Prije nešto više od deset godina, točnije krajem 2013., kad je Mala Riba prvi put otvorila svoja vrata podno Kastva, rijetki su mogli naslutiti da će iz tog skromnog početka izrasti jedna od pozitivnijih kulinarskih priča Kvarnera, koja danas osvaja i Zagreb. Na gastronomske noge postavio ju je veliki Zdravko Tomšić, pod budnim okriljem vlasnika restorana Christiana Nikolca, i tako je započela jedna posebna priča.
Christian Nikolec i dan-danas je prije svega ribar, jedan od prvih Hrvata koji je napravio ribarski čelični brod za otvoreno more, davne 1994. godine. Takav brod omogućio mu je dvije stvari: veliku količinu vrhunskih morskih proizvoda za prodaju u Hrvatsku i van nje, posebno škampa, ali i prije svega ponudu za svoj restoran. Dnevni ulov sitne bijele ribe iz vlastitih koča, premda naravno zna se naći i pokoja veća, često završi i u najpoznatijem jelu restorana, frittu mistu. Od samih početaka, uz obitelj Nikolec, ribe lovi i sudjeluje u vođenju restorana i obitelj Mikičić, čija kći ima veliku ulogu u novom restoranu.
Deset godina kasnije, Mala Riba se preselila u susjedne Matulje, gdje se i danas nalazi. Koncept restorana ostaje isti, bogata ponuda bijele svakodnevne ribe, s naglaskom na odlična svježa predjela od ribe, povrća i mahunarki: savor od srdela, marinirani inćuni, salata od hobotnice, izvrstan carpaccio od trlja, sezonske mahune (u proljeće bob, zatim zelene mahune, slanutak, grah...). Osim velike količine izvanrednih predjela, u Maloj Ribi nude se i pokoje rijetke ribe, poput raže, morskih pasa i grdobine, spremljene na tradicionalne načine, ali podignute na višu razinu.
Njihov odmak od uobičajene ponude okolnih kvarnerskih konoba bio je očit od samih početaka. Veći izbor sirovih i mariniranih ribljih jela, zatim hladnih i toplih predjela koja se mogu kombinirati u stilu tapasa, mnogo malih zalogaja za uživanje i druženje uz čašu kućnog vina. Zasigurno su prvi u Zagreb donijeli naizgled neobično, ali posebno jelo, tripe od grdobine, inače tipično za kuhinju srednjeg Mediterana.
Upravo taj uspjeh i autentičnost doveli su do sljedećeg logičnog koraka: širenja u Zagreb. Nedugo nakon preseljenja u Matulje, rodila se ideja o otvaranju Male Ribe u Zagrebu. Taj je zadatak pao na Karlu Mikičić. Karla je, nakon što je odrasla uz Malu Ribu na Kvarneru i godinama učila o obiteljskom poslu, preuzela vodstvo nove lokacije na Jarunu. Izuzetno je profesionalna, ljubazna i simpatična, poznaje jelovnik u detalje te nadgleda svaki segment rada restorana.
U pripremi jela važnu ulogu ima i Zdravko Tomšić, koji je ponovno postavio kuhinju na noge. Iako ga nismo zatekli na licu mjesta, sve što smo kušali bilo je izvrsno, što govori o njegovoj kvalitetnoj obuci kuhara.
Lokal je uređen rustikalno, ali moderno, s morskim motivima i fotografijama obiteljskih brodova kojima se riba lovi. Terasa je udobna i osmišljena tako da je moguće uživati vani i u najtoplijim satima dana. A bogme im kapa do poda kako su je namjestili! U užarenom Zagrebu u 14 sati popodne itekako je moguće sjediti vani na terasi, a da ne padnete u nesvijest.
Urednost kuhinje također je za pohvalu, podijeljena je na dva dijela: gornji za završavanje jela i donji za pripremu, čišćenje i filetiranje ribe, što jamči visoku razinu higijene i efikasnosti.
A sada malo o ponudi
Mala Riba na Jarunu zadržala je šarm i filozofiju one na Kvarneru, a to se najbolje vidi na tanjuru. Koncept je jednostavan, ali poseban: mnogo malih, kreativnih tanjura koji slave svježe namirnice. Od hladnih jela tu su savršeno marinirane ribe i salate od hobotnice, ali i razno povrće pripremljeno na maštovite načine, poput odličnih mahuna u umaku od senfa. Ideja je da se jela kombiniraju, dijele i isprobavaju, stvarajući opuštenu atmosferu za druženje uz dobru hranu.
A onda, tu je fritto misto, jelo koje je definitivno za svaku pohvalu i koje je već postalo zaštitni znak restorana. Nema tu friteze; riba se prži u padeli s uvijek svježim uljem, a tajna je u vještoj pripremi i neposrednom hlađenju ribe prije pečenja. Rezultat toga je savršeno hrskava, a nimalo masna porcija u kojoj briljiraju pržene patarače i trlje. Uz to, nude i vrlo dobre svježe tjestenine, brodete i rižota.
Među našim favoritima zasigurno je gvacet, riba kuhana u umaku od vina i maslinovog ulja, jelo koje utjelovljuje jednostavnost i bogatstvo okusa Mediterana. Mi smo gvacet jeli s repovima grdobine koji su bili baš izvrsni. Poslužen uz klasične, ali sjajne priloge poput broskve (raštike) na dalmatinski, ovo jelo je čista esencija mora i mediterana.
Uz ovakvu hranu, naravno, ide i dobro vino. Iako je detaljna vinska karta tek u izradi, ponuda je već sada solidna. Kućna vina su iz vinarije Pilato (malvazija i merlot), a na popisu butelja nalaze se i neki poznati šampanjci te domaći favoriti, pjenušci Tomca i Šembera. Karla Mikičić nam je otkrila da planiraju i daljnje širenje vinske karte, što nas posebno veseli.
I ono što cijelu priču čini još boljom su cijene. One su vrlo prihvatljive: miks predjela od 15 eura, jednostavnija riblja jela - 17, dok se plemenita riba naplaćuje oko 80 eura po kilogramu. Cijene mogu varirati za koji euro naspram ponude na lokaciji u Kvarneru, što je sasvim razumljivo s obzirom na troškove transporta svježe ribe iz Matulja u Zagreb.
Stoga, Mala Riba na Jarunu usidrila se kao novo ozbiljno mjesto za pojesti nepretencioznu, ali odličnu riblju hranu. Super sastojci, predvođeni svježom ulovljenom ribom s brodova obitelji koje vode restoran, ugodnost interijera i terase te vrlo prihvatljive cijene pozicioniraju ih u sam vrh zagrebačke riblje ponude. Posebno vrijedi istaknuti posvećenost i profesionalnost cijelog tima, koji osigurava da je usluga uvijek na najvišoj razini, što dodatno pridonosi izvanrednom iskustvu svakog gosta.
Ako želite doživjeti pravu morsku priču usred grada, s hranom koja dolazi svježa iz mora i toplim, obiteljskim pristupom, Mala Riba na Jarunu je mjesto koje će vas osvojiti. Jezero Jarun upravo je dobilo novu gastro destinaciju zbog koje će brojni posjetitelji rado dolaziti ponovno. Ugodno, opušteno i s okusima koji govore sami za sebe, ima li boljeg?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....