VRIJEME JE ZA BURGERE

LOŽENJE DOBRE VATRE ZA ROŠTILJ: Iako se na prvu čini kako to i nije neka nauka, ovo je nekoliko stvari koje svakako trebate znati!

Roštiljamo!

Iako se na prvu čini kako zapaliti vatru za roštilj nije neka nauka, varate se. Potrebno je znati koje drvo se lako zapali i ''drži'' žar, za koliki broj ljudi pečete roštilj, koji ugljen koristite i još puno sitnih detalja koji život znače.

Nabavite stari novinski papir, suhu travu ili nešto slično kako biste vatru dobro potpalili. To će ju dobro potpiriti. Ako koristite travu, uvjerite se da je suha. Nemojte pretjerivati s količinom trave ili papira jer ćete stvoriti više dima, a ne vatre. Jedna loptica suhog papira ili trave će biti dovoljna.

Za loženje vatre potrebno je trešće (možete raskomadati drvenu kašetu, na primjer). Korisna može biti i kocka za potpalu. Ako želite dobiti žar od samog drveta možete koristiti naravno suhe cjepanice od bukve, graba, hrasta, breze vinove loze...one daju dobar žar. Na lopticu trave ili papira u stožac poredajte trešće i zapalite vatru šibicom ili upaljačem.

ZAPAMTITE: Uvijek stojite kod roštilja i pazite da se vatra ne širi nekontrolirano!

Za dobivanje dobrog žara možete koristiti drveni ugljen ili brikete. Mi preporučamo drveni ugljen. Kad uočite da se stvorio žar, a vatra još uvijek gori, tad dodajte drveni ugljen. Nemojte pretjerivati.

Jačinu vatre regulirajte spuštanjem i dizanjem rešetke za roštilj, ovisno koliko jaku vatru želite.

Drvo koje ne smijete koristiti za roštilj je: bor, jela, smreka i čempres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:53