KRAJNJI BROJ I VEĆI

NAJVEĆI KULINARSKI DOGAĐAJ: Prvog dana međunarodnog gastro kongresa registriralo se gotovo 600 sudionika!

    AUTOR:
    • Dario Naletilić

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2019. u 10:12

Sibenik, 180319.
Na tvrdjavi Barone odrzalo se otvaranje druge manifestacije Chefs stagea.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina VukoviĆ Stipaničev / HANZA MEDIA

Prvog dana međunarodnog kongresa Chef’s Stage koji se održava 18. i 19. ožujka 2019. u Šibeniku registriralo se gotovo 600 sudionika, a kako je broj već unaprijed prodanih ulaznica 735, krajnji broj mogao bi biti i veći

Gotovo 100 kuhara, od čega 50 iz Hrvatske, pristiglo je u Šibenik, tako da je ovo vjerojatno najveći kulinarski događaj ikad održan na našim prostorima. Od ukupnog broja dosad pristiglih više od stotinu je stranaca iz 16 zemalja Europe i svijeta. Chef’s Stage je konvencija gastronomije i gostoprimstva (International Gastronomy and Hospitality Congress) koja se održava drugu godinu zaredom i okuplja djelatnike iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva, proizvodnje hrane i vina, a posebno kuhare i ljubitelje kulinarstva i gastronomije.

Sibenik, 180319.
Na tvrdjavi Barone odrzalo se otvaranje druge manifestacije Chefs stagea.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
 

NA VIŠE LOKACIJA

Uz spomenute chefove, brojni su i vinari, proizvođači sira i ulja, pa broj malih proizvođača prisutnih u nekadašnjem Solarisu premašuje brojku 40. Skupu prisustvuje i pedesetak novinara, od čega 15 stranih specijaliziranih za teme kongresa. Domaćini i organizatori ovog velikog i važnog događanja su ljudi iz šibenskog restorana Pellegrini, a prije svega chef Rudolf Štefan, inicijator i glavni motor čitavog skupa. Program kongresa je raznolik i dinamičan, a održava se na više lokacija u Šibeniku i okolici te obrađuje dvadesetak tema iz područja kulinarstva, gastronomije i općenito industrije gostoprimstva. Otvorenje je upriličeno u Tvrđavi Barone i kako priliči gastronomskom događaju, obilježeno je tradicionalnim marendinom koji su pripremili neki od hrvatskih kuhara sudionika. Drugi dijelovi programa mogu se poslu šati u Nacionalnom parku Krka ili pak na brodu uz kulinarske demonstracije kao Masterclass tečajevi.

Sibenik, 180319.
Na tvrdjavi Barone odrzalo se otvaranje druge manifestacije Chefs stagea.
Na fotografiji: Ivan Pazanin.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
 

Posebno su organizirane panel rasprave u kojima svoja iskustva predstavljaju vrhunski profesionalci iz svijeta hrane i pića. Već prvi održani panel doveo je na podij najveću zvijezdu ovogodišnjeg Chef’s Stagea, Elenu Arzak, suvlasnicu i glavnu kuharicu obiteljskog restorana Arzak u španjolskom San Sebastianu. Elena i njezin otac Juan Mari Arzak vode prestižni restoran s tri Michelinove zvjezdice. Ona je bila proglašena najboljom šeficom na svijetu 2012. godine, dok je tata stvarni otac baskijskog i španjolskog gastronomskog uspjeha. Temelj njezine diskusije na temu održivosti u ugostiteljstvu svodi se na zajedništvo, lokalno i međunarodno, zatim korištenje lokalnih namirnica uz svakodnevno poticanje malih proizvođača te promicanje raznolikosti. Četiri sudionika spomenutog panela vlasnici su ukupno osam prestižnih zvjezdica, pa je auditorij svakako imao što čuti, a panelisti se složili na kraju da samo sretan tim osigurava dobru hranu, dobar servis i na kraju sretnog gosta.

Sibenik, 180319.
Na tvrdjavi Barone odrzalo se otvaranje druge manifestacije Chefs stagea.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina VukoviĆ Stipaničev / HANZA MEDIA
 

POSEBNA ATRAKCIJA

Bit će zanimljivo čuti i kako profesionalci i stručnjaci iz zemlje i inozemstva promišljaju što bi Hrvatskoj trebalo u gastronomskom dijelu ponude i kako produljiti turističku sezonu, ali i probati neka od jela koja će biti pripremljena tijekom trajanja kongresa. Posebna atrakcija cijelog dvodnevnog događanja su gala večere koje priprema po pet kuhara. Šest gala večera na tri ekskluzivne lokacije potpuno su rasprodane i to danima unaprijed. Slobodnih mjesta nema ni za VIP goste, a cijena za jednu večeru po osobi bila je viša od 1800 kuna. Boje, mirisi i okusi hrvatskih namirnica u marljivim i spretnim rukama vrhunskih profesionalaca, kako domaćih tako i stranih dominirat će Krešimirovim gradom ovih dana na radost brojnih gostiju.

Sibenik, 180319.
Na tvrdjavi Barone odrzalo se otvaranje druge manifestacije Chefs stagea.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina VukoviĆ Stipaničev / HANZA MEDIA
 

Događaji poput Chef’s Stagea dobrodošli su u razvoju naše turističke ponude i kamo sreće da ih je više. Bogatstvo trpeze koju imamo za ponuditi je iznimno, ali još slabo poznato. Entuzijasti poput Rudija Štefana i ljudi koje je okupio i u svom Pellegriniju i u organizaciji ovog fantastičnog događanja ne bi smjeli ostati usamljeni u promicanju vrijednosti, tradicije i posebnosti hrvatske gastronomije. Vrijeme je da sami spoznamo što sve imamo, da to ponosno i pametno ponudimo na tržište, da se i država konačno pridruži nastojanjima pojedinaca i barem ne odmogne svojim aktivnostima.

Izdvajamo

Iz drugih medija