BOŽIĆNA GOZBA IZ BAJKE

NAJLJEPŠI BLAGDANSKI STOL: Pet provjerenih savjeta uz koje i vi možete dekorirati svoj stol kao profesionalac!

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zlatno pravilo: Manje je više!

Pravilo manje je više u mnogobrojnim situacijama vrlo dobro funkcionira. Tako je i s dekoracijom blagdanskog stola iako je u većini kućanstava diljem svijeta lajtmotiv: kič. Kod uređivanja blagdanskog stola trebali biste odrediti prioritete.

Što vam je važnije blagdanski ugođaj, hrana, opuštenost ili atmosfera?

Morate imati i na umu da za blagdanskim stolom se često dodaju posudice, tarži komad mesa ili slatkog više (zapravo komad više svega) pa visoki svjećnjaci koji imaju dobru predispoziciju rušenja trebali bi biti upotrebljeni nekom drugom zgodom. Evo nekoliko najčešćih pogrešaka:

1. Vaš blagdanski stol nije izložbeni primjerak

Slike koje nerjetko gledate u časopisima za uređenje interijera nisu prikaz stvarnosti te bi trebalo imati na umu kako je funkcionalnost ipak najvažnija. Također, vi vjerojatno trebate ugostiti više od dvije osobe pa se posvetite više dekoraciji doma nego samog stola.

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

2. Manje je više!

Ne pretjerujte s lampicama i stvaranjem “američkog ugođaja” doista se dobiva dojam nepotrebnog kiča. Kič se zapravo može definirati na mnogo različitih načina, ali zapravo nećete pogriješiti ako ga poistovjetite s nečim lažnim i svojevrsnim pretvranjem. On u osnovi nije ružan i privlačan je širokoj publici iako se to neće priznati. Božić bi trebao biti sve samo ne pretvaranje, već iskrena i jednostavna atmosfera zato ovako nešto predlažemo da izbjegnete.

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

3. Visoki svjećnjaci

Oni su impozantni i sami po sebi već ostavljaju dojam svečanosti i glamura. Ako vam je funkcionalnost najbitnija možete ih postaviti po domu, ali ne za stolom ako želite izbjeći zapaljene rukave i stolnjake.

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

4. Gužva za stolom=manje dekoracije

Nemojte u potpunosti odustati od dekoracija već je pojednostavite pa minimalizmom postignite željeni efekt Duh Božića je već prisutan-imate punu kuću najmilijih ljudi, dobru hranu i puno smijeha. Više vam i ne treba. Ovo je primjer dobro uređenog stola, samo dekorativna staza za stol, lijepe čaše i male svjećice. predlažemo ako su i klinci za stoom da svjećice ukolnite na vrijeme.

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

5. Kako je izgleda naš božićni stol?

Nama je najbitnija dobra, iskrena hrana koju smo sami pripremili i  dobro društvo u kojim se uvijek puno smijemo. Postavili smo “one bolje” tanjure za posebne prilike, visoke čaše i postavili malo lampica. Bez stolnjaka. Češere smo skupili u šetnji Sljemenom koje smo maknuli kad je na red došla klopa.

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija