
"Hej, sjećaš li se Papagaja, jesi ikad tamo izlazila? Napokon se tamo otvara nešto novo!" odletjela je virtualnim prostorom poruka prijateljici, a ubrzo je uslijedio odgovor: "Jesam, kak‘ ne! Ali davno je to bilo, u zlatno doba Purgeraja na Ribnjaku, tamo bismo otišli nakon što bi se sve drugo zatvorilo. Kultno mjesto, maleno, gdje si uvijek dobrodošao bez osude, staro, mlado. Jeftina cuga, muzika je bila okej", napisala je.
NOVO POGLAVLJE
Samo desetak minuta hoda udaljen od Trga bana Jelačića, na adresi Ribnjak 10, desetljećima je noćima radio zagrebački kafić Papagaj, da bi još barem jedno desetljeće zjapio prazan i čekao. Pravi trenutak, nečiju krivu odluku, nečiji hrabar potez i skok naglavačke. A osoba koja je skočila bio je Marino Karinja, poznati hrvatski barmen i barski konzultant porijeklom iz Rijeke. Karinja je prvi doticaj s craft koktelima imao u baru Le Lion u Hamburgu, zatim je zanat "išejkao" u La Pharmacie Anglaise u Bruxellesu, da bi se vratio u Hrvatsku te postavio i tri godine vodio barski dio splitske Bokamorre, popularnog restorana u kojem spajaju pizzu i izvrsne koktele. Zagreb mu je bio iduća postaja, a osim rada u okviru barskog konzaltinga i suradnje s restoranom Izakaya, Karinja je 2022. godine otvorio i novo poglavlje, tj. Next Chapter Dežman Mini bar u Dežmanovu prolazu, što se pokazalo kao pravi pogodak. Suradnja s Dežmanom je završila "istekom ugovora" krajem rujna 2024. godine, što je značilo da je bilo vrijeme za promjene. Srećom, život se pobrinuo da se upravo tada na tržištu pojavi prostor koji je vapio da se u njega udahne novi život.
Svoj najnoviji projekt Karinja je nazvao KOi, a riječ je o malom baru koji se nalazi tik uz park Ribnjak i to baš u prostoru nekadašnjeg Papagaja. Bar je otvoren za javnost u četvrtak 24. travnja, a ima sve predispozicije da bude još jedna barska uspješnica, barem ako je suditi po reakcijama prvih gostiju.
POSLJEDNJE UTOČIŠTE
Već je u svom prethodnom lokalu Marino Karinja gostima nudio pića koja prate svjetske trendove, što u vidu bogatog izbora vrhunskih destilata, što kroz domišljat pristup samim koktelima i pričanje priča kroz okuse, a u KOiju nastavlja u istom smjeru. Kako voli istaknuti, u njegovim je barovima, uz kvalitetna pića i dobar servis, hospitality odnosno gostoljubivost oduvijek u fokusu, što je dovelo do toga da je s gostima koji su svoja pića rado ispijali u Dežmanovu prolazu razvio prijateljske odnose zbog kojih će ga ti isti ljudi rado pratiti i na novu lokaciju. Ne škodi ni činjenica da je bivši Papagaj zabilježen u kolektivnoj svijesti Zagrepčana kao mjesto za dobru zabavu.
"Povijest Papagaja znate bolje od mene, ja je učim usputno. Papagaj je došao do mene slučajno! Posljednje tri godine tražim prostor za lokal i pojavio se baš kad je trebalo", smješkao se Karinja dok nam je pokazivao prostor novootvorenog KOija.
Tko je nekada svoje vikende provodio u klubovima oko Ribnjaka, vjerojatno je barem jednom završio u Papagaju, koji je radio čak do šest ujutro, pružajući onima s ozbiljnim promilima u krvi posljednje utočište i priliku za stiskavac prije nego što ih glad i zora potjeraju u potragu za masnom hranom i krevetom. Još se osamdesetih u njemu okupljala mnogobrojna zagrebačka mladež, kada je vlasnik Papagaja bio cijenjeni hrvatski rukometaš Zlatko Žagmešter Žaga. Kafić je radio sve do 2010-ih, kada je zatvoren uslijed brojnih kontroverzi povezanih s narednim vlasnikom.
"Ja sam iz Rijeke, nisam uopće znao za ovaj kafić. Kad bih ljudima pričao o novoj lokaciji, nisam ni spominjao njegovo ime, nego bih naveo samo adresu, na što bi mi odgovarali upitno: ‘Papagaj?‘ Tek sam naknadno doznao za njegovu reputaciju. Štoviše, neki dan su mi uletjeli susjedi s upozorenjem da ‘ne smije tu biti riganja‘! Ostao sam iznenađen, ipak smo mi drugačija priča, nismo takvi ljudi", odmahnuo je glavom smijući se.
Godinama zatvoren i propisno zapušten, sa zelenim zidovima kojih vjerojatno većina njegovih vjernih gostiju nije bila niti svjesna i velikim motivom papagaja koji je Karinja odlučio umiroviti, Papagaj je dobio pošten facelift - prostor je preuređen u pomalo industrijskom stilu s 35 sjedećih mjesta, bar je preimenovan u KOi (po šarenim koi šaranima koje se inače u dekorativne svrhe uzgajaju u ribnjacima - posveta susjednom parku), kvaliteta pića koja se u njemu toče dramatično je porasla, a odlična zabava, vjerujemo, ostat će konstanta.
"Dok su se obavljali radovi, svako malo bi nam neki prolaznik prokomentirao: ‘Ah, Papagaj, Papagaj!‘, zato smo u kartu i uvrstili koktel posvećen nekadašnjem Papagaju. Mural ipak nismo zadržali, jednostavno nam se nije uklapao", govori nam.
POSVETA PAPAGAJU
Koktel-karta im je još uvijek u nastajanju, što znači da ima prostora za brojna iznenađenja, kako objašnjava Karinja: "Naziv prvog menija je ‘Under development‘, a sastoji se od našeg bestselera Sakure, koktela koji je obilježio posljednje dvije i pol godine našeg rada, pića koje smo napravili i posvetili samom Papagaju te pića koja smo razvili kroz gostovanja, inspirirana barovima koji su nas ugostili. Druga polovica su naše interpretacije klasika. Planiramo često isticati pića tjedna i mjeseca te, naravno, raditi klasične i ‘custom‘ koktele izvan menija. Ideja je da on evoluira zajedno s barom i s nama, prema preferencijama naših gostiju".
KOi na scenu nastupa prvenstveno kao bar, s radnim vremenom od 18 sati do ponoći srijedom i četvrtkom, odnosno od 18 sati pa do 1 ujutro petkom i subotom. Plan im je s vremenom otvoriti svoja vrata i u jutarnjim satima, nudeći gostima neophodni kofein i dozu vitamina kroz svježe cijeđene sokove: "Ako već imamo prostor i kvalitetne ljude, zašto to ne iskoristiti? Svakako tijekom dana radimo pripremu za večer i nalazimo se već u baru. U svakom slučaju, jutro gledamo kao pop-up coffee shop u našem baru, sa sasvim izdvojenim identitetom".
BRATSKI BAROVI
Uz podršku gostiju koji su jedva čekali otvorenje bara, ni podrška domaće barske scene nije izostala pa je u sklopu nedavno održanog zagrebačkog Copy Taste festivala i KOi bio jedna od postaja u kojima su strani barmeni miksali svoje najbolje koktele za zagrebačku publiku: "Imali smo priliku ugostiti Line bar iz Atene, šesti najbolji bar s liste The World‘s 50 Best Bars, u sklopu jednog od šest gostovanja internacionalnih barova za vrijeme Copy Tastea, a nismo još bili ni otvorili - vidim to kao veliko priznanje i podršku te se nadam da to znači da smo nešto dobro napravili za scenu tijekom ovih godina", skromno je istaknuo pa nastavio o planovima za nova gostovanja u baru: "Cijeli naš koncept se vrti oko ljudi. Ideja nam je ugostiti barove s kojima imamo osobni, privatni odnos, a koji možda nisu toliko eksponirani. Bit će riječ o barovima iza kojih stojimo i u koje se uvijek vraćamo, jer upravo takva mjesta na nas ostavljaju najveći dojam te nas inspiriraju svojom predanošću i gostoljubivošću".
A upravo će gostoljubivost biti ključ njegova uspjeha, na kojoj god se lokaciji Karinja našao, jer novi interijeri se habaju, trendovi u pripremi pića se mijenjaju, no sposobnost povezivanja s gostom na srdačan i otvoren način i dalje ostaje jedna od najvažnijih vještina vrhunskog barmena, i to ona kojom će zaslužiti vjernost svojih gostiju.
Upravo je to bio šarm nekadašnjeg Papagaja, kao što je i snaga samog Karinje, koji ima razloga biti zadovoljan: "Od iscrpljenosti i tempa u posljednja dva tjedna još uvijek nisam sposoban sve doživjeti, ali me ispunjava vidjeti iskreno oduševljenje naših stalnih gostiju i prijatelja prostorom i vibrom. S ponosom mogu reći da smo stekli malu zajednicu, zahvalni smo zbog toga i drago nam je vidjeti poznata lica, a radujemo se i novim gostima!"
Komentari
2