Mesnica Bašljan sad se zove Prime Cut, novo ime slavilo se uz ćevape, wagyu guanciale i Black angus ribeye Miguel Vergara odležan 462 dana

Poznati lokal u zagrebačkoj Dubravi s rebrandingom je postao vrhunska butik mesnica koja uz premium steakove nudi i kvalitetan i originalan grill asortiman

Mesnica Bašljan u zagrebačkoj Dubravi od prošlog utorka nosi naslov Prime Cut. Tog se popodneva na adresi Trnovčica 71, pred mesnicom u koju iz bilo kojeg dijela grada, ali i Hrvatske, već desetak godina hodočaste ljubitelji posebno dobrih komada mesa, počelo se okupljati društvo prijatelja, članova obitelji, stalnih kupaca, poslovnih partnera.

image

Petar Berislav Bašljan s ocem, legendarnim mesarom Tomislavom Bašljanom

Berislava Picek/Cropix
image

Petar Berislav Bašljan zajedno sa sestrom Jasnom Bašljan, koja s bratom nastavlja uspješnu obiteljsku priču

Berislava Picek/Cropix
image

Petar Berislav Bašljan i Ivana Vidak iz SomMar Adria

Berislava Picek/Cropix

Vlasnik Petar Berislav Bašljan tom je prigodom na Big Green Egg XL kamado roštilju ispred lokala osobno ispekao brdo izvrsnih junećih ćevapa vlastite proizvodnje, ali i nešto uistinu rijetko - Black angus ribeye Miguel Vergara, koji je u njegovoj dry age komori, posebno za ovaj trenutak, odležavao čak 462 dana (nije bio u prodaji). A prije ćevapa i steaka, uz točeno pivo i pjenušac pred mesnicom na Trnovčici poslužen je i tanko rezan wagyu guanciale.

image

Petar Berislav Bašljan, vlasnik mesnice Prime Cut

Berislava Picek/Cropix

Berislav Bašljan, o kojem smo pisali već više puta, jedan je od onih gorljivih entuzijasta koji, iako još mlad, pripada prvom ešalonu promotora vrhunskih američkih cutova u nas. Iako dolazi iz mesarske obitelji koja je u vlasništvu imala i klaonicu, Berislava su vrlo rano počeli zanimati posebni rezovi mesa, o kojima je učio uglavnom s interneta. Mesnice Bašljan, uz suradnju s restoranima, među prvima su u svojoj trgovini počele nuditi upravo takve plemenite komade mesa, a ubrzo su ih i sami počeli odležavati (wet i dry aging). Danas u ponudi imaju steakove s najpoznatijih svjetskih farmi, kao i dry aged steakove iz hrvatskog uzgoja. Berislav Bašljan, naime, strastven je i oko neprestane potrage za domaćim govedima, ne propušta nijednu dojavu s terena, posebno kad je u pitanju starije govedo koje onda redovito završava u komori za suho odležavanje mesa.

image

Petar Berislav Bašljan osobno je ispekao brdo izvrsnih junećih ćevapa vlastite proizvodnje, ali i nešto uistinu rijetko - Black angus ribeye Miguel Vergara

Berislava Picek/Cropix
image

Wagyu guanciale jedan je od onih proizvoda koji će posebno oduševiti ljubitelje dobrih komada mesa

Berislava Picek/Cropix
image

Juneći ćevapi mesnice Prime Cut

Berislava Picek/Cropix

Još jedna posebnost Bašljana, odnosno Prime Cuta, jest i to što ne zanemaruju niti neke jeftinije, ali gastronomski vrlo vrijedne komade, poput skirt steaka ili bavettea, koje nećete često naći u ponudi drugih mesnica, dok su ovdje redovito u ponudi, ali ni neke poput picanhe i spider steaka, koje nećete naći nigdje.

Usporedo s rebrandingom išlo je i preuređenje te nevelike, ali vrlo prominentne mesnice, kao i proširenje i modernizacija pogona za obradu i pripremu mesa te komora za suho odležavanje, koja će dodatno unaprijediti ponudu.

image

Novo lice dobro poznate mesnice

Berislava Picek/Cropix
image

Pogled u mesnicu Prime Cut

Berislava Picek/Cropix

Prime Cut danas je definitivno još jednom podigao ljestvicu Bašljanove tradicije i još više približio vrhunske steakove modernom kupcu, zainteresiranom za najbolje komade mesa. Ne treba uopće sumnjati da će ovim potezom i proširenjem ekskluzivne ponude na tu, od centra Zagreba prilično udaljenu lokaciju privući još više publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 07:40