PROJEKT ZVAN PINCA

MAJSTORICA SVOG ZANATA: Petra Jelenić nam je otkrila korak po korak recept za najmirisniju slatku pogaču, pincu!

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Izgledom jednostavan kolač, skroman što se tiče sastojaka, ali zahtjevnog procesa izrade, odsad će mirisati u svim domovima jer nam je recept odala Petra Jelenić

Pinca, sirnica ili slatka pogača tradicionalno se priprema za Uskrs. Ne znam nikoga iz svoje obitelji tko je radio pincu pa nemam savršen recept od mame, bake ili tete i nikada je nisam niti naučila raditi. No, nakon nedavnog “tečaja” kod Petre Jelinić dobila sam temeljitu poduku za izradu pince. Vjerujem da ima onih poput mene koji nisu imali prilike okušati se u pripremi sirnice, stoga smo zamolili Petru da nam korak po korak pokaže što trebamo činiti da naša pinca bude fina i hvaljena.

Zagreb, 260313.
Kockica, kuhinja restorana Kockica.
Slasticarka restorana Lido Ljiljana Tudjen priprema Uskrsnje pince.
Na fotografiji: Uskrsnje pince u pripremi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

To je jednostavan kolač i izgledom i sastojcima, ali riječ jednostavno ne vrijedi baš za postupak izrade ovog slatkog kruha. U svakom slučaju, ako se odlučite pripremiti domaću pincu, ozbiljno se posvetite tom poslu. I svakako odvojite dio dana samo za to. Jer, za pripremu pince treba nekoliko sati. I, naravno, puno strpljenja. I ne posustajte ako nešto pođe krivo jer što ćete je više puta zamijesiti, bit će sve bolja i bolja.

Zagreb, 220313.
Svecani stol za Uskrs.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Ovaj kolač može stajati nekoliko dana i iako će se s vremenom malo posušiti, sa šalicom mlijeka ili kakaa jednako je ukusna kao i prvoga dana. Pinci miris i okus daju prvenstveno limun i naranča, ali i med, dobar rum (kruškovac) i vanilija. U sirnici nema sira, iako taj naziv asocira na kolač sa sirom. Nekada su, naime, domaćice, umjesto kvasca, za izradu sirnice koristile ukiseljeno, usireno tijesto. U pincu neki stavljaju i grožđice ili suho voće, no što ćete dodati stvar je vašeg ukusa. Kod nas je jednostavnost pobijedila pa je nama ova najobičnija i najbolja. Manje je više.

Zagreb, 170418. Pod zidom 4.
Kiparica Marija Ujevic Galetovic spremila je rucak za svoje prijatelje.
Na fotografiji: pinca.
Foto; Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Pinca voli masnoće

Petra nam je dala recept za pincu i nekoliko korisnih savjeta. Kao prvo, pinca voli različite masnoće, svaka od njih radi drugačije, tako da je dobro uz maslac dodati i svinjsku mast, ali i maslinovo ulje. Budući da je ovo tijesto dosta masno, treba paziti da bude nešto veća količina kvasca jer on ne voli previše masnoće, alkohola ni šećera, to ga sve ubija.

Zminj, 230318.
Zdenka Juhas radila je Istarsku pincu na starinski nacin, slatki kruh koji ce jede za uskrs. Pekla ju je na ognjistu ispod cripnje (peke).
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Dugo mijesite tijesto

Tijesto treba dobro izraditi da se razvije gluten, čime će biti rahlije, a najbolje da taj dio posla odradi mikser. Naravno da ruke također trebaju raditi, ali postupak je uistinu dug pa si treba malo olakšati. Pincu prije pečenja treba zarezati škarama ili nožem na tri mjesta, a tradicionalno se radi oblik križa.

Zminj, 230318.
Zdenka Juhas radila je Istarsku pincu na starinski nacin, slatki kruh koji ce jede za uskrs. Pekla ju je na ognjistu ispod cripnje (peke).
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Zlatno žuta izvana, bijela unutra

Na kraju se pinca može posuti granuliranim šećerom. I zadnje pravilo: pinca izvana mora biti zlatno žuta, a iznutra bijela. Ako vam tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Iz tog razloga, ali i zbog toga što se na većoj temperaturi prebrzo digne, pincu je bolje peći na nižoj temperaturi, od oko 160 stupnjeva. Na taj način neće ostati ni sirova iznutra.

Marko Miščević

Za 2 srednje velike pince trebat će vam:

500 g brašna
1 žlica soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 mahuna vanilije
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
1 žlica ružine vodice
1 žlica ruma
50 g maslaca sobne temperature
50 g svinjske masti sobne temperature

Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera.

2.
Marko Miščević
 

U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke.

 

3.
Marko Miščević
 

Izraditi u glatku smjesu.

4.
Marko Miščević
 

Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. 

5.
Marko Miščević
 

Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči

6.
Marko Miščević
 

Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže

7.
Marko Miščević
 

Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta.

8.
Marko Miščević
 

Pince premazati razmućenim jajetom (na jedno jaje dodati 1 žlicu vode)

9.
Marko Miščević
 

Zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta.Provjeriti štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh

10.
Marko Miščević
 

Izdvajamo

Iz drugih medija