Smješten u srcu povijesne jezgre Dubrovnika i to ispred crkve Sv. Vlaha na adresi Placa 1, od 1932. restoran i bar Cele oduvijek je bio više od ugostiteljskog objekta, bio je kultna slastičarnica, mjesto susreta i nezaobilazna postaja generacija Dubrovčana. Svoju priču, ukorijenjenu u gradskom životu i nazvanu po Celestinu Šikiću, danas nastavlja ispisivati u potpuno novom ambijentu koji spaja nasljeđe i suvremeni duh. Stoga je uz novi interijer dobio i novo ime - Pastry&Cuisine Atelier Cele.
Nedavna renovacija i otvorenje označili su novu fazu u razvoju ovog prostora, pomno osmišljenu kao odgovor na suvremene potrebe, ali s dubokim poštovanjem prema povijesti. Viziju prostora oblikovao je arhitekt Duje Kaliterna, čije se rješenje temelji na harmoniji tradicije i inovacije. Tako sad interijer karakteriziraju prirodni elementi poput toplog drva, autohtonog kamena i suptilnih detalja inspiriranih dubrovačkom arhitekturom, naravno - obogaćeni suvremenim dizajnom i diskretnim tehnološkim rješenjima.
No Cele je, u skladu s novim identitetom prostora, osvježio i gastronomsku ponudu koja donosi harmoničan spoj inovacije i tradicije. Novi chef interpretira dubrovačku kuhinju kroz suvremenu prizmu, oslanjajući se na autentične sastojke lokalnog podneblja i jednostavne, ali dojmljivo pripremljene okuse. Jelovnik je - rekli su nam - promišljen, sezonski te nadahnut bogatom kulinarskom baštinom juga Hrvatske.
Slastičarski segment, po kojem je Cele ostao upamćen među mnogim generacijama Dubrovčana, zadržao je svoje važno mjesto u novoj viziji. Ručno rađene slastice, inspirirane starim recepturama, prezentirane su u elegantnoj vitrini koja je postala centralna točka prostora. Njezina suvremena forma naglašava estetsku vrijednost svake slastice, dok okusima i mirisima vraćaju u vrijeme kada je Cele bilo simbol slatkih rituala i svakodnevnih radosti. Dodatno, ispričali su nam, svoju ponudu će proširiti bezglutenskim slasticama te će uz popularnu matchu uvrstiti i mushroom kavu.
"Cele je godinama bilo nezaobilazno mjesto za sve Dubrovčane stoga smatramo da prostor mora reflektirati tu jedinstvenu povijest, ali na suvremen način. Renovacija je proizašla iz želje da oživimo prostor i donesemo osvježenje koje je u skladu s globalnim trendovima, ali i s identitetom koji Cele nosi", poručio je vlasnik Tomislav Ivušić.
Meni se sastoji od nekoliko segmenata - prvi je Sunrise koji je dostupan od 7:30 sati pa do podne. Na meniju su u to doba omlet, šakšuka, hipster toast na kojemu su poširano jaje i avokado te kukuruzni raj, odnosno prženo jaje, avokado, palenta i feta sir. Cijene su od 12,50 do 14,50 EUR. Od podne do 23 sata u ponudi je Solstice i tri jela u ponudi - jedan sendvič i dva burgera po cijenama od 19, odnosno 21 EUR.
Od 20 do 23 sata ponuda se proširuje i za Sunset jela - platu za dvoje s brusketama (29 EUR) koja sadrži Bresaolu della Valtellina, pršut, Lardo Stagionato, dimljena pačja prsa, Reblochon de Savoie, ovčji sir Manchego, kravlji sir, kalamata masline, orašaste plodove i grisine, te za platu sira za dvoje s brusketama (27 EUR) koja se sastoji od Gorgonzola picante mountain sira, Reblochon de Savoie, ovčjeg sira Manchego, kravljeg sira, suhih smokava i pistacija.
Trenutačno su im u ponudi i neka nova, sezonska jela, a kako se tzv. francuski poljubac pokazao jednim od najtraženijih na meniju, u nastavku vam donosimo i njihov originalni recept.
FRANCUSKI POLJUBAC BY VIKTOR JAKOV CARIĆ
Za ovaj recept najbolje je nabaviti brioche kruh, no ako ga nemate, savjetuje chef Carić, može poslužiti i bilo koji kruh koji imate, s naglaskom da je barem dan star. Narežite ga na kriške debljine od 1,5 do 2 cm.
Za smjesu (za 4 osobe):
1 litra mlijeka
4-5 jaja
malo cejlonskog cimeta za dubinu okusa
1 bočica aroma vanilije
malo soli
Priprema:
Smjesu dobro izmiješajte i polako stavljajte šnitu po šnitu kruha da dobro upiju smjesu.
Na teflon tavi otopite maslac pazeći da ne izgori i natopljenu šnitu kruha stavite na srednje jaku temperaturu da postane zlatno-žute boje, okrenite i ponovite postupak dok kruh ne bude pečen s obje strane.
Servirajte s bobičastim voćem i javorovim sirupom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....