KUHAJTE BOLJE

MASLO OD DOMAĆEG KISELOG VRHNJA: Nema boljih keksića od onih koje su radile naše bake, a u maslu je tajna!

 Marko Miščević
Od ukusnog namaza za kruh do hrskavih keksa, domaće kiselo vrhnje tajni je sastojak koji ste tražili

Nema boljih keksića od onih koje su radile naše bake. Recept je uvijek bio vrlo jednostavan, no ovaj je ipak poseban po jednom sastojku, a to je maslo koje sami napravite od domaćeg kiselog vrhnja. Ako na svojoj tržnici imate vjernu kumicu koja zaista ima domaće vrhnje ili, još bolje, živite na selu i poznajete nekog tko uzgaja krave i ima domaće mlijeko i vrhnje, sreći nema kraja. Iz kojeg god izvora ga nabavili, za ovaj recept potrebna vam je jedna litra. Domaće vrhnje ulijte u veću posudu i stavite na laganu vatru. Vrh nje će se lagano zagrijavati i početi kuhati i pjeniti, no neka vas to ne brine jer je to normalno. Nastavite dalje s kuhanjem uz neprekidno lagano miješanje. Nakon 15 do 20 minuta smjesa će se početi lagano zgušnjavati, a zatim će se početi odvajati bijela mliječna krema i masnoća koja je prozirne žute boje. Kuhajte sve dok vidite da dobivate sve više žute tekućine. Pritom pazite da cijelo vrijeme bude zlatno žuta boja, ne smijete dozvoliti da potamni jer je u tom slučaju smjesa prepečena. Još toplu smjesu iz posude u kojoj ste kuhali kroz sitno cjedilo procijedite u manju posudu. Najvažnije je odvojiti žuti tekući dio - maslo i bijelu kremu. Maslo ostavite sa strane da se stisne jer u tekućem stanju nije moguće ništa raditi s njim, a bijela krema koja se u Slavoniji zove istipak, u Zagorju tropek, u samoborskom kraju strujska, a u Hercegovini topa divan je aromatični namaz koji se još topao ili kasnije hladan može mazati na kruh. No, vratimo se na kolačiće, u veću posudu stavite 400 g brašna, 150 g šećera, 250 g svog domaćeg masla koje se sad stvrdnulo, jedno jaje i jedan žumanjak, sok i koricu jednog limuna te jedan prašak za pecivo. Smjesu ručno izmiješate, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku preko noći. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na pola centimetra debljine i malim kalupima oblikujte kolačiće. Pecite ih 10 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva. Možda vam se sada čini komplicirano, no cijeli je postupak vrlo jednostavan, a vaše će nepce i te kako osjetiti razliku u okusu. Jer, nekako idem onom teorijom, ako jedem slatko, želim znati što jedem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:11