BOŽIĆNA ČAROLIJA

Nakon karijere u modnom svijetu, krenula je raditi praline! Danas joj je čokolada sve i kupci joj se rado vraćaju

“Dizajn? Najdraži dio. Boja, oblik, nijanse, sve je ručno i nikada isto. Kažu da imam živce kao tetka, a mene to smiruje. Posložim boje i pustim da me vode”

Marija Penić-Ivanko oduvijek je imala dvije velike ljubavi: modu i fine slastice, a kad je zima postala ‘prazna sezona’, preko noći je završila u pralinama.

Dobro, ne odmah - prvo je upisala tečaj na kojem je otkrila da Francuzi s pralinama rade čuda.

"Iskreno, nisam ranije bila veliki ljubitelj pralina. I znate što? Postoji razlog - jednostavno nisam probala prave", priznala nam je Mare.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Na ideju je došla sasvim slučajno.

"Imala sam dućan u Mesničkoj i 2019., taman pred koronu i potres, zatvorila ga i ostavila samo onaj u Šibeniku. Bavim se modom, i onda mi je zima ostala prazna, što ću raditi cijelu zimu?

"I dok sam ja razmišljala o idućem koraku, brat mi je uletio i nesvjesno dao ideju: ‘Trebaju božićne kutije, idemo ih pakirati.‘ Ali samo slagati suhomesnate proizvode i vino? Iskreno, mislila sam da sve to može izgledati puno bolje. Htjela sam nešto drugačije, nešto svoje", otkrila nam je naša sugovornica.

Kada kažemo čokolada, a pogotovo pralina, Mare ima jasne standarde: "One industrijske koje stoje mjesecima na policama? To nema veze s pralinama."

image
Biljana Blivajs/Cropix

Baš zbog toga radi samo s najboljim sastojcima: belgijskom čokoladom, pralinatima iz Francuske i domaćim lješnjacima. Ne prati trendove i ne stavlja okuse samo zato što su popularni. Ima svojih pet punjenja i njih gura, a svako novo mora proći njen osobni test. Tako je nastalo i punjenje “Mare”: gore žele od crvene naranče s komadićima kandirane naranče, dolje ganache s koricom i sokom naranče. “To punjenje je Božić u jednoj pralini!”, kaže Mare.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ovo joj je treća sezona izrade pralina. Najviše radi za blagdane, kao sada za Božić, ili po narudžbama za firme i hotele. Svaku pralinu vidi, svaki ručni detalj joj je važan. Ako postoji nesavršenost, odmah ide u škart ili u usta, kazala nam je kroz smijeh.

"Ušla sam u grif toliko da sam jučer izbacila 400 pralina. Najduže traje čekanje da se punjenje stisne, kažu 24 sata, ali meni je 10 do 12 dovoljno. Sve skupa, dva dana posla. Ali svaka sekunda je vrijedna kada vidiš osmijeh na nečijem licu dok jede pralinu."

Punjenja mijenja s idejama, ali uvijek se vraća bazi.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

U školi sam dobila pet baznih punjenja i savršena su. Uostalom, kad god se zaletim u moderne recepte i tečajeve, vratim se originalu.

"Pralina počinje od dobre baze, a onda se igraš: žele od maline, pistacija, naranča…"

Moderni recepti? Mare ih isprobava, ali nikad ne stavlja okuse samo jer su trendi.

"Cimet je za štrudlu, jabuka za kompot - i točka, uostalom, ne nudim nikome što ni ja ne bih pojela."

Baš kao i kada je u pitanju okus i kvaliteta proizvoda, estetika je za Maru jednako važan faktor koji mora biti na vrhunskoj razini.

image
Biljana Blivajs/Cropix

"Volim svoj logo. Kad sam 2011. otvarala firmu, svi su govorili da sam luda koliko sam platila dizajn, ali ja sam ga htjela vidjeti svugdje, kroz dućan, kroz praline, kutije… I ove godine sam dodala novu kutiju ‘Mare‘. A kad još u kutiji od devet pralina stoji jedna s mojim logom, ma fotogenična do boli. Luksuzno, elegantno, s malo starinskog štiha."

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Radim i personalizirane kutije za firme, vino, praline, ma sve što treba. Pakirala sam još 120 kutija do neki dan, a čini se da do Božića neću stat, otkrila je.

"Uostalom, moram vam priznati, kad sam otvarala Mesničku, želja mi je bila da se može popiti kavica uz makarone. Zato sam još 2011. registrirala djelatnost posluživanja hrane i pića, kao da sam znala da će mi jednog dana trebati. Završila sam i tečaj za rukovanje sitnim slasticama, i na kraju mi je bilježnik rekao: ‘Gospođo, sve to već imate registrirano.‘ Pa super!".

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Na kraju nismo izdržali da ju ne pitamo kako da dođemo do njezinih pralina koje su se topile u ustima kao najfinija božićna čarolija.

"Imam Instagram Mare multibrand store - i tamo sad stavljam sve više fotki pralina. Ide pod ‘chic and chocolate by Mare‘ - malo moda, malo čokolada - uostalom to je moj najbolji potpis.

Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 07:02