DO ŽELJENOG CILJA

MARIJAN KNEŽEVIĆ: Jedan od najvažnijih enologa u zemlji mijenja najveću butik vinariju!

 Emica Elvedji / Hanza Media
Vinariju Belje doveo je na vrh, a sada želi isto s Feravinom.

U Feravinu vole za sebe reći da su najveća butik vinarija u Hrvatskoj i koliko god ta tvrdnja nekome može zazvučati kao oksimoron, jer riječi butik i veliko ne bi trebale biti u istoj rečenici, zapravo je istinita. Feravino se količinski s ukupnom proizvodnjom kreće od 800 do 900 tisuća litara godišnje, ovisno o berbi, i to se svakako ne može smatrati butik proizvodnjom. S druge strane pristup vinogradarenju i vinarenju, gdje se sve odvija ručno i s velikom pažnjom, jednak je onom u malim obiteljskim, to jest butiknim podrumima, pa tvrdnja s početka dobiva smisao. Stavimo li pak količine na stranu, jer uostalom slavne i prestižne vinarije Toskane ili Bordeauxa poput Antinorija ili Rothschilda proizvode na desetke milijuna litara i nikome ne smeta nazivati ih “artisan” te odvajati za njihove perjanice više stotina ili više tisuća kuna, autentičnost i osobnost svakog vina na kraju ovisi o čovjeku, njegovu trudu, znanju, iskustvu, strasti, uvjetima u podrumu te najvažnije, uvjetima kojima je priroda podarila njegov vinograd i vinogorje kojem pripada. Ne nužno o količinama.

Fericanci, 210917
Marijan Knezevic, glavni enolog Feravina u Fericancima
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media

Čovjek koji je u Feravinu zadužen za brigu o vinu i o čijem iskustvu, znanju i ideji ovisi konačni ishod u boci zove se Marijan Knežević i jedan je od najvažnijih enologa na kontinentu Hrvatske. U Feravino je stigao 2015. godine, što je ujedno bila i njegova prva berba. Prije toga je godinama radio u Belju, a još prije u Šećerani Osijek. Mi smo zamijetili da se u Feravinu pristup vinima i tržištu posljednjih godina promijenio dramatično na bolje pa smo ga priupitali za korijene toga. “Kompanija je odredila cilj, a ja sam tu samo da vina dovedem do željenog cilja i pri tome surađujem sa slovenskim kolegom Matjažom Lemutom.” Dakle, ideja se bila rodila prije njegova dolaska, ali poznavajući strast koju Marijan gaji prema vinu odabrali su pravu osobu za ostvarenje tog cilja, koji glasi: “Želimo vina najviše kvalitete s jasnom geografskom odrednicom koja će u najboljem svjetlu reprezentirati naš kraj i podneblje u kojem se rađaju, vina koja se izdvajaju iz mase originalnošću te zadnje i najvažnije - unikatna vina koja teže da postanu remek-djela”. Posljedično pristupu, Feravino se danas jako razlikuje od onog što je bilo nekad.

Fericanci, 210917
Marijan Knezevic, glavni enolog Feravina u Fericancima
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media

Umjesto banalne podjele na vrhunska i kvalitetna vina i punjenja polica supermarketa s njima, razdvojili su vina u tri linije koja nose tri različita naziva i koja se obraćaju trima različitim skupinama kupaca. Najprestižnija je Miraz i u njoj se mogu naći samo sorte tipične za feričanski kraj ili one koje ovdje pružaju izvrsne rezultate, a to su frankovka i graševina prije svih, a zatim syrah i chardonnay. Dakle, pod etiketom Miraz nema merlota ili caberneta, pinota bijelog ili crnog. To je odluka vrijedna poštovanja i jasan znak da u ovoj vinariji sada znaju što rade. Umjesto štancanja brojnih etiketa, odlučili su ugostiteljstvu i vinotekama ponuditi samo ono najbolje od sebe, a osobito ono što karakterizira njihov kraj i izdvaja ih iz mase. Druga linija im se zove Dika i ona nudi sortnost kao glavnu vodilju te svježinu i aktualnost berbi na policama. To su, drugim riječima, vina koja želite otvoriti za ručak, koja nude odličan omjer cijene i kvalitete i za koja točno znate kako će izgledati i kakvog će okusa biti kad jednom otvorite bocu. Za treću liniju naziva Classic Marijan Knežević nam kaže da su klasična supermarket vina za svakodnevnu upotrebu koja ne bi trebala stajati više od 30 kuna i koja u svojem razredu uvijek moraju pružati pošten odnos cijene i kvalitete. Marijan smatra da su s berbom 2016. uspjeli postići optimum po pitanju ciljeva i da im dalje samo predstoji brušenje finesa i skupljanje iskustva. Ne možemo se ne složiti s njime jer vina Feravina nikad nisu bila bolja od aktualnih.

Fericanci, 210917
Marijan Knezevic, glavni enolog Feravina u Fericancima
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media

Dvije nove etikete to najbolje dokazuju. U liniji Miraz izbačena je nova etiketa s nazivom Cuvee koja je mješavina četiri sorte; frankovke, merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, ali gotovo polovicu količine odnosi frankovka koja vinu daje specifičan lokalni štih svježine i živosti, a ostale tri sorte doprinose kompleksnosti i finesi. Radi se ujedno o jednom od najboljih vina ove vinarije od sada. Drugi novitet je Pinot crni iz linije Dika, koji svojom jagodičastom voćnošću i svježinom te živahnim kiselinama daje jasno do znanja od koje je sorte napravljen i koji će ljubiteljima pinota crnog ispuniti sva očekivanja kad je u pitanju relativno mlado i svježe vino od te sorte. Upravo je to i bila namjera nove vinske politike feričanskog podruma i njihova glavnog enologa. Dika jasna, koncizna, predvidljiva i pouzdana, a Miraz raskošan, originalan i izvanserijske kvalitete s potencijalom za čuvanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:08