Na otoku Lošinju priređeno je veliko slavlje u čast 140 godina organiziranog turizma, a događaj je obilježen jedinstvenim postignućem – Lošinjski krokant visok 2,72 metra službeno je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći na svijetu!
Impozantna slastica, koja se sastoji od čak 14 katova, djelo je slastičara Petra Goleša, čiju smo slatku priču o tradiciji i ljubavi čitali ovu zimu. Na izradi je radio od ranih jutarnjih sati, uloženo je oko 200 radnih sati, a utrošeno je 40 kilograma badema i isto toliko šećera.
Nakon pažljivog digitalnog i ručnog mjerenja, potvrđeno je da je prethodni rekord srušen. U skladu s otočnom tradicijom, krokant je na kraju svečanosti razbijen sabljom, što je dugogodišnji običaj u važnim prigodama na Lošinju.
Umijeće pripreme slastice lošinjski krokant/croccante lussignan neraskidiv je dio prehrambene tradicije Lošinja. To je hrskava slastica od badema ili oraha u tvrdoj masi karameliziranog šećera koja se slaže na specifičan način, a sličan je nekim slasticama mediteranskog prostora. Od iznimnog je značaja i način na koji se poslužuje, a to je čin lomljenja/razbijanja krokanta s pomoću sablje na bijelom platnu koji simbolički označava prekid s dosadašnjim načinom života i ulazak u novo, bolje životno razdoblje simbolizirajući blagostanje i sreću, najčešće na vjenčanjima. O dugoj povijesti i tradiciji govori i činjenica da ovaj proizvod i tradicija njegove izrade, prema većini izvora, datiraju još s kraja 19. stoljeća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....