INVESTICIJOM DO ZELENOG RESTORANA

KONAVOSKI DVORI: Poznati nacionalni restoran priprema se za velike promjene koje, između ostalog, uključuju korištenje održivih izvore energije!

 Tonči Plazibat / HANZA MEDIA
Poznati nacionalni restoran priprema se za velike promjene koje će ga pretvoriti u uzor ugostiteljima i poduzetnicima diljem Hrvatske, a uključuju korištenje održivih izvora energije i građevinskih materijala te zaštitu prekrasne prirode koja ih okružuje

Restoran Konavoski dvori otvoren je 1968. godine u preuređenom i proširenom starom mlinu na rijeci Ljutoj, u kojem su se stoljećima na starinski način mljele žitarice. Restoran je od samih početaka njegovao gastronomsku i etno baštinu Konavala prezentirajući u tradicionalnim konavoskim nošnjama znalački pripravljena jela od autohtonih i svježih namirnica nezaboravnih okusa.

Dubrovnik,160818.
Restoran Konavoski dvori, hrana i prostor
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Prije dvije godine u ovom su se tradicijskom restoranu na meniju uz brojne konavoske specijalitete počela pojavljivati i jela iz ostalih krajeva Hrvatske, Slavonije, Istre i Dalmacije, a sami Dvori uzeli su titulu pravog nacionalnog restorana, čime je započelo razdoblje promjena s kojima u Konavoskim dvorima hrabro nastavljaju dalje. Idući izazov preobražaj je cijelog prostora u zeleni restoran. O čemu je točno riječ objasnila nam je Lea Đurović Ruso, kći dugogodišnjeg zakupca Konavoskih dvora, arhitektica i vlasnica arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o. te pokretačica promjena koje će im omogućiti da produlje sezonu na cijelu godinu i da pametno iskoriste obnovljive izvore energije koji im stoje na raspolaganju.

Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

- Naziv zeleni restoran odnosi se na restorane koji brinu o održivom razvoju te doprinose svojim djelovanjem zaštiti prirode i okoliša. To se u prvom redu odnosi na korištenje organskih namirnica u pripravi jela, upotrebu obnovljivih izvora energije (sunce, voda, zrak), upotrebu održivih građevnih materijala i ekološke mobilne opreme, učinkovito korištenje vode, smanjenje otpada i onečišćenja te mogućnost ponovne uporabe i ekološki prihvatljivih sredstava. U našem slučaju svakako je bitna činjenica da je prostor rijeke Ljute zaštićeni prirodni krajolik te je samim time naziv zeleni restoran logičan smjer - naglasila je Lea Đurović Ruso.

Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Prekrasna priroda

Da je upravo priroda koja ih okružuje jedan od značajnih faktora privlačnosti samog restorana, u Konavoskim dvorima vrlo dobro znaju. - Naši su gosti oduševljeni prisutnošću izvorske vode rijeke Ljute te predivnim krajolikom. Dok blaguju na prostranim terasama, slušaju šum rijeke koji je prava terapija za sva osjetila - istaknula je gospođa Ruso.

Dubrovnik,160818.
Restoran Konavoski dvori, hrana i prostor
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

- Također su oduševljeni poslužiteljima koji prezentiraju bogatu gastronomsku ponudu u tradicionalnoj konavoskoj nošnji - napomenula je. I zaista, kada vam na stol dolaze raskošna jela pripremljena ispod sača, zemljanog ili metalnog poklopca pod kojim se dodavanjem žara s vanjske strane na otvorenom ognjištu peku janjetina, teletina, krumpiri i kruh, ta će vas nošnja prebaciti na neko drugo mjesto, na kojem kao da je vrijeme stalo.

Dubrovnik,160818.
Restoran Konavoski dvori, hrana i prostor
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

- Mi gostima zapravo nudimo gastronomsku šetnju različitim hrvatskim regijama, s obiljem mesnih i ribljih specijaliteta. Nastojimo kroz jelovnik ispričati priču o gastronomskoj kulturi Lijepe naše s posebnim naglaskom na poštivanje tradicije i pripadnosti prostornom ambijentu Konavala - istaknula je gospođa Ruso.

Dubrovnik,160818.
Restoran Konavoski dvori, hrana i prostor
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Vrijedan natječaj

Trenutačno je u pripremi dokumentacija za natječaj EU “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)”, projekt vrijedan vrtoglavih 4,5 milijuna kuna, dok maksimalni stupanj sufinanciranja prihvatljivih troškova projekta za predmetni natječaj iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj ide i do 85%. Planovi su veliki, a točno se zna za što će biti upotrijebljena svaka kuna.

Dubrovnik,160818.
Restoran Konavoski dvori, hrana i prostor
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

- U planu je kompletna energetska obnova ovojnice zgrade koja uključuje ugradnju toplinske izolacije na svim građevnim dijelovima zgrade. Planiramo i ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode te ugradnju fotonaponske elektrane. Grijanje, hlađenje i ventilacija riješit će se ugradnjom sustava s dvije dizalice topline (zrak-voda), a u planu je i rekonstrukcija tehnologije kuhinje, i to zamjenom energetski učinkovitijim aparatima, i još štošta. Svi navedeni zahvati trebali bi postići uštedu isporučene energije energetskoj troškovnoj cjelini u iznosu od minimalno 20% u odnosu na postojeće stanje - istaknula je.

Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Hvalevrijedan pothvat svakako je zamišljen tako da djeluje kao nadahnuće drugim ugostiteljima. - Budući da se radi o iznimnom prirodnom i povijesnom lokalitetu, htjeli smo osmišljavanjem koncepta zelenog restorana još više potaknuti svijest o značaju tog prostora te stvoriti dodanu vrijednost našim lokalnim ljudima s ciljem obogaćivanja turističke ponude i brendiranja Konavala u budućnosti. Vjerujemo da će naši gosti to prepoznati i kako će ova priča biti poticajna i za ostale poduzetničke projekte u Konavlima i šire - zaključila je Lea Đurović Ruso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:10