Prolazeći ovih dana zagrebačkom Radićevom ulicom, uočili smo da je jedan od popularnijih lokala oko Trga bana Josipa Jelačića, Snogu, zatvorio svoju fizičku poslovnicu.
Za one koji ne znaju, lokal je 2019. otvorio bračni par u Radićevoj 8, no priča je zapravo krenula nekoliko godina ranije, točnije 2014., kada su pokrenuli prvi Snogu u Sarajevu. Ideja je od početka bila jednostavna, ali je izazvala velik interes - gosti su birali sastojke za svoj wok i pratili pripremu u izravnoj komunikaciji s kuharom. Koncept se očito pokazao uspješnim i kasnije su ga donijeli i u Zagreb.
Ono što nas je iznenadilo, kada smo pokušali kontaktirati lokal, jest potpuna tišina oko zatvaranja. Nema obavijesti, a telefonski brojevi, kako zagrebački tako i dubrovački, više nisu u funkciji.
No, Snogu nije u potpunosti nestao. I dalje, koliko vidimo, posluju putem dostavnih servisa, što vjerojatno znači da su prešli na dark kitchen model i kuhaju isključivo za dostavu, bez fizičkog prostora za goste.
Takav potez, iako poslovno razumljiv u vrijeme visokih najamnina i manjka radne snage, ipak nije najbolja opcija za goste. Dark kitchen model donosi mnoge probleme. Za početak, kao gosti gubimo uvid u uvjete u kojima se hrana priprema. U Hrvatskoj su inspekcije već sada rijetke, a kod ovakvih kuhinja iz sjene nadzor higijene i standarda praktički je nemoguć. Naručujete naslijepo, ne znajući je li prostor u kojem nastaje vaša hrana uopće čist.
Drugo, nestaje čitava društvena i gastronomska dimenzija. Snogu je bio mjesto interakcije, a sada je sveden na transakciju unutar aplikacije - kao i brojni lokali na dostavnim servisima. Gost više nije sudionik, već samo broj narudžbe, što je šteta, jer jedan od prizora na koji smo često baš ovdje nailazili bili su gosti koji su sjedili na visokim stolicama ispred lokala i ponekad sasvim slučajno započinjali interakciju jedni s drugima.
Scene zatvaranja i selidbi postale su, nažalost, svakodnevica u Zagrebu, gdje se lokali bore za opstanak. No, iako je hrana sada dostupna samo putem dostave, nadamo se da je ovo samo privremena faza.
Možda im ovaj model poslovanja omogući da prebrode teško razdoblje i vrate se s novim, održivim konceptom na nekoj novoj lokaciji. Bilo bi šteta da se lokal koji je prije nekoliko godina na zagrebačku street food scenu donio nešto novo u potpunosti povuče. Vjerujemo da bi mnogi pozdravili njihov povratak u fizički prostor, gdje bi ponovno mogli uživati u prepoznatljivoj atmosferi i direktnom kontaktu s kuharima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....