Najčokoladniji kolač

Čista dekadencija!

Foto: Marko Miščević/CROPIX

Tri čokolade spojene u jedan kolač bez brašna. Samo čokolada. Ovo je za istinske ljubitelje kod kojih ne postoji izraz “previše čokse”. Pripadate li toj skupini? Ovo je desert za vas!

Za ovu čokoladnu bombu će vam trebati:

• 280 g maslaca
• 5 jušnih žlica kakaa
• 30 g šećera
• 1 veliko jaje
• 100 g usitnjenih integralnih/hrskavih keksi
• 100 g kokosova brašna
• 60 g usitnjenih badema
• 5 jušnih žlica vrhnja
• 2 jušne žlice mlijeka u prahu
• Malo ekstrakta vanilije
• 100 g bijele čokolade
• 100 g mliječne čokolade
• 50 g tamne čokolade

Prvi sloj:

U maloj posudi na laganoj vatri otopite 2/3 maslaca. Maknite s vatre, a zatim umiješajte kakao u prahu i jaje. Miješajte i kratko vratite na vatru (minutu i pol) pa čim se počne zgušnjavati, maknite s vatre i dodajte kokosovo brašno, usitnjene integralne kekse i bademe te dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Otopite i 50 g tamne čokolade pa umiješajte u smjesu. Cijela smjesa ne smije biti tekuća, nego prilično kompaktna. Tako dobivenu rasporedite na prethodno namašten pleh. Hladiti 30 minuta u hladnjaku do 2. sloja.

Drugi sloj:

Otopite bijelu čokoladu s 5 jušnih žlica vrhnja i 2 jušne žlice mlijeka u prahu. Ako želite izbjeći mlijeko u prahu, samo otopite bijelu čokoladu s manje vrhnja. Smjesa treba također biti kompaktna da se može razmazivati. Ako vam je rijetka, stavite je u hladnjak da se stisne, a kad je gotova, rasporedite je po prvom sloju koji ste pripremili. Hladite 30 minuta do trećeg sloja.

Treći sloj:

Otopite mliječnu čokoladu s 1/3 preostalog maslaca – morate dobiti mazivu strukturu koju rasporedite po drugom sloju. Sve zajedno još čuvajte u hladnjaku najmanje sat i pol.

Izdvajamo