NAJBOLJI SU BAKINI I MAMINI

Linzeri ili ‘oni s pekmezom‘: Keksi koje oduvijek obožavamo nastali su zbog jedne posebne torte, a recept je zapisan još 1653. godine

U osnovnom receptu za linzere se nalaze maslac, bijelo brašno i vanilin šećer, a uz notu mljevenih badema i cimeta dobit ćete originalni okus

Kada pomislimo na suhe kolačiće koje pripremamo za blagdane, gotovo svi ćemo se sjetiti linzera: jednostavnih, ali preukusnih prhkih keksića zalijepljenih pekmezom te posutima šećerom u prahu.

Linzeri su neizostavni za blagdane, ali volimo ih grickati i na one obične dane, uz šalicu kave ili čaja, jer su ponekad one najjednostavnije slastice i najukusnije.

image
/Shutterstock

Zanimljiv je podatak da je upravo recept za austrijsku Linzer tortu, prethodnicu linzer keksića, najstariji pisani recept na svijetu koji još uvijek postoji. Radi se o poslasticama iz austrijskog grada Linza.

Izvorno je to bio recept za tart, a datira iz 1653. godine. Otkriven je u kulinarskom rukopisu grofice Anne Margarite Sagramose u Austriji, a riječ je o piti s prhkim tijestom od maslaca i badema, punjenoj džemom od crnog ribizla i prekrivenoj rešetkama od istog prhkog tijesta.

image
Marko Miscevic/cropix/

Slastičari su kasnije osmislili recept za linzer kekse koji su bili praktičniji za posluživanje. Umijesili su tijesto za linzer tortu i umjesto da ga razviju za pitu, iz njega su izrezivali oblike kao što su zvijezde, cvjetići, krugovi ili srca. Gornja polovica keksića imala bi u sredini još jedan izrez, koji je dobio naziv ‘linzer oko‘.

image
Pexels/

Nakon što se keksići ispeku, od njih se pravio ‘sendvič‘, u sredinu se stavljao pekmez od crvenog ili crnog ribizla, baš kao i u originalni recept za tortu. Gornji dio keksa se tradicionalno posipa šećerom u prahu, a keks se zatim sastavlja.

U osnovnom receptu se nalaze maslac, bijelo brašno i vanilin šećer, a uz notu mljevenih badema i cimeta dobit ćete originalni okus kakvog pamtimo od 17. stoljeća.

Mi vam donosimo dva provjerena recepta koje možete isprobati kod kuće: onaj za linzer kekse, ali i recept Priske Thuring za linzer tortu.

image
Mediterranean/Getty Images

Linzer keksi

Trebat će vam:

200 g maslaca

300 g glatkog brašna

2 Dolcela vanilin šećera

100 g šećera

1 jaje

50 g marmelade po vlastitom izboru

Priprema:

Ručno umijesite tijesto od osnovnih sastojaka, brašna, maslaca, šećera i jaja te ga zamotajte u foliju i ostavite minimalno jedan sat da se ohladi u hladnjaku. Nakon što se tijesto dobro ohladilo, izvaljajte ga na debljinu oko 3 milimetra i kalupom izrežite željene oblike. Na jednom polovici možete izrezati rupicu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez, samo pripazite da imate jednak broj punih keksića i onih s rupom kako bi ih kasnije mogli spojiti u parove. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite peći keksiće na 10 minuta. Nakon što su keksi gotovi, ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim iz spojite uz pomoć omiljenog pekmeza ili marmelade. Za potpuni dojam, keksiće posipajte šećerom u prahu.

Linzer torta Priske Thuring

Trebat će vam:

130 g glatkog brašna

1/4 čajne žličice praška za pecivo

na vrh noža mljevenog klinčića

1/3 čajne žličice mljevenog cimeta

140 g badema u prahu

40 g mljevenih tostiranih lješnjaka

150 g maslaca

140 g šećera u prahu

fino ribana korica 1 limuna i 1/4 naranče

1/3 čajne žličice soli

1 jaje

pekmez od malina

listići badema

Priprema:

Pripremiti kalup promjera 22 cm – obložiti papirom za pečenje. Brašno prosijati s praškom za pecivo i začinima pa dodati badem u prahu i nasjeckane tostirane lješnjake. Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiksati, dodati koricu limuna, naranče i sol. Dodati jaje i miksati u glatku smjesu. Maknuti s miksera i umiješati suhe sastojke. Trećinu smjese staviti u kalup i poravnati. Ostatak smjese staviti u dresir-vrećicu. Uz rub kalupa našpricati “ogradicu” od tijesta širine 1 cm. U sredinu namazati pekmez od malina debljine ½ cm. Poravnati pekmez i po cijeloj torti našpricati rešetku od tijesta. Po tijestu posuti badem u listićima. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Peći dok se sredina torte ne podigne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 09:30