SVEČANOST U ESPLANADI

LAUREATI IZBORA DOBRI RESTORANI: Proglašeni su najbolji od najboljih!

Ovogodišnji laureati: Corto Maltese, Pelegrini, Boškinac, Tvrtko Šakota i Restoran 360
U prisutnosti mnogih zvučnih imena iz svijeta gastronomije i medija, večeras su na terasi Oleander zagrebačkoga hotela Esplanade, osmi put proglašeni laureati izbora Dobri restorani, koje je 2012. godine pokrenula Dobra hrana, magazin Nedjeljnog Jutarnjeg.

Za razliku od dosadašnjih izbora, Dobri restorani 2019. ponešto su izmijenili koncepciju pa restorani više nisu rangirani po regionalnom ključu, nego su podijeljeni u četiri kategorije: restorani visoke kuhinje, hotelski restorani visoke kategorije, tradicionalni restorani i restorani kreativne urbane kuhinje. Osim toga, proglašen je i restoran prijatelj vina, koji se ističe posebno kvalitetnom vinskom listom i servisom, a uz prva mjesta u restoranskim kategorijama najviše se iščekivalo proglašenje chefa godine. Uvedena je još jedna novost - izbor najboljeg mladog chefa, koji je prepušten već etabliranim, iskusnim chefovima, a ta je nagrada nazvana “Andrej Barbieri” u spomen na chefa koji je obilježio dobar dio povijesti moderne hrvatske gastronomije. Svečana dodjela počela je uručivanjem posebne nagrade, odnosno Grand Prixa za višegodišnju izvrsnost, i to restoranu Pelegrini koji je u ovom izboru slavio kao najbolji restoran čak četiri puta zaredom, dok je tri puta chef godine bio njegov vlasnik i glavni kuhar Rudolf Štefan. Naime, odlukom žirija samo restorani koji tri puta zaredom osvoje titulu najboljeg mogu primiti tu nagradu, a dosad je to pošlo za rukom jedino šibenskom maestru iz konobe Pelegrini.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

CILJA NA VISOKO MJESTO

Chefom godine proglašen je Tvrtko Šakota koji je otvaranjem Nava ozbiljno prodrmao zagrebačku gastronomsku scenu. Iako se njegov Nav ove godine nije našao u konkurenciji za nagradu najboljih restorana visoke kuhinje jer je do zaključivanja izbora bio otvoren manje od šest mjeseci, Šakotina prisutnost na sceni, čak i kroz kratkoročne angažmane poput onoga u zagrebačkom Brokenshipsu, izazivala je najviše pozornosti i snažno odjekivala. Već se može naslutiti da će Nav ciljati vrlo visoko u izboru Dobrih restorana 2020. Prvi laureat spomenute nagrade “Andrej Barbieri” je mladi i talentirani Bruno Vokal iz dubrovačkog Restauranta 360, koji u svojoj biografiji već ima upisan restoran s tri Michelinove zvjezdice iako mu je tek 25 godina.

Naime, upravo je on dobio najviše glasova već etabliranih chefova, što mu je osiguralo i ovu vrijednu nagradu. Restaurant 360 penjao se na pozornicu čak tri puta, i to kako bi primili nagradu za najboljeg mladog chefa, drugo mjesto u kategoriji visoke kuhinje te kao restoran s najboljom vinskom ponudom. U kategoriji kreativne urbane kuhinje slavila su čak dva splitska bistroa: Corto Maltese proglašen je najboljim, dok je Bokeria Kitchen & Wine na trećem mjestu. Između njih, na drugome mjestu, smjestio se zagrebački Brokenships pod kuharskom palicom Matije Jagića.

FOTOGALERIJA: Dodjela nagrada Dobri restorani

PROMOVIRANA KNJIGA

Recenzentski tim posjetio je sve restorane koji su ušli u izbor Dobrih restorana, a nekoliko restorana koji nakon višekratne provjere nisu opravdali renome na kraju nisu ni uvršteni u knjigu “Dobri restorani 2019.” koja je večeras promovirana u sklopu dodjele nagrada. To, naravno, ne znači da neće ući u idući izbor. Baš kao i mnogi koji zasigurno zaslužuju svoje mjesto u izboru, ali ih od početka godine dosad recenzentski tim nije uspio posjetiti. Oni će svakako doći na red jer se izbor Dobrih restorana nastavlja odmah nakon ovog proglašenja, a recenzije ćete, kao i dosad, moći čitati u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog Jutarnjeg te u magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve nedjelje u mjesecu. Najbrojnija skupina recenziranih su, dakako, tradicionalni restorani, a najboljim je proglašen Alla Beccaccia iz Fažane.

Pag, 040612.
Gastro reportaza s otoka Paga.
Restoran Boskinac. Vlasnik hotela i resorana Boris Suljic.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Posebnost tog restorana je priča lovačke obitelji čiji su svi članovi integrirani u sam rad konobe. Beccaccia u talijanskom prijevodu znači “šljuka”, koja je i jedan od specijaliteta tog mjesta. Drugo mjesto zauzeo je restoran Terbotz, iz Železne Gore kod Štrigove, poznatoga međimurskog vinara Darka Jakopića. Trećeplasirani restoran je Johnson iz Mošćeničke Drage čija priča traje više od 20 godina. Nova kategorija u našem izboru su hotelski restorani visoke kategorije. Tu nisu uvršteni mali hoteli poput Boškinca, koji je ponajprije poznat po svome restoranu, nego visokokategornici u čijem sklopu djeluje i ozbiljan restoran koji vodi ambiciozan chef.

MEKA U SRCU ZAGREBA

Treće mjesto osvojio je Wine Vault koji se nalazi u rovinjskom hotelu Monte Mulini, a glavni chef je Damir Pejčinović. Spomenimo kako ovaj restoran, još od vremena kada ga je vodio Tomislav Gretić, donosi i iskustvo chef’s tablea smještenog u samoj kuhinji gdje se može doživjeti cijela uzavrela atmosfera koja se ondje odvija tijekom pripreme sljedova. Drugoplasirani je Alfred Keller, restoran boutique hotela Alhambra na Malom Lošinju. Najbolji od najboljih je, napokon, Zinfandel’s, gastronomska meka okusa pod jurisdikcijom chefice Ane Grgić, koji se nalazi u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kod restorana visoke kuhinje u obzir se, više nego u bilo kojoj drugoj kategoriji, moraju uzeti ne samo poslužena hrana na tanjuru, nego i servis te integracija lokalne priče u samo enogastronomsko iskustvo. Draga di Lovrana slavila je kao trećeplasirana, a za to je velikim dijelom zaslužan Deni Srdoč i njegov tim u kuhinji. Spomenimo kako je upravo Srdoč ušao u regionalno finale prestižnog izbora San Pellegrino Young Chef. Drugo mjesto pripalo je Restaurantu 360.

Perfekcionizam glavnog voditelja i sommeliera Rudolfa Papca, Marija Curića i tima u kuhinji te njihova sinergija razlog su zašto već dvije godine zaredom potvrđuju Michelinovu zvjezdicu i ove godine osvajaju čak tri nagrade po izboru Dobrih restorana. No, titula najboljeg restorana visoke kuhinje pripala je epicentru otočne autohtone priče - paškom Boškincu. Upravo predivna lokacija pokraj Stare Novalje, kulinarska ekspertiza Matije Bregeša i sjajna integriranost lokalnog u enogastronomsku ponudu restorana samo su neki od razloga zašto je Boškinac slavio na prelijepoj Esplanadinoj terasi. Izbor Dobrih restorana dinamičan je projekt koji se neprestano osvježava i dopunjuje, ne završava samom dodjelom, nego se nastavlja te ćete nove recenzije moći već od iduće nedjelje čitati u Nedjeljnom Jutarnjem, a zatim i u magazinu i na portalu Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:08