FOTO I VIDEO REPORTAŽA

MATIJA BOGDAN: Život talentiranog chefa čiji se put čini kao glasno pojačan koncert Motorheada!

 Mario Kučera
U korčulanskom dvoru stare ugledne obitelji od nedavno je i vrlo ambiciozni fine dinning restoran u kojem je cijelu kuharsku priču na noge postavio Matija Bogdan sa svojim timom. Ukrali smo malo njegovog slobodbog vremena pa što misli o glazbi, fine dinning sceni i kakva je njegova filozofija pogledajte u našem video intervjuu koji smo vam pripremili.

*Snimatelj: Jure Cukar

Za minutu i pol smo vani. Gdje mi je jus? Još 30 sekundi. OK. Što je s ribom? Mora mi biti odmah spremna", smirenim, ali odlučnim glasom rekao je Matija dok je cijeli tim radio prema uputama poput kakvog fino ugođenog švicarskog sata.

Mario Kučera

Mario Kučera

U korčulanskom dvoru ugledne plemićke obitelji Kanavelić smjestio se novi fine dinning restoran De Canavellis. Inače, posljednji potomak ove stare korčulanske loze bio je Petak Kanavelić koji se s obzirom na svoj dojmljivi opus smatra jednim od najistaknutijih književnika starije hrvatske književnosti, a tragika leži u tome da je njegov veći dio trajno izgubljen u bespućima privatnih arhiva.

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

"Ovo ti je hladno predjelo koje sam zamislio da baš bude osvježavajuće i mora se služiti baš ice cold. Ekipa obično po dolasku uzme čašu pjenušca, a kombinacija mente, krastavca i grčkog jogurta koji obožavam baš mi se dobro uklopila u početnu priču", objasnio nam je talentirani chef novootvorenog Canavellisa, Matija Bogdan.

Mario Kučera

U svojih 25 godina ostvario je karijeru na kojoj mu mogu pozavidjeti puno stariji kolege iako on čvrsto stoji na zemlji ostavljajući prostora da se dogodi "nekaj kaj si nemreš ni zamisliti!". Svoju kulinarsku avanturu počeo je stažiranjima u zagrebačkom Baltazaru i Dubravkinu putu, nakon čega se uputio u Coi kod Daniela Pattersona, u San Francisco. "Tamo sam vidio da cijela stvar koju sam prije gledao samo u knjigama kod njega nije fejk i to mi se svidjelo!" 2015. godine odlazi u londonski Ledbury, inače restoran s dvije Michelinove zvjezdice, kod Bretta Grahama koji ga je zaposlio nakon samo četiri dana stažiranja. Nakon Ledburyja trebao je stažirati u nizozemskom De Liberije, ali budući da je dobio posao samo je nazvao kući i rekao kako ostaje u Londonu.

Mario Kučera

"U Ledbury je lako doći kao chef, najmanje desetorica su pokušala izdržati i nitko se nije pojavio drugi dan. Londonske kuhinje daleko su najzahtjevnije, a Ledbury je iznad svih", otkrio nam je Matija jednom prilikom.

Mario Kučera

Od tada je prošlo nešto više od dvije i pol godine, kad je odlučio da je poglavlje s Ledburyjem završeno i da će se okrenuti nekim novim stvarima. Bio je u ozbiljnim dogovorima s Maaemom, The Janeuom, A.T.-jem i Fat Duckom, ali je u konačnici prihvatio poziciju head chef of development u Ledburyju, ponovno na poziv Bretta Grahama. Ako ga pitate za neostvarene želje ili neki plan, uz smijeh će vas upitati što je to jer sve dosad okrenulo mi je život za puni krug i baš kad je pomislio da je to putanja kojom će neko vrijeme ići, život ga je ponovno iznenadio.

Mario Kučera

Sad je u Canavellisu. Sa svojih pet spartanaca, kako od milja zove svoj tim, odrađuje vrlo ambiciozan fine dinning projekt na Korčuli koji zasad niže samo hvalospjeve gostiju. Nemaju koncepta nego kuhaju najbolje što mogu, a u njihovoj režiji možete kušati tasting menu u sedam sljedova ili naprosto sami izabrati svoje favorite. Sam pogled na meni izaziva zazubice, poput kombinacije šparoga, dagnji i svilenkastog Bonito umaka ili foie gras u kombinaciji s rižotom od cikle. Divna je to igra boja, okusa i tekstura. Na pitanje o nekom osobnom favoritu s karte, Matija odgovara kako mu je draga kombinacija trešanja i rajčice.

Mario Kučera

*Snimatelj: Jure Cukar

Inače, obožava tortilje i mogao bi ih jesti u svako doba dana, a jednom prilikom nam je priznao da ne može odoljeti bakinom tatarskom bifteku i tatinom chilli con carne. Glazba mu je sve i tako doživljava i hranu. Kako u kuhinji, tako i u privatnom životu ne miruje i zapravo njegova priča preslikana u notni zapis izgleda kao stvarno glasno pojačan koncert Motorheada. Ovo je samo djelić onoga što Matija jest, a mi mu želimo još cijeli niz avantura i vratolomija na njegovoj kulinarskoj turneji jer mi smo ti koji smo sretnici što ga imamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:49