#OSTAJEMDOMA

KUHAM I OSTAJEM DOMA: AZRRI pokrenuo dostavu mesa od boškarina na području Istarske županije!

 Biljana Blivajs / CROPIX

S obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz koronavirus te uz preporučene mjere ograničavanja kretanja ljudi, usluga i roba, AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. iz Pazina omogućiti će, ovisno o raspoloživim količinama, dostavu svježeg mesa Istarskog goveda – Boškarina za građane Istarske županije.

U ponudi će biti dva tipa obiteljskih paketa, veliki i mali koji će se na adresu građana dostavljati svaki četvrtak. Za sada su u ponudi Mali paket po cijeni od 430 kuna koji uključuje oko 6 kilograma mesa te Veliki paket koji sadrži oko 10 kilograma mesa u iznosu od 720 kuna.

Svo meso pakirano je bez kosti, a radi se o mesu boškarina za gulaš (vrat ili plećka), zatim rebra za pirjanje, but dok velikom paketu imate još uključenu i dio plećke u komadu te meso pripremljeno za burger. Više informacija možete potražiti na njihovoj službenoj stranici.

Narudžbe se primaju svaki dan od 7-15h do srijede na službeni kontakt email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kontakt telefon 052 351 570, na način da se rezervira mali ili veliki paket, navede adresa za dostavu i kontakt broj telefona.

AZRRI je primjer odlične suradnje vrhunskog tima stručnjaka, entuzijasta i zaljubljenika u Istru s predstavnicima lokalne vlasti i županije, a njihov rad ne obuhvaća samo područja poljoprivrede, lova, šumarstva i ribarstva, nego AZRRI funkcionira i kao savjetodavno tijelo koje educira kako poljoprivrednike, tako i ugostitelje o kvalitetnim istarskim proizvodima koje vrijedi očuvati i uvrstiti u raznovrsnu istarsku gastronomsku ponudu.

Jedan od njihovih impresivnih pothvata koji traje proces je oživljavanja istarskoga goveda, nježnog diva boškarina, koji je prije dvadesetak godina bio na rubu izumiranja sa samo 100-tinjak grla, a danas ih u Istri i na kvarnerskim otocima živi oko 2000. Do smanjenja broja boškarina došlo je zbog popularnosti drugih, mesnatijih pasmina, no zahvaljujući povezanosti Istrana s boškarinom kojeg je nekada posjedovala gotovo svaka obitelj i novih gastronomskih načina uporabe njihova mesa, broj im raste polako, ali sigurno.

Osnovni način na koji je AZRRI pomogao ubrzati proces obnove pasmine edukacija je ugostitelja za pripremu mesa boškarina koje se nekoliko dana mora obrađivati prije nego što završi na tanjuru kao mesna poslastica. Na krtost mesa, odnosno njegovu "žilavost", utječe činjenica da boškarini provode više vremena na otvorenom te im je meso bogatije mineralnim solima i čvršće je strukture.

Potražnju za mesom boškarina AZRRI i sam potiče, provodeći aktivnosti njegove prerade u laboratoriju u Pazinu. Kako bi široj javnosti predstavili ovo ukusno meso, stvorili su brend Istrijana koji obuhvaća suhomesnate proizvode pripremljene od mesa autohtonih istarskih vrsta goveda, ovaca i tovara, koje spajaju sa svinjskim mesom i oplemenjuju začinima i istarskim vinima, poput malvazije i terana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:53