JEDINI RELEVANTAN IZBOR

NAJBOLJI RESTORANI U HRVATSKOJ: Završio je izbor najboljih hrvatskih restorana, a mi vam donosimo priču o prvih pet na nacionalnoj listi!

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
Predstavljamo prvih pet restorana na nacionalnoj listi, odnosno prvih pet restorana u Hrvatskoj

Šibenski Pelegrini na čelu s iskusnim chefom Rudolfom Štefanom treću je godinu zaredom izabran za najbolji hrvatski restoran, kao i najbolji restoran Dalmacije, a Štefan je odnio i titulu najboljeg hrvatskog chefa. Rezultati su to jedinog relevantnog izbora najboljih hrvatskih restorana u Hrvatskoj. Ovaj zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top-listu najboljih hrvatskih restorana, a funkcionira po principu glasovanja provedenog u strogoj tajnosti među petstotinjak glasača koji su na neki način aktivni sudionici gastronomske scene u Hrvatskoj poput restoratera, chefova, eno i gastro novinara i blogera te poslovnih vinara, turističkih djelatnika i pojedinaca koji su najredovitiji posjetitelji restorana. Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo nakon odlaska iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava mogućnost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje objekta ili medijski renome pojedinih chefova. Iz godine u godinu poredak na top-ljestvicama ostavlja dubok trag na gastro sceni, što je i zamišljeni cilj cijelog projekta. Rangiranjem se želi potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvaliteta usluge u restoranima. Ovaj je projekt tijekom proteklih sedam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su postali ozbiljni igrači na gastro sceni. Predstavljamo prvih pet restorana na nacionalnoj listi, odnosno prvih pet restorana u Hrvatskoj.

RESTORAN PELEGRINI, ŠIBENIK: najbolji nacionalni restoran, najbolji restoran u Dalmaciji, četvrti na listi "Prijatelj vina" i Rudolf Štefan, chef godine

Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Svatko tko imalo poznaje priču Pelegrinija i Rudolfa Štefana složit će se da je priznanje potpuno zasluženo otišlo u njihove ruke. Ipak, Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik i dalje čvrsto stoji na zemlji ne zanoseći se priznanjima koja pristižu na njihovu adresu. Velika je sreća zbog svakog koje je došlo na njihova vrata, ali s jasnim stavom da je to samo pokazatelj predanog rada, kako zbog njega samog tako i zbog cjelokupne scene.

Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Gotovo svaki član njihova tima barem jednom godišnje odlazi na stažiranje ili neki vid usavršavanja u ponajbolje svjetske restorane jer edukacija je ključan segment njihova uspjeha, koji je sve samo ne slučajan. Njihova priča leti na krilima velike strasti za ovom profesijom, koja je njima doista stil života te snažno uzemljena Rudijevim perfekcionizmom i zajedničkim predanim radom.

Sibenik, 290518.
Chef restorana Pelegrini Rudolf Stefan s osvojenim plaketama Dobrih restorana.
Na fotografiji: Chef Rudolf Stefan i djelatnici restorana Pelegrini.
Na fotografiji: Jelo restorana Pelegrini.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Ako ih još niste posjetili, svakako to učinite čim vam se za to pruži prilika jer oni su ogledalo lokalne gastronomske raznolikosti poslužene na pjatu.

RESTORAN NOEL, ZAGREB: drugoplasirani na nacionalnoj listi, najbolji restoran u zagrebačkoj regiji, drugoplasirani na listi "Prijatelj vina"

Marko Miščević

Uneposrednoj blizini Hrvatskog društva likovnih umjetnika, točnije u Ulici popa Dukljanina na kućnom broju 1, prije dvije godine otvoren je restoran Noel, čiji je koncept visoke gastronomije osvojio i najzahtjevniju zagrebačku, ali i stranu publiku željnu dobro promišljenih jela od kvalitetnih lokalnih namirnica. Od ovog profinjenog restorana chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug s timom vrijednih suradnika stvorili su prepoznatljivi brend koji se kontinuirano i ambiciozno razvija.

Marko Miščević

Prepuni planova i ideja kako održati svoju ponudu uzbudljivom, dio menija mijenjaju svakih desetak dana, a najnoviji dodatak karti pića japanski je sake, koji će učvrstiti Noelovo mjesto među nositeljima promjena u hrvatskoj gastronomiji. Ubrzo će gostima ponuditi i mjesta na prostranoj terasi.

RESTORAN DUBRAVKIN PUT, ZAGREB: trećeplasirani na nacionalnoj listi, drugi na listi zagrebačke regije i prvi na listi "Prijatelj vina"

Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Doajen zagrebačkog ugostiteljstva Božo Crnjac davnih je dana počeo realizaciju vizije o mjestu koje će odisati elegancijom, a posebno je vrijedan adut njegova vinska karta koja broji više od sedam stotina etiketa, za koju se brine sommelier Tihomir Purišić, stoga ne čudi da je Dubravkin put prvi na listi Dobrih restorana - "Prijatelj vina". Veliku popularnost ovom lokalu priskrbila je svojim dolaskom švicarsko-kanadsko-hrvatska chefica Priska Thuring, da bi ovog proljeća chefovsku palicu prepustila chefu Vedranu Petranoviću.

Zagreb, 290518.
Dubravkin put.
Dubravkin put dobitnik je nagrade Dobri restorani.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav krišto / HANZA MEDIA

Novi će chef svojim jelima nastaviti raditi po konceptu Dubravkina puta, odnosno mediteranskoj kuhinji, s naglaskom na uvijek svježim namirnicama i suvremenim izvedbama. Za njihov slatki program zadužen je vrlo talentiran i maštovit pastry chef Robert Bašić koji umije napraviti umjetnička djela od slastica.

RESTORAN 360º, DUBROVNIK, četvrti na nacionalnoj listi, drugi na listi Dalmacije i peti na listi "Prijatelj vina"

360, Dubrovnik

Dubrovački Restoran 360º drugi je restoran Dalmacije i četvrti restoran Hrvatske. Osim visoke pozicije na listi Dobrih restorana, kulinarska virtuoznost Marija Curića te snaga cijelog tima priskrbili su ovom mjestu najsjajnije odličje u gastronomiji - Michelinovu zvjezdicu. U jednom od intervjua, Marijo je otkrio da se u kuhanje zaljubio još u 14. godini, a svoj zanat ispeglao je u ponajboljim svjetskim restoranima te surađujući s imenima poput Marcusa Wereinga, Philipa Howarda, Yu Sugimota i Enrica Bartollinija.

360, Dubrovnik

Restoran 360º ima jednu od najljepših lokacija u zemlji pa i šire jer je smješten na dubrovačkim zidinama. Nova zvijezda njihove ovogodišnje karte zacijelo je degustacijski meni pod vrlo emotivnim imenom "Retrospektiva", koja je inspirirana Curićevom desetogodišnjom kulinarskom avanturom. Ovdje prikazano jelo dio je novog prethodno spomenutog menija emotivnog naziva, a karakterizira ga istovremeno kompleksnost odražena u tehnikama te jednostavnost u izboru namirnice.

RESTORAN PLAVI PODRUM, VOLOSKO, peti na nacionalnoj listi, prvi restoran Istre i Kvarnera i treći na listi "Prijatelj vina"

Volosko, 290518.
Restoran Plavi Podrum, nova jela u jelovniku.
Na fotografiji: osoblje sa Danielom Kramaric, vlasnicom Plavog Podruma.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanešić / HANZA MEDIA

UPlavom podrumu jela se pripremaju od lokalnih namirnica vrhunske kvalitete, a dušu Kvarnera s velikom pažnjom i strašću interpretiraju na tanjuru, u čemu su doista nenadmašni. Plavi podrum uvijek je bio i ostao korak ispred konkurencije, uvijek promišljajući kako zaštititi neke klasike ovih područja poput škampi Cardinale. Alfa i omega ovog kvarnerskog gastro simbola je Daniela Kramarić, koja danonoćno brine o najmanjem detalju vezanom uz restoran.

Volosko, 290518.
Restoran Plavi Podrum, nova jela u jelovniku.
Na fotografiji: toplo predjelo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanešić / HANZA MEDIA

U jednom od intervjua izjavila je da je ona najvažniji ljudski faktor. Jer, uz sve najbolje namirnice svijeta ako ne znaš biti vođa svog tima i ako ti gost ne može postati i prijatelj, onda ni pun tanjur najfinije hrane koju za nekoga pripremiš ne vrijedi ništa. Jer, najbitnija je emocija. A Daniela Kramarić i njezino osoblje to znaju proizvesti. Ona naprosto diše kroz svoj posao, pršti nevjerojatnom energijom koja svakoga mora dotaknuti pa je u njenoj blizini nemoguće ostati ravnodušan. Sve su to samo neki od segmenata zašto na listi najboljih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08