Mesnica Bašljan u zagrebačkoj Dubravi od prošlog utorka nosi naslov Prime Cut. Tog se popodneva na adresi Trnovčica 71, pred mesnicom u koju iz bilo kojeg dijela grada, ali i Hrvatske, već desetak godina hodočaste ljubitelji posebno dobrih komada mesa, počelo se okupljati društvo prijatelja, članova obitelji, stalnih kupaca, poslovnih partnera.
Vlasnik Petar Berislav Bašljan tom je prigodom na Big Green Egg XL kamado roštilju ispred lokala osobno ispekao brdo izvrsnih junećih ćevapa vlastite proizvodnje, ali i nešto uistinu rijetko - Black angus ribeye Miguel Vergara, koji je u njegovoj dry age komori, posebno za ovaj trenutak, odležavao čak 462 dana (nije bio u prodaji). A prije ćevapa i steaka, uz točeno pivo i pjenušac pred mesnicom na Trnovčici poslužen je i tanko rezan wagyu guanciale.
Berislav Bašljan, o kojem smo pisali već više puta, jedan je od onih gorljivih entuzijasta koji, iako još mlad, pripada prvom ešalonu promotora vrhunskih američkih cutova u nas. Iako dolazi iz mesarske obitelji koja je u vlasništvu imala i klaonicu, Berislava su vrlo rano počeli zanimati posebni rezovi mesa, o kojima je učio uglavnom s interneta. Mesnice Bašljan, uz suradnju s restoranima, među prvima su u svojoj trgovini počele nuditi upravo takve plemenite komade mesa, a ubrzo su ih i sami počeli odležavati (wet i dry aging). Danas u ponudi imaju steakove s najpoznatijih svjetskih farmi, kao i dry aged steakove iz hrvatskog uzgoja. Berislav Bašljan, naime, strastven je i oko neprestane potrage za domaćim govedima, ne propušta nijednu dojavu s terena, posebno kad je u pitanju starije govedo koje onda redovito završava u komori za suho odležavanje mesa.
Još jedna posebnost Bašljana, odnosno Prime Cuta, jest i to što ne zanemaruju niti neke jeftinije, ali gastronomski vrlo vrijedne komade, poput skirt steaka ili bavettea, koje nećete često naći u ponudi drugih mesnica, dok su ovdje redovito u ponudi, ali ni neke poput picanhe i spider steaka, koje nećete naći nigdje.
Usporedo s rebrandingom išlo je i preuređenje te nevelike, ali vrlo prominentne mesnice, kao i proširenje i modernizacija pogona za obradu i pripremu mesa te komora za suho odležavanje, koja će dodatno unaprijediti ponudu.
Prime Cut danas je definitivno još jednom podigao ljestvicu Bašljanove tradicije i još više približio vrhunske steakove modernom kupcu, zainteresiranom za najbolje komade mesa. Ne treba uopće sumnjati da će ovim potezom i proširenjem ekskluzivne ponude na tu, od centra Zagreba prilično udaljenu lokaciju privući još više publike.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....