Prava poslastica

Na Stanciji Kumparička priprema se susret koji slavi prirodu kroz odležane sireve i organska vina

 /Canva
Najavljena je gastronomska večer posvećena iskrenim okusima, od jela s farme do nesputanih vina predvođenih Borisom Sarjanovićem
Najavljena je gastronomska večer posvećena iskrenim okusima, od jela s farme do nesputanih vina predvođenih Borisom Sarjanovićem

Na osamljenoj istarskoj stanciji Kumparička u Cokunima, u petak, 11. srpnja, priprema se događaj kojim se obećava više od puke večere. To je susret svjetova koji dijele istu temeljnu vrijednost, duboko poštovanje prema prirodi. S jedne strane je obitelj Winkler, koja je prije gotovo 16 godina gradski život zamijenila suživotom s 260 koza i zemljom, stvarajući hvaljene sireve.

image
Berislava Picek/Cropix

S druge strane su Nesputana Vina, zagrebačka vinoteka vođena strašću Borisa Sarjanovića prema vinima koja su vjerni odraz svog porijekla, bez kemijskih intervencija i prečaca. S Sarjanovićem smo nedavno razgovarali u novom izdanju priča 1 na 1 pod naslovom "Samo pitam", o čemu možete čitati ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Glavna kreativna snaga Kumparičke danas je 26-godišnja Tita Winkler. Nakon diplome iz filozofije, odlučila je da je gradska buka "potrošila" i da se želi u potpunosti posvetiti kuhanju na obiteljskom imanju. Njezin koncept "Kumparička Table" prerastao je u jedinstveno iskustvo gdje za stol pod murvom ili onaj s pogledom na zalazak sunca iznosi tanjure koji su istovremeno umjetnička djela i esencija istarskog podneblja. U kuhinji i oko vanjskog ognjišta pomaže joj mlađi brat Bor, student gastronomije, a zajedno nastavljaju obiteljsku priču temeljenu na namirnicama iz vlastitih vrtova i s farme.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Vinsku priču te večeri ispričat će Nesputana Vina. Njihova filozofija, sažeta u imenu, jest predstavljanje vina čiji je put od vinograda do čaše "nesputan", puštajući prirodu da odradi svoje. Boris Sarjanović, čovjek iza brenda, inzistira isključivo na organskim i biodinamičkim vinima, a ključni test kvalitete za njega je spontana fermentacija. To znači da je grožđe toliko zdravo da nosi vlastite, autohtone kvasce, što rezultira vinom koje je čista, nepatvorena informacija o tlu i godini berbe. Upravo ta sinergija spaja dva svijeta. Kako Sarjanović kaže: "Prirodnim vinarima je važno i kakva im je hrana na tanjuru, kao što je i onima koji uzgajaju hranu na istim načelima važno znati što piju".

image
Vedran Peteh/Cropix

Večer započinje u 18:30 okupljanjem uz piće dobrodošlice i obilaskom farme, gdje će gosti imati priliku upoznati životinje i vidjeti gdje nastaje hrana. Nakon toga, sjeda se za zajednički stol kako bi se uživalo u pet sljedova sezonske hrane, od kojih svaki prati pomno odabrano nesputano vino. Posebno se iščekuje spoj kompleksnih, odležanih kozjih sireva s Kumparičke i moćnih oranž vina, kombinacija koja obećava duboko i pamtljivo iskustvo.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

jena ove ekskluzivne večere, koja nudi bijeg u tišinu, zelenilo i autentične okuse, iznosi 75 eura po osobi. To nije samo prilika za vrhunski obrok, već za sudjelovanje u priči o ljudima koji su svoj život posvetili stvaranju nečeg iskrenog i prirodnog. Ovo je večer u kojoj se iz prve ruke može doživjeti zašto je spontana fermentacija u vinu toliko važna i zašto je sir najbolji kad nastaje od mlijeka životinja koje slobodno pasu. U konačnici, to je susret za one koji razumiju da su najbolji okusi uvijek nesputani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 15:56