Vijest da se RougeMarin City u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici zatvara pomalo nas je zatekla, jer tek što smo shvatili da se tamo kuha baš dobra, nepretenciozna, a maštovita hrana zbog koje ne moramo baš do kraja isprazniti novčanik, sada toga više neće biti. Ali Marin Medak, poznati zagrebački ugostitelj, koji je dosad stajao iza dva RougeMarina, onog originalnog u Folnegovićevoj ulici i ovog još uvijek neprežaljenog u Petrinjskoj, već je imao druge planove. Zatvaranje Petrinjske nije doživio kao poraz, već se udružio s chefom Matom Jankovićem, predao mu prostor u centru i preselio preko mosta, u Novi Zagreb. Ondje, u Muzeju suvremene umjetnosti, sada planira graditi novu priču, totalno drugačiju, otkačenu, svježu i uzbudljivu.
U Bar&Ton, njegov novi lokal smješten na jednom uglu MSU-a, svratili smo dan prije otvaranja, kada je nekoliko majstora još uvijek dotjerivalo prostor, a Medak je užurbano koračao s jednog kraja prostora na drugi. Iz kuhinje se čulo lupanje lonaca, a konobari su na šanku glancali čaše i beštek.
"Ideja ovog projekta je da maksimalno iskoristimo ovu poziciju, da budemo najsuvremeniji restoran u Zagrebu, da ovdje gostima nudimo drugačije iskustvo, hranu i doživljaj, da organiziramo evente i ne tako obična druženja. Recimo, za jesen već pregovaramo s 20 hrvatskih chefova s kojima ćemo raditi nešto poput ‘posljednje večere‘, samo s njihovim signature jelima. Općenito se planiramo kretati u malo otkačenijem smjeru, a takav nam je i sam prostor", objasnio nam je Marin Medak dok nas je vodio kroz lokal i pokazivao detalje koje je posljednjih mjeseci sam vjerno skupljao.
Šarene stolice, lusteri iz Italije i Španjolske, komode u kričavim bojama, lonci i biljke na zidovima i općenito spoj zelenila i diska samo su dio onoga što će goste dočekati u njegovom novom lokalu. U unutrašnjosti će biti, rekao nam je, mjesta za 60-ak gostiju, ali veliki hit u toplijim mjesecima mogle bi biti dvije terase. Jedna je već spremna, dok drugu, veću i još primamljiviju tek treba postaviti. Sudeći po planovima, izgledat će sjajno. Bit će to, kaže, mjesto za opušteno druženje uz dobru glazbu, koktele i ozbiljnu hranu, jer to mu je, dodaje. ipak najvažnije.
"Mi smo prije svega ozbiljan restoran. Meni smo radili u suradnji s Dinom Galvagnom, on je mentorirao ljude u kuhinji, i za početak izlazimo s klasičnijim jelima koja opet donose dozu iznenađenja. Tu je naš pašta njok, koji je zapravo njok, ali u obliku rezanaca, imamo i našu debelu sicilijansku pizzu koju smo pretvorili u totalno ludilo s umakom, ma svašta nešto", optimističan je Medak.
U kuhinji glavnu riječ vodi njegov dugogodišnji suradnik Željko Lopar, dok je sous chef Domagoj Ivanjko, s kojim je Medak također ranije surađivao. Upravo su nam oni za vrijeme našeg posjeta pripremili nekoliko jela, od kojih posebno izdvajamo odličnu, kremastu, proljetnu minestrone juhu s graškom i češnjovkom i tuna tartar s hrskavim krekerima od riže, emulzijom od agruma i ukiseljenom ljutikom. Bogato, slasno i zasitno, baš u stilu RougeMarina.
"Na meniju će nam biti i neki klasici iz RougeMarina, kao što su burger, skradinski rižot, Cezar salata i pola pileta, to je ono što ljudi kod nas vole. Imamo i pizzu, onu već jako poznatu RougeMarinovu, koju smo malo promijenili i radimo je s bolognese umakom, a pečemo je s krušnim mrvicama s gaudom i gore i dolje, pa je onda sve to skupa hrskavo, a zbog ukiseljenog povrća i dobro izbalansirano. Tu su, naravno, i nova jela, među kojima svakako izdvajamo te pašta njoke, koje radimo od krumpira, sotiramo na maslacu i serviramo uz ljutkasti umak od rajčice, kikiriki maslaca i gochujang paste. Uz to ide i tuna ili hrskava piletina, ali po želji može biti vegansko jelo bez dodatka ribe i mesae, rekao nam je dobro raspoloženi Lopar.
Sve su recepte testirali mjesecima, igrali se i dovodili do savršenstva i sada su napokon spremni ponuditi ih gostima. "A po kojim cijenama?" pitamo ih znatiželjno.
"Cijene će biti iste kakve su i u RougeMarinu, od 10-ak eura za glavna jela, ovisno o namirnici i količini. Mi smo takav restoran, želimo biti pristupačni i ne želimo nabrijavati cijene", ozbiljan je Medak.
U istom tonu pristupa i cijelom ovom projektu. Nakon što otvori restoran, naime, plan je oživjeti i ovaj dio grada. Cijeli taj trg, kako naziva dio oko Muzeja suvremene umjetnost, volio bi pretvoriti u mjesto okupljanja stanovnika iz okolnih kvartova, i to nekoliko puta godišnje.
"Ideja je graditi priču oko ovog mjesta, svojevrsnog trga Novog Zagreba. Ovaj dio grada ima puno potencijala i svašta se može napraviti, različite manifestacije i druženja. Samo nam dajte malo vremena da se posložimo, uigramo i možemo početi pokretati stvari", odlučan je Marin Medak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....