SRETAN BOŽIĆ

Najbolji kuglof gospođe Grom: obiteljski je recept naučila od svoje majke, a svi koji ga probaju imaju samo riječi hvale

Dvobojno tijesto, obilje ruma i suhog voća, sloj domaćeg džema i čokoladna glazura, pa onda još i orašasti plodovi čine ovaj kuglof zaista posebnim

Dobar kuglof gotovo će svakoga podsjetiti na djetinjstvo i pobuditi tople emocije. Prisjetit ćemo se veselih obiteljskih okupljanja, posebnih prigoda, ali i onih običnih dana uz kolač i šalicu čaja.

Iako su među slatkim kruhovima talijanski panettone i pandoro u posljednje vrijeme možda nešto popularniji, na našim su se kontinentalnim prostorima od davnina na blagdanskim stolovima pojavljivali raskošni kuglofi.

Za kuglof se izrazi gugelhupf, kugelhupf i kugluhupf koriste u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a taj se termin pojavljuje i u austrijskim kuharicama iz 18. stoljeća. U sjevernoj i središnjoj Njemačkoj naziva se Napfkuchen ili Topfkuchen, a ti se nazivi zapravo odnose na poseban kalup u kojem se peče ova vrsta kolača.

image
Darko Tomas/Cropix

S blagdanima se kuglofi povezuju već u prvim kuharicama, a u Hrvatsku je ta tradicija navodno stigla iz Beča. Predaja kaže da su kuglofi u početku bili poznati kao kolači siromaha, no car Franjo Josip je toliko volio kuglof da se on počeo peći i na dvoru. Tako se dotad jednostavan kolač počeo obogaćivati raskošnijim sastojcima kao što su korica naranče, rum, više vrsta suhog voća i orašasti plodovi.

Ta je vrsta slatkog kruha postala neizbježna na gotovo svačijem blagdanskom stolu, a recepti su se prenosili generacijama unutar obitelji.

Upravo je tako bilo i u obitelji Darinke Grom čiji je bogati kuglof kombinacija predivnih zimskih okusa i mirisa.

image
Darko Tomas/Cropix

Na ulazu u njezinu kuhinju u obiteljskoj kući u Samoborskom Otoku odmah smo vidjeli puno kalupa za kuglofe: manjih, većih, s raznim ukrasima. I odmah smo znali da se tu kriju topla obiteljska priča i odličan recept.

image
Darko Tomas/Cropix

Gospođu Darinku je peći kuglof naučila njezina majka. Prema tom obiteljskom receptu kuglof se uvijek pekao za blagdane, obiteljska okupljanja, nosio se prijateljima za posebne prigode...

- Ja sam uvijek voljela čitati, a nisam voljela fiziku i matematiku. U sobi sam pokušavala učiti te predmete i cijelo vrijeme sam mislila ‘ma, što će mi to‘. I onda bi me mama dovela u kuhinju i rekla mi neka naglas čitam. Tako sam promatrala nju u kuhinji i naučila nešto. Sada, nakon mnogo godina, nešto radim ili čitam i odjednom se sjetim što je napravila u određenom trenutku. Činilo se da sam to zaboravila, ali ipak je negdje ostalo - ispričala nam je gospođa Darinka.

image
Darko Tomas/Cropix

Ovakve su kuglofe pekle generacije žena u njezinoj obitelji: baka, mama, strine, tete. Obitelj se uz ovaj raskošni kolač uvijek okupljala. Kuglof se pekao za Božić, Uskrs, za rođenja, krstitke, ali i inače kad bi ga se netko zaželio, uz šalicu čaja. Ponekad bi se radila bogatija varijanta, ponekad samo sa suhim šljivama ili sitno nasjeckanim suhim jabukama. Posebno je zanimljiva i slana varijanta, ona s čvarcima.

No, apsolutna zvijezda među kuglofima gospođe Darinke je onaj sa suhim voćem, rumom i orašastim plodovima.

Na dolasku nas je dočekalo čak pet kuglofa raznih veličina i okusa. Neki su bili sa suhim voćem, a neki od čokolade ili buče i pistacije. U osnovni recept se može svašta dodati, no gospođa Darinka nam priča da joj je od svih najdraži kuglof sa suhim voćem. Najviše ga voli zbog bogate simfonije okusa.

- Bogat je. Nema što nema! Zasitan je i dugo traje. Možete ga zapakirati u prozirnu foliju i onda još u celofan pa tako može stajati i dva tjedna. Ne isuši se jer ima dosta ruma u sebi. Često ga pečem za Božić i za druge članove obitelji, ali nikad ga ne pravim na sam Badnjak, nego ranije. Dok stoji, okusi u njemu se još bolje prožmu pa bude još ukusniji - kaže gospođa Darinka koja ovaj kuglof često poklanja prijateljima i članovima obitelji.

Svi se, kaže, uvijek razvesele. Kako i ne bi kad su definitivno najbolji pokloni oni jestivi, napravljeni s puno ljubavi i od srca. Ovaj kuglof je jedan od takvih poklona.

- Jako volim razveseliti ljude, pogotovo one koji puno rade pa znam da nemaju vremena peći domaće kolače - dodaje gospođa Darinka dok nam objašnjava što sve treba pripremiti prije pečenja.

Ovaj je kuglof zaista bogat voćem - u njega stavlja suhe marelice, brusnice, grožđice, suhe šljive i arancine, i to domaće. Darinka ih pravi sama i u njih ne stavlja puno šećera kako kuglof ne bi bio previše intenzivan jer je već zaista bogat okusima. Suho voće se namače u rumu dva sata. Ne dulje, da ne bude previše gnjecavo. Zatim se u tijesto umiješa silikonskom kuhačom, a ne mikserom.

U tijesto se radi posebne arome stavlja i mahuna vanilije.

Nakon što se umiješaju svi sastojci, tijesto se dijeli na dva dijela. Jedna trećina se pomiješa s kakaom i rumom, a u ostatak se umiješa suho voće. To je prava eksplozija mirisa i okusa koji pobuđuju lijepe uspomene.

Iako izrada ovakvog kuglofa nije brza, gospođa Darinka kaže da uopće ne razmišlja o tome koliko sve traje. Pečenje kuglofa ne smatra gubitkom vremena.

image
Darko Tomas/Cropix

- Nije to brzinski kolač. Kuglof ima faze: prvo ga napravite, pa kad se ispeče, mora se hladiti da bi se uopće mogao izvaditi iz kalupa, a onda se treba posve ohladiti da bih ga mogla ukrasiti... Znam ga napraviti kasno poslijepodne pa se preko noći hladi. Nije mi teško. Radujem se tome i često ga pravim - kaže.

Najviše se veseli suhom voću i samom ukrašavanju kuglofa. Veliko zadovoljstvo joj pričinja osjećaj da nastavlja lijepu obiteljsku tradiciju. To priziva, kaže, krasne emocije.

Gospođa Darinka je s nama nesebično podijelila recept za svoj najbolji kuglof i nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vam kuglof ispasti odlično.

Primjerice, brašno za ovaj kuglof treba prosijati dva puta kako bi zrak ušao u njega i tijesto ispalo rahlije. Važno je znati i da svi sastojci trebaju biti sobne temperature kako bi smjesa za tijesto bila cjelovita.

Prije pečenja kalup za kuglof treba dobro namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Prije vađenja iz kalupa kuglof se mora ohladiti, a premazuje se i ukrašava nakon što se potpuno ohladi. Tajna dodatnog okusa je premazivanje domaćim pekmezom od šljiva, a zatim premazivanje čokoladnom glazurom. Orašaste plodove je radi dodatne hrskavosti i intenzivnijih okusa dobro tostirati prije nego što ih stavite na kuglof.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

U nastavku vam donosimo recept Darinke Grom za kuglof sa suhim voćem:

Sastojci:

10 jaja

60 dag šećera

mahuna vanilije

vanilin šećer

naribana korica dvije naranče

naribana korica pola limuna

70 dag brašna

2 vrećice praška za pecivo

30 dag maslaca

5 žlica kakaa

5 žlica ruma

8 žlica ulja

25 žlica mlijeka

5 dag grožđica

5 dag brusnica

4 narezane suhe marelice

4 narezane suhe šljive

arancini

Priprema:

Izmiješati žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati mahunu vanilije i naribanu koricu dvije naranče i pola limuna. Dodati omekšali maslac pa izmiješati. Postupno dodavati ulje i mlijeko pa izmiksati, a zatim kuhačom umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo.

Od 10 bjelanjaka umutiti snijeg s dva prstohvata soli. Kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka u ostatak smjese.

Trećinu smjese odvojiti i u taj dio dodati pomiješano 5 - 6 žlica kakaa i 5 žlica ruma.

Kuhačom (ne mikserom) u žuti dio smjese umiješati narezano suho voće koje je prethodno bilo namočeno u rumu.

Kalup za kuglof namazati maslacem i posuti 1 - 2 žlice krušnih mrvica pa u njega izliti najprije dio svijetle smjese, zatim tamnu smjesu, pa malo promiješati vilicom i na kraju uliti ostatak svijetle smjese.

Kuglof peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 °C (ovisno o jačini pećnice) jedan sat.

Prije vađenja iz kalupa kuglof ohladiti. Nakon vađenja kuglof se treba još dobro ohladiti, a zatim ga treba premazati pekmezom od šljiva i potom čokoladom otopljenom s malo maslaca. Na čokoladu zatim po cijelom kuglofu zalijepiti orašaste plodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 06:02