GLUMICA I MASLINE

MASLINOVO ULJE GLUMICE ZRINKE CVITEŠIĆ: ''Hvala mojim maslinama, suncu i vjetru i kiši, Bračanima što me uče i mojim beračima!''

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Biste li kušali maslinovo ulje jedne glumice, i još kontinentalke k tome? E, pa ako ste u prilici, morate probati ulje Zrinke Cvitešić, imate i zašto

- Neke stvari u životu radimo samo za dušu – kaže proslavljena hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, čije je sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje iz njezina bračkog maslinika na međunarodnom skupu maslinara Mediterana “Maslina i intrada 2019” u Splitu osvojilo zlatnu medalju. Karlovčanka s londonskom adresom ujedno je primila povelju “Cvit masline” za promicanje maslina i maslinovog ulja kroz kulturu, što je silno razveselilo, jer je maslinarstvo nekoliko posljednjih godina postalo njezina nova strast.

- Hvala mojim maslinama, suncu i vjetru i kiši, Bračanima što me uče, mojim beračima na čelu s Marinkom Lešom, hvala Peri na košenju i mojoj obitelji na pomoći i puštanju da ja to onako kako ja mislim da treba – ponosno je preko društvenih mreža poručila presretna glumica, koja je međunarodni skup maslinara iskoristila i za edukaciju, pamćenje ponajboljih savjeta, kako bi bila još uspješnija u svom ekološkom hobiju.

Pokrovnik, 131014.
Berba maslina u masliniku Nene i Drage Jakelic u Pokrovniku kod Drnisa.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipanićev / HANZA MEDIA

Koliko je uživala u maslinarskom vikendu Zrinka je posvjedočila i fotografijama s jutarnje rezidbe s ostalim sudionicima skupa uz stručno vođenje mr. sc. Stanka Štambuka, nakon čega su se uputili u obilazak maslinika u splitskoj okolici.

- I tako su mi danas rekli, postoji samo jedan čovjek, zlato među maslinarima – mr. sc. Stanko Štambuk – apostrofirala je Zrinka i, uz zajedničku fotografiju, vrsnom poznavatelju uzgoja maslina zahvalila na savjetima.

Da će sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje iz njezina bračkog maslinika koji broji 150 stabala biti toliko uspješno i okusom upečatljivo, glumica nije mogla ni slutiti za prošlogodišnje berbe, kad je s prijateljima i pomagačima ubirala plodove dalmatinske hraniteljice. Ali je još tada dala do znanja da je ne zanima količina nego kvaliteta...

- Za većinu maslinara ovo, kažu, nije bila uspješna godina. Pa ni za nas djecu maslinara. Kad je u pitanju kilaža. Ali za dušu i um, nas djece maslinara, ovo je uvijek SVE. I kako je rekao vlasnik jedne male uljare na otoku Braču, dok smo čekali ulje: "Ljudi mi kažu kako su trebale dati toliko, morale su dati onoliko.

Pokrovnik, 131014.
Berba maslina u masliniku Nene i Drage Jakelic u Pokrovniku kod Drnisa.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipanićev / HANZA MEDIA

Ništa one ne trebaju i ne moraju, nije to stroj, to je priroda. Što nam da - dobro da – složila se i Zrinka, koja uživa provoditi svaki slobodan trenutak u svojemu masliniku u Donjem Humcu gdje je, kako voli reći, "spojena s prirodom i životom".

Glumica je i prije međunarodnog skupa maslinara Mediterana u Splitu osvajala priznanja za ulje na ovdašnjim natjecanjima. Prije tri godine se na “Oblica festu” okitila brončanom medaljom, a godinu kasnije na istoj manifestaciji održanoj u Postirama na Braču i srebrnom.

Danas joj njezini prijatelji i pratitelji na društvenim mrežama, uz čestitke, pišu komentare da sve čega se dotakne pretvara u zlato, dok drugi izražavaju čuđenje kako se jedna kontinentalka tako dobro snalazi u masliniku.
- Odrasla sam na selu, baka i deda su imali polja kukuruza, pšenice, veliki vrt.

Vodnjan, 171017.  
Mnogi maslinari ovih dana krenuli su u berbu maslina. Urod je ove godine izuzetno kvalitetan ali kolicinski je nesto manji nego prosle godine koja je bila rekordna. Na fotografiji: berba u masliniku Oleum - Maris u kojem je 15 000 stabala na 60 hektara.  Vlasnici planiraju ubrati oko 100 tona maslina od cega ce se dobiti oko 14 000 litara ulja. Berba traje mjesec dana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

A sada, eto, imam svoje polje na Braču. Otvorila sam i OPG - pohvalila se jednom prigodom Zrinka, navodeći da joj je ljubav prema maslinama prenijela njezina majka Višnja, u čijemu je društvu slavila i zlato osvojeno na međunarodnom skupu maslinara Mediterana. Čim su čuli za njezin uspjeh s maslinovim uljem, glumici su pohrlili čestitati brojni prijatelji i obožavatelji - “čuj neobrana”, našalio se Tarik Filipović ispod glumičine fotografije s diplomom i poveljom, komičar Damir Mihanović Ćubi joj je poručio “Zrinkiii, ostavi mi litru ulja, ljubim te”, a Matija Vujica, bliska joj prijateljica i uspješna dizajnerica, kako brojnih njezinih tako po novome i oscarovskih svečanih toaleta, upitala "dolazi li s maslinovim uljem?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:26