NOVO MJESTO

MJESTO ZA UŽIVANJE U CRAFT PIVU I BRZINSKIM ZALOGAJIMA: Pula je bogatija za još jedan lokal!

 Marijana Banko / HANZA MEDIA
Pula je bogatija za još jedno mjesto gdje se mogu kušati razne marke i brendovi domaćih i stranih craft piva. I ne samo to, ovdje se uz uživanje u pivu može nešto i brzinski pregristi, ali i otići kod frizera ili tetovažu.

Tako je zamišljen novootvoreni lokal Potaman na pulskoj Verudeli koji zajedničkim snagama vode supružnici Tomislav Pranjić i Nela Šijan-Pranjić. Pranjić je gastro ljubiteljima poznatiji i kao organizator sada već tradicionalnog Medulin Craft Beer Festivala, a već je jedan lokal istog imena prošlog ljeta otvorio u Premanturi.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Na fotografiji: Tomislav Pranjic
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

- Filozofija bara Potaman je neovisnost i craft što je on po samoj definiciji, a to je mala obiteljska proizvodnja. Ovo je kruna nekog našeg 12-godišnjeg rada. Krenuli smo s pivima i ginom, jako puno radimo i s vinima, pršutom i sirom. Sve što smo ovdje investirali, investirali smo svojim novcem da nam nitko ne može definirati što ćemo prodavati i nuditi svojim gostima - istaknuo je Pranjić koji je među prvima u Istri prodavao takvo pivo u Medulinu. Danas u Potamanu nudi čak 200 vrsta raznih vrsta piva iz cijelog svijeta.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

- Kod nas nećete dobiti uštogljene ljude u bijelim rukavicama, nego u crnima - veli kroz smijeh. Dodaje da će im gosti biti poput obitelji.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

- Primjerice u Premanturi gdje imamo jako mali prostor, čovjek praktički na ulici pije skupo pivo i sam sebi pere čašu. To je naša filozofija. Dakle, dobrodošli u naš dnevni boravak i osjećajte se kao kod kuće. Nećemo biti bezobrazni, za razliku od nekih ugostiteljskih objekata koji prodaju komercijalu po visokoj cijeni. Mi nudimo vrhunske proizvode po cijeni komercijale - istaknuo je ovaj veliki ljubitelj piva i hrane. Dodao je da bar ima osam točionika i da Potaman vrti jako puno piva. Nisu tražili podršku niti jedne pivovare baš iz tog razloga.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

- Nudimo samo ono što mi smatramo da vrijedi. Ipak smo mi 12 godina na pivskoj craft sceni kada u Hrvatskoj još nije ni postojala jedna registrirana craft pivovara. Tada smo otvorili svoju prvu prodavaonicu takvih piva u Medulinu. A u našim vitrinama imamo 140 različitih etiketa piva iz cijelog svijeta. Nema kontinenta s kojega nemamo pivo - ističe vlasnik lokala koji će njegovati posebnu filozofiju ispijanja piva i istodobno uživanja u hrani.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

To, kaže, znači i sam naziv lokala. - Ja i supruga smo doseljenici u Istri. Došli smo ovdje 1996. godina. Ja sam Hrvat koji se rodio u Makedoniji, a moja supruga je Hrvatica koja se rodila u Vojvodini. I imamo tog nekog turskog i istočnjačkog u sebi jer smo tamo odrasli. Potaman znači da je nešto sve kako treba. Tako želimo da se kod nas svi osjećaju, a i svaki proizvod koji nudimo mora biti takav - ističe Pranjić. Veli da Potaman neće biti tipičan bar, kafić ili restoran već da im je cilj da budu edukacijski centar.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

- Mi smo hedonistička guštaona. Nećemo ići u nikakve perverzije hrane i gastro kuhinje. Igrat ćemo se s malim zalogajima. Želja nam je u tim malim zalogajima da sve bude vrhunski. Primjerice, naš pršut je četiri godine za redom šampion Sajma pršuta u Tinjanu, a sir je proglašavan u svojoj kategoriji najboljim svjetskim sirom.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

Dakle, radimo selekciju svega što i sami volimo kušati i to prezentiramo našoj publici. Radit ćemo i puno na edukacijskim programima i eventima poput Balkan Food Eventa gdje ćemo nuditi mini sarme, punjene paprike, čobanac. Previše smo zapostavili našu izvornu hranu - ističe Pranjić.

Pula,  271219. 
Craft Room Potaman, specijal Jutarnji list, Dobra hrana
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / HANZA MEDIA

Ujedno, udružio se sa susjednim frizerskim salonom koji ima izravan ulaz u bar, a u susjedstvu će se otvoriti i salon za tetovaže. Pranjić kaže da klijenti tako neće morati dok čekaju svoj red za frizuru ili šišanje čitajući novine, već će moći do bara na pivo, viski ili vrhunsku cigaru. - Udružili smo se u malu zadrugu i rekli zašto se ne bismo nešto drugačije - zaključio je Pranjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08