NIJE ZAUVIJEK

MAGNUS NILSSON ZATVARA FAVIKEN: ''Neću lagati, umoran sam. Prvi put u životu nisam osjećao uzbuđenje što idem na posao.''

Magnus Nilsson, chef slavnog švedskog restorana Faviken, objavio je da će zatvoriti restoran u prosincu 2019. godine

Švedski je chef rekao kako osjeća da je vrijeme da se restoran zatvori.

''Bilo bi potpuno nemoguće voditi restoran na ovaj način bez da se sve pretvori u jedno ''lažno iskustvo''. Ne pada mi na pamet pretvoriti ovaj projekt u nešto manje dobro, a posljednjih je 11 godina počivao na intenzivnoj strasti velike skupine ljudi'' - rekao je Nilssen za Food and Wine Gazzette.

View this post on Instagram

I don't think that I have ever worked in a restaurant where more exceptional produce roll through the doors than it does @faviken For soon to be ten years we have been looking for the most passionate new suppliers in our region at same time as we have been cultivating our existing relationships carefully. For us to start buying food from someone is to enter an intimate relationship of mutual learning in the pursuit of perfect raw material. We are not satisfied to just buy stuff from anyone, we want to get to know the people behind the products, we want to learn from them, and we want to help figure out ways to improve things when we can. I am so proud of the supplier network we have built, they are truly the foundation of everything Fäviken is today. This pine mushroom came in a moment ago. A truly perfect specimen. I will grill it and a few others of similar quality tomorrow. #matsutake #wonderwhatthisonewouldcostinjapan

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on

''Uvijek sam znao da Faviken nije zauvijek. Da biste vodili mjesto poput Favikena, morate osjećati uzbuđenje svako jutro. Jednoga sam se jutra probudio i prvi put u životu nisam osjećao uzbuđenje što idem na posao'' - rekao je.

Nilsson je došao vrlo blizu zatvaranja Favikena u Järpenu i proteklih godina - ne zbog novca ili zbog problema s osobljem (postoji "beskrajan tok" ljudi koji žele raditi tamo, kaže on), ili katastrofe uzrokovane ekstremnim vremenskim uvjetima u tom dijelu zemlje, nego zato što su on i njegovi partneri bili, kako sam kaže, nesretni.

"Nismo mogli učiniti da naš svakodnevni život funkcionira", rekao je šef kuhinje koji je prije tri godine odlučio da se stvari moraju mijenjati ili će se restoran zatvoriti. "Shvaćate, ako nisam zainteresiran raditi šest dvostrukih smjena u tjedan dana, ne mogu prisiliti nekoga drugog da to učini".

Voditi restoran na mjestu gdje je većinu godine mrak i gdje rijetko što raste, zaista je izazov.

''Provest ću neko vrijeme sa svojom obitelji, razmišljati, pecati, pisati, odmarati se i dovesti se u formu, fizički i mentalno. Neću lagati, umoran sam od guranja restorana naprijed'' - rekao je Nilsson.

View this post on Instagram

Today's bounty! #autumn #hotsauceinthemaking

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on

Osim što je glavni chef jednog od najboljih svjetskih restorana, napisao je i knjigu ''Nordic CookBook'' koju mnogi smatraju Biblijom nordijske kuhinje. Na njoj je radio pune tri godine, a odvela ga je na put po cijeloj Skandinaviji gdje je istraživao zaboravljene recepte i fotografirao preko 8 000 fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:00