricama, povrćem i desertima. Kao neočekivani obrat u okusu, pripremite ga s morskim plodovima, piletinom ili u salatnim preljevima i uživajte u fantastičnom i ujedno zdravom okusu!

Variation of Spices and Herbs like chili peppers, parsley, rosemary, peppercorns, cayenne pepper, tumeric, cumin, garlic and ginger on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Više o začinima pronađite na: www. zacini-inspiracije.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:15