NOVI OKUSI PIVA

KUHANJE S PIVOM: Napravite sendvič s Pale Ale pivom i hrskavim čipsom od pancete!

Ivan Ugljik, chef varaždinskog restorana American bar Dollar, jela priprema s nekoliko vrsta craft piva.

Moram priznati da me na realizaciju projekta, odnosno kreiranje menija u koji sam stavio jela kuhana s pivom ili u kojima pivo ima ulogu marinade, pa i začina, ponukao mali revolt. Počelo mi je smetati zašto se stalno u jelima spominju vina, a craft pivo kojeg, na svu sreću, na hrvatskom tržištu ima sve više, gotovo nikad. Cijeli život pijem vino, a onda sam otkrio fantastič- ne okuse craft piva i postao sam njegov fan. Kuhao sam, kuhalo je to u meni, pa sam se sprijateljio s ljudima koji isto kuhaju - pivo, odnosno dečkima iz Varionice - rekao nam je Ivan Ugljik, chef restorana American bal Dollar u Varaždinu.

- Zapravo, gastronomija i pivarstvo vrlo su usko povezani. Kuha se jelo u kuhinji, a kuha se i pivo. Zato u Varionici svi znamo kuhati dobra jela, proučavamo kuharice, sva putovanja iskorištavamo da bismo upoznali zemlju i ljude kroz njihovu gastronomiju, pa onda nakon povratka opet kuhamo i kuhamo. Kad jelo uspije, onda smišljamo koje bismo pivo skuhali uz to jelo - rekao je Davor Simčić, direktor Varionice. Chef Ivan Ugljik i dečki iz pivovare planiraju još zajedničkih projekata jer žele promovirati kuhanje s pivom.

- Pivo daje goleme mogućnosti i okuse hrani koji znaju iznenaditi, ali s pivom se mora znati raditi. Za razliku od vina, koje se dodaje uglavnom na početku kuhanja, pivo se dodaje na kraju. I obavezno se uz određeno pivo dodaje začin koji će naglasiti aromu piva. Stavite li pivo prije vremena, ono će vrenjem postati gorko - naglasio je chef Ugljik.

Za tu priliku napravio je hrskavi mladi krumpir s ljepljivim rebarcima koja su se marinirala u pivu, potom juneći burger od odležanog mesa i s umakom od piva, pileći burger , te sendvič od junećeg ramsteka, mariniran naravno u pivu.

Pale Ale Sandwich

150 g junećeg ramsteka
Pale Ale pivo
mliječno pecivo
rukola
radič
rajčica
kiseli krastavci
ljubičasti luk
senf
vrhnje za kuhanje
sol
papar
curry
panceta

Priprema umaka:

Karamelizirati luk na tavi i zaliti pivom te dodati senf, curry, sol i papar po želji, pričekati da prokuha, dodati vrhnje za kuhanje. Kad se izreducira, umak za sendvič je gotov. Juneći ramstek ostaviti da odstoji blago namazan senfom i začinjen paprom preko noći u Pale Ale pivu.

Priprema čipsa od pancete:

Pancetu tanko narezati na šnite te je položiti na masni papir, peći u pećnici deset minuta na 180 Celzijevih stupnjeva, da bude hrskava, poslije je osušiti na papiru.

Priprema sendviča:

Povrće posložite na tostirano pecivo, umak namažite na obje strane, meso prepržite na gril tavi da bude srednje pečeno, posoliti i popapriti po želji i posložiti u sendvič. Dodati prethodno napravljen čips od pancete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:25