NIJE ZAUVIJEK

MAGNUS NILSSON ZATVARA FAVIKEN: ''Neću lagati, umoran sam. Prvi put u životu nisam osjećao uzbuđenje što idem na posao.''

Magnus Nilsson, chef slavnog švedskog restorana Faviken, objavio je da će zatvoriti restoran u prosincu 2019. godine

Švedski je chef rekao kako osjeća da je vrijeme da se restoran zatvori.

''Bilo bi potpuno nemoguće voditi restoran na ovaj način bez da se sve pretvori u jedno ''lažno iskustvo''. Ne pada mi na pamet pretvoriti ovaj projekt u nešto manje dobro, a posljednjih je 11 godina počivao na intenzivnoj strasti velike skupine ljudi'' - rekao je Nilssen za Food and Wine Gazzette.

''Uvijek sam znao da Faviken nije zauvijek. Da biste vodili mjesto poput Favikena, morate osjećati uzbuđenje svako jutro. Jednoga sam se jutra probudio i prvi put u životu nisam osjećao uzbuđenje što idem na posao'' - rekao je.

Nilsson je došao vrlo blizu zatvaranja Favikena u Järpenu i proteklih godina - ne zbog novca ili zbog problema s osobljem (postoji "beskrajan tok" ljudi koji žele raditi tamo, kaže on), ili katastrofe uzrokovane ekstremnim vremenskim uvjetima u tom dijelu zemlje, nego zato što su on i njegovi partneri bili, kako sam kaže, nesretni.

"Nismo mogli učiniti da naš svakodnevni život funkcionira", rekao je šef kuhinje koji je prije tri godine odlučio da se stvari moraju mijenjati ili će se restoran zatvoriti. "Shvaćate, ako nisam zainteresiran raditi šest dvostrukih smjena u tjedan dana, ne mogu prisiliti nekoga drugog da to učini".

Voditi restoran na mjestu gdje je većinu godine mrak i gdje rijetko što raste, zaista je izazov.

''Provest ću neko vrijeme sa svojom obitelji, razmišljati, pecati, pisati, odmarati se i dovesti se u formu, fizički i mentalno. Neću lagati, umoran sam od guranja restorana naprijed'' - rekao je Nilsson.

Osim što je glavni chef jednog od najboljih svjetskih restorana, napisao je i knjigu ''Nordic CookBook'' koju mnogi smatraju Biblijom nordijske kuhinje. Na njoj je radio pune tri godine, a odvela ga je na put po cijeloj Skandinaviji gdje je istraživao zaboravljene recepte i fotografirao preko 8 000 fotografija.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija