RECENZIJA RESTORANA

KORNATSKA ADRESA ZA SVE ONE ŽELJNE VISOKE KUHINJE: "Već sam isplanirao svoj ponovni dolazak u kasnu jesen!"

 Core Restaurant Kornati Facebook page
Ulaskom u petu godinu postojanja Core Lounge Bar & Restaurant postao je etablirana kornatska adresa za nautičare željne visoke kuhinje, a takvih je poprilično. Upravo je Core, uz još dva-tri mjesta, promijenio tradicionalnu ponudu na našim nautičkim rutama, donedavno u malenim konobama i grill-terasama

Iako je šarm, a nerijetko i hrana tih starih pozicija jedinstvena, nova vremena donose i goste s novim i drugačijim gastronomskim zahtjevima. Osobno nalazim užitak i u jednom i u drugom restoranskom izričaju, a slobodu izbora smatram najvećom vrijednošću života. Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo te je stvorio Kornatsko otočje od suza, zvijezda i daha, zapisao je nobelovac Bernard Shaw i teško se što može dodati ovom opisu. Na samom otoku Kornatu, u opjevanoj uvali Vrulje, lijepo se uklopio i Core, dodavši u ovaj sigurni pristan još nekoliko mouringa, malo glamura, dosta ukusne hrane i još više biranih vina.

Core Restaurant Kornati Facebook page

Usred glavne sezone restoran je, naravno, bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a na vezu se natisnuo maksimalni broj plovila. Rezervacija je često nužna i u predsezonskom i u postsezonskom razdoblju, a od 15. lipnja do 1. rujna i danima unaprijed. Najbolji brod je onaj prijateljev pa sam i ja ovaj put tako stigao kod Štabe, kako po živopisnom vlasniku svi zovu ovo mjesto. Raspoloženo društvo mojih Pažana izjurilo je s broda na bićerin i u “kontrolu” dnevnog ulova. Iskusniji moreplovci znaju da ukupno gastronomsko iskustvo počinje već tijekom vezanja brodice, prvim aperitivom i dogovorom oko večere, a prije posljednjeg kupanja u suton. Dvojba je ovaj put bila sadržana u odabiru glavnog jela. Netom pristigla svježa riba ili pjesmama opjevana paška janjetina koju dragi otočani nikad ne propuštaju. Nezasitnog apetita i gladnih očiju odabrali smo i jedno i drugo.

Core Restaurant Kornati Facebook page

Malo je reći da je velika kavala bila besprijekorno ispečena na žaru, paška janjetina ispod peke savršena (cijeli je janjac imao 5 kg!), a krumpiri nestvarno dobri. No, prava je poezija ipak sačinjena od nekoliko predjela kojima je večera počela. Malene fritule od škarpine vrlo su ukusan zalogaj, koji svakako probajte, a ne zaostaje ni blago začinjen tartar od tune. Marinirane kozice na dimljenom ananasu s kremom od sira i karameliziranih lješnjaka i komadićima suhih šljiva autorski su uradak vrijedan posebne pažnje. Krasno uklopljene arome, teksture i prezentacija zaslužuju epitet visoko kreativne kuhinje.

Core Restaurant Kornati Facebook page

Okusima i idejom ne zaostaje ni košarica čipsa od šk a mpa , punjena kremastim sirom i dagnjama. Ako vam iz nekog razloga želja skrene put tradicionalnijih predjela, izbor suhomesnatih proizvoda i sireva također vas neće ostaviti ravnodušnima, a ja vam sugeriram da kao svojevrsni raritet probate kobasicu od tovara s crnim vinom. Core nudi za Kornate nevjerojatan izbor vina od otprilike 130 etiketa u primjereno ohlađenoj vinskoj komori, a oko odabira će vam rado pomoći iskusni sommelier i voditelj Mario Meštrović. Grk Bire savršeno je upotpunio delicije mora u kojima smo gotovo oblaporno uživali u dugoj relaksiranoj večeri na jednom od najljepših arhipelaga na svijetu.

Core Restaurant Kornati Facebook page

Ćakula se nastavila dugo u noć, a pala je i pisma. Spomenut ću na kraju da je Vlado Štaba nedavno krenuo nakon kornatske i u pravu europsku avanturu, otvorivši hrvatski restoran u centru Bruxellesa. Izvještaji iz druge ruke govore mi o paškoj janjetini, jadranskim lignjama, ali i sarmi u središtu Europske unije. Posjet je već isplaniran u kasnu jesen, a dotad treba obići i ostale vrijedne adrese hrvatskih otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:21