URADI SAM

NAJLJEPŠA USKRSNA JAJA: Ove godine obojite pisanice kurkumom, kupusom i ciklom

Zagreb, 230216. Pisanice bojane hranom i zacinima; ciklom, crvenim kupusom, crvenim i smedjim lukom, lisnatim zelenim povrcem, kurkumom i crnim cajem. Bojali smo kokosja domaca jaja, kupljena kokosja jaja, pacja i gusce jaje. Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Ovog Uskrsa sami izradite najljepše pisanice!

Snima: Berislava Picek

Pisanice izradile: Mateja i Berislava

Bojanje jaja ne veseli samo djecu, već i neke od nas odraslih. A načina na koji se mogu obojati i ukrasiti zaista je mnogo. Najjednostavniije je boje kupiti u dućanu, istresti sadržaj vrećice u vodu, uroniti jaja i zalijepiti šarenu naljepnicu s motivima zečića, pilića, janjića i proljetnog cvijeća. Da, jednostavno i brzo, ali nama već pomalo dosadno.

Mi smo htjeli drugačije pisanice u nekim novim tonovima i s neobičnim šarama pa smo po namirnice odjurili na plac i dobili ono što smo htjeli; prava unikatna jaja. Dakle, kupili smo špinat i blitvu, crveni kupus, ljubičasti i žuti luk, ciklu, kurkumu, a jaja, i to kokošja, pačja i gusja, osigurala nam je teta Nada iz Dragonošca (inače naš izvor za puno toga).

Znali smo otprilike koje boje ćemo dobiti od pojedine namirnice, no što će se u konačnici izroditi nismo znali. Dakle, za farbanje jaja na prirodan način potrebne su neke od navedenih namirnica, nekoliko posuda, voda i malo alkoholnog octa koji se stavlja da bi intenzitet boje bio jači, odnosno da bi se ona jače “primila”. Žute olupine luka koristili smo na uobičajen starinski način – djetelina i listići s livade plus čarapa. Od ljubičastog luka dobili smo pravu zagasitu bordo smeđu nijansu, a od kurkume su jaja bila skroz žuta.

Jaja smo u posudi sa zelenjem držali nešto kraće pa nismo dobili jaku zelenu boju, no da smo ih ostavili tako preko noći, vjerojatno bismo imali nijansu proljetne livade. Crveni kupus totalno nas je iznenadio jer vodu u kojoj se kupus kuhao nismo procijedili, već smo jaja uronili u posudu zajedno sa zeljem i ubrzo su se na njima stvorili nepravilni otisci trakica kupusa svijetloplave nijanse. Farbali smo mi veliki, a bili smo sretni k’o mala djeca jer iako ove pisanice možda nisu savršene, naših su ruku djelo i stoga vam ih s ponosom predstavljamo.

ZELENA LIVADA

Povrće zelenih listova, naravno, kori jajeta daje zelenu boju. Ako želite ‘mramorni efekt’, jaja poslažite u lonac gdje se kuha zelenje na sat-dva. Želite li na ljusci imati zelenu livadu, ostavite ih stajati preko noći.

OD PLAVE DO LJUBIČASTE

Crveni kupus ima intenzivan pigment, tako da će ljusku jajeta, pogotovo ako je bijela obojiti u ljubičasto. No, mi smo jaja ostavili u zdjelici zajedno s rezanim listovima. Efekt je bio fenomenalan: ljuska je poprimila različite nijanse, od plave do ljubičaste.

ŽUTO KAO SUNCE

Osim što kurkuma ima intenzivnu boju, intenzivan joj je i okus, pa ako je koristite kod pripremanja jela, dovoljno je dodati pola žličice. Mi smo prah najprije pomiješali s malo vode, a potom smjesu dodali u zdjelu s većom količinom vode, kapnuli malo bijelog octa i ostavili jaja da se kuhaju. Njihova nas je boja odmah podsjetila na tople i sunčane dane koji dolaze.

SVE BOJE LUKA

Ima ih raznih, mekšeg, hrskavijeg, blažeg ili mesa intenzivnijeg okusa, a na prvu ih razlikujemo po boji ljuske. Za bojenje je najbolje uzeti smeđu i ljubičastu. Ako ih imate dovoljno, odvojite ih pa će jaja od smeđe biti – smeđa, a od ljubičaste – pa samo ime govori. Ako ih nemate dovoljno, pomiješajte ih. Jaja će biti mahagonij-smećkasta.

BARŠUNASTA LJUBIČASTA

Ciklu smo ogulili i narezali je na kockice da pusti boju (kad je kuhate za salatu nemojte je guliti!). Stavili smo je u vodu s jajima i kuhali. Neka smo jaja potom dodatno natrljali komadićima svježe cikle i dobili poseban efekt!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:54