JEDVA ČEKAMO OVO SJAJNO DOGAĐANJE!

NE PROPUSTITE OVOGODIŠNJI VINART GRAND TASTING: Prilika da se kušaju vina 120 najboljih hrvatskih vinara!

Osim vjerne publike i stručnjaka, naš najpopularniji vinski sajam 6. i 7. ožujka posjetit će velik broj važnih vinskih autoriteta iz Europe i SAD-a

U vinarijama diljem Hrvatske traju užurbane pripreme za peto izdanje Vinart Grand Tastinga, popularnog sajma vina koji 6. i 7. ožujka u zagrebačkoj galeriji Lauba ponovno okuplja 120 najboljih i najzanimljivijih hrvatskih vinara. Osim vjerne publike koja svake godine dođe kušati što hrvatska vinska elita ima za ponuditi, ove godine sajmu će prisustvovati i nikad veći broj važnih vinskih autoriteta iz Europe SADa. Tako na sajam ove godine stiže Karen MacNeil, autorica svjetske uspješnice The Wine Bible, koja je upravo u fazi pripreme drugog izdanja knjige u koju će MacNeil uvrstiti i hrvatska vina. Mike De Simone i Jeff Jenssen, poznati kao The World Wine Guys, radit će veliku reportažu o Istri za najčitaniji američki vinski magazin Wine Enthusiast, a dolazi i Caroline Gilby, nositeljica prestižne titule Master of Wine.

Od europskih zemalja, najviše je medijski zastupljena Poljska zbog velikog izvoznog potencijala. Naime, potrošnja vina u Poljskoj ubrzano raste, a događanja u okviru Vinarta kolegama iz zemalja istočne Europe omogućit će temeljiti pregled hrvatskih vina i vinskih regija. Iz Poljske nam tako stiže Tomasz Prange-Barczyñski, poljski novinar, vinski kritičar i dio vinskog kolektiva koji objavljuje na vodećem portalu Winicjatywa. Prange-Barczyñski prati vinsku scenu Hrvatske od 2004. godine, a tijekom karijere bio je i dobitnik nagrade Zlatna penkala koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica stranim novinarima za članke o našoj državi. Ovaj priznati autor Vinart Grand Tasting vidi kao priliku da se dodatno educira o proizvodnji vina u Hrvatskoj: - Veselim se što ću probati nove berbe vina koja već poznajem i nadam se da ću otkriti nove, uzbudljive proizvođače, nepoznate sorte i proširiti svoje opće poznavanje hrvatskih vina - istaknuo je Prange-Barczyñski.

Kada je počeo istraživati našu vinsku scenu, iznenadila ga je raznolikost po pitanju broja vinskih sorti i razlika između vinskih regija unutar naše, relativno male države. A nije mu promakla ni visoka kvaliteta određenih vina pa od Vinart Grand Tastinga puno očekuje.

- Za mene je Hrvatska jedna od najuzbudljivijih vinskih zemalja na svijetu, s toliko lokalnih sorti, različitih regija i živopisnih, zanimljivih vinara. Veliki sam ljubitelj hrvatskih bijelih vina: graševine, malvazije istarske, pošipa i slično. Volim i narančasta vina iz amfora pa se nadam da će tu biti nekih noviteta - naglasio je. Raznolikost naše zemlje iznenadila je i Wojciecha Bońkowskog, poljskog vinskog pisca, suca na svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards (DWWA) i pokretača poljskog časopisa o vinu Ferment i ranije spomenute Winicjatywa:

- Za tako malu državu, kompleksnost različitih vinskih regija, terroira, mikroklima i vinskih sorti je zapanjujuća. Postoji toliko toga za otkriti. A scena se neprestano mijenja s puno novih uzbudljivih vinarija koje se pojavljuju - komentirao je Bońkowski. Upravo ga je ta, kako kaže, “vibrantna vinska scena” privukla da posjeti Vinart Grand Tasting. - Posebno ću obratiti pozornost na nove igrače u Istri, kao i na uzbudljive promjene u Dalmaciji. Možda i na vina s novih otoka ili ponovno otkrivene sorte. Ti vinski stilovi su iznimno suvremeni i imaju veliki potencijal na svjetskim tržištima, koja su “žedna” za svime što je lokalno i mediteransko.

Rafal Maslow

Na fotografiji: Tomasz Prange-Barczyñski

Rafal Maslow

Na fotografiji: Wojciech Bońkowski

Iako je u Hrvatskoj bio mnogo puta i osobito voli Istru te njenu malvaziju smatra potencijalnom zvijezdom svjetskih razmjera, ovu će priliku iskoristiti da produbi svoje znanje o Dalmaciji te sazna nešto novo o, po njegovom mišljenju, impresivnom napretku Zagorja i Slavonije. - Vjerujem da je Hrvatska sada na prekretnici po pitanju kvalitete i raznolikosti svojih vina. Postoji kritična masa izvrsnih proizvođača koji doista mogu proširiti glas o vašim vrhunskim vinima, kao što se dogodilo Grčkoj u posljednjih nekoliko godina i Austriji u posljednja dva desetljeća - rekao je. Svi ljubitelji vina sam sajam mogu posjetiti uz kupnju dnevne ulaznice na ulazu u Laubu i to po cijeni od 150 kuna, uz koju dobivaju vaučer u iznosu od 40 kuna za kupovinu u Pop-up Vinoteci na sajmu ili prijevoz kući taksijem. A za one koji žele naučiti više o vinu ili educirati svoje osoblje, ove godine pripremljeno je čak 25 vinskih radionica koje se održavaju u tjednu prije sajma u Kongresnom centru Forum, a prijaviti se možete na službenoj stranici Vinart Grand Tastinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:55