MLJEVENO MESO

NAMIRNICA KOJU VRIJEDI IMATI U ZAMRZIVAČU: Glavni je sastojak klasika poput sarme, a bespogovorno ju vole sve generacije!

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 09:09

Spaghetti bolognese dish in a bowl
Getty Images/iStockphoto

Suočeni s novonastalom situacijom, sigurno ste već napunili svoju smočnicu, hladnjak i zamrzivač dodatnim namirnicama. Osim već zamrznute i one konzervirane hrane, vjerojatno ste nabavili i veću količinu mljevenog mesa, koje je izuzetno praktično za kuhanje u ove dane kad mnogi obavljaju posao od kuće.

Mljeveno meso zahvalna je namirnica, bez obzira jeste li ljubitelj mljevene svinjetine, junetine, teletine, piletine ili puretine. Mljeveno ili faširano meso može biti krupnije ili sitnije mljeveno. Sitnije mljeveno meso pogodno je za već spomenuta jela, dok se grublje mljeveno meso koristi isključivo za izradu kobasica ili salama. Ovisno o jelu koje planirate pripremiti, zamolit ćete svog mesara da vam obradi meso.

konoba Posada Zagreb 21102017
Armbasici i sarma
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

ODABIR MESA

Kada kupujete u mesnici, sami odaberite komad mesa koji želite da vam samelju. Pritom su svinjetina, teletina i janjetina ružičaste boje, za razliku od govedine, koja je izrazito crvena ili, pak, mesa divljači koje je tamnocrvene boje. Prilikom odabira mesa za mljevenje, poželjno je izbjeći meso buta, jer je ono dosta suho i krto, što baš i nije poželjno u ovim kombinacijama. Lopatica je idealan odabir zbog manjeg udjela masnoće, a jela ipak budu sočna i ukusna. Kupljeno mljeveno meso, ako ne pripremate isti dan, obavezno stavite u zamrzivač, i to tako da u vrećicu stavite onoliko mesa koliko vašoj obitelji treba za jedan obrok.

Mario Kučera
 

Ako niste kupili već pomiješano meso, nego ste svaku vrstu kupili za sebe, omjere miješajte prema svom guštu. No, imajte na umu da svinjetina, perad ili janjetina ne zahtijevaju dugu termičku obradu, poput mljevene junetine. Ako imate više vrsta mesa, na vrećicu stavite naljepnicu s oznakom što je unutra i za što ste namijenili to meso. Jednom kada je smrznuto, nije uvijek lako dešifrirati što se u određenoj vrećici nalazi. Kada je riječ o jelima koje možete pripremiti, klasik od mljevenog mesa je umak bolognese, koji obožavaju sve generacije. Taj umak možete kombinirati s tjesteninom ili koristiti kao nadjev u složencima, musaki i svima omiljenim lazanjama.

konoba Posada Zagreb 21102017
Armbasici i sarma
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

U svakom slučaju, ovaj prethodno pripremljeni umak dovest će okus krumpira, tjestenine ili povrća dok se peku u pećnici, do savršenstva. Tik uz ovaj umak, veliku popularnost imaju i mesne okruglice jer se njih može i kuhati i peći. Poznato je da te sočne loptice mesa krčkanjem upiju sve sokove i okuse umaka te su mnogima izbor broj jedan. Osim već spomenutih mesnih okruglica u umaku, treba spomenuti i mini mesne okruglice koje će oplemeniti svaku juhu. Nameće se još jedna odlična ideja za obrok, ali ovaj put u rolanom obliku.

minced meat with tomato sauce in pan
Getty Images/iStockphoto
 

Mljeveno meso dinstajte na ulju uz dodatak začina te tom smjesom punite palačinke koje ćete kratko zapeći sa sirom. Mljeveno meso zamotano u tortilju sa sezonskim povrćem također je obrok fina okusa i atraktivnog izgleda.

OD STRANIH DO DOMAĆIH IDEJA

Chili con carne spoj je mljevenog mesa, graha i žestoke kombinacije chilija. Kako smo u godišnjem dobu kada još ima kiselog kupusa, ali se i stidljivo šuljaju paprike, sarma ili punjena paprika jela su koja će zadovoljiti svako nepce, nahranit će cijelu obitelj, a dobra su, ako ne i bolja, idući dan. Jelo koje je dosta brzo gotovo su i pljeskavice, koje možete oplemenjivati mnogim začinima. Kad se ispraksirate, uvijek nešto možete mijenjati i prilagođavati svom ukusu.

Bolognese Sauce Cooking In Enameled Cast Iron Dutch Oven
Getty Images
 

I na kraju jelo koje je izdašno, ukusno i podliježe moru kombinacija - mesna štruca. U omotač od mljevenog mesa možete staviti kuhana jaja, šunku, sir, špek, mladi luk... bezbroj je mogućnosti. Ono što je najvažnije, zahvaljujući toj namirnici možete pripremiti maštovita jela, a da pritom ne provodite mnogo vremena u kuhinji.

RECEPT ZA NAJBOLJI BOLONJEZ UMAK!

Spaghetti bolognese dish in a bowl
Getty Images/iStockphoto

SAVJET VIŠE: Ovu vrstu umaka možete napraviti s bilo kojim mljevenim mesom, a najčešće se koristi mljevena junetina i svinjetina, ili njihova kombinacija. Neovisno o tome jeste li odabrali mljevenu teletinu, janjetinu, piletinu ili puretinu, postupak je isti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

Facebook

Instagram

Twitter

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija