BBQ PRVAK STERLING SMITH:

"Nije bilo lako napustiti siguran posao, ali nisam htio doći do 50. i pitati se što je moglo biti! Danas je BBQ moj život"

Sterling Smith, svjetski BBQ prvak 2022. godine, američki veteran ratne mornarice, BBQ učitelj, autor kuharica te vlasnik i pitmaster Loot N‘ Booty BBQ-a, ove je godine prvi put posjetio Hrvatsku. Čovjek koji se od 2009. natječe na svjetskoj BBQ sceni, a 2023. godine primljen je u prestižni BBQ Hall of Fame, došao je kao gost BBQ Hot Yarda s kojim je organizirao ekskluzivne radionice u Hrvatskoj

Sterling Smith, danas svjetski poznati pitmaster, BBQ učitelj i autor, svoju je avanturu s roštiljem započeo 2007. godine. Iako je tada sve krenulo iz hobija, dvije godine kasnije ozbiljno se posvetio natjecanjima pod brendom Loot N‘ Booty BBQ. Bilo je to vrijeme kad znanje o BBQ-u nije bilo dostupno na dlanu, nije postojao veliki broj online tečajeva, BBQ instruktora, YouTube kanala ni detaljnih blogova. Sve se učilo iz prve ruke, metodom pokušaja i pogreške.

"Puno mesa smo ‘spalili‘ dok nismo shvatili kako doći do savršenog rezultata", prisjetio se Smith svojih početaka, dok smo čekali da održi svoju finalnu radionicu u BBQ Hot Yardu.

Prije uspješne BBQ karijere Smith je radio u financijama. Imao je vlastiti ured, stabilnu plaću, beneficije, karijeru s potencijalom. Ipak, nešto mu je govorilo da to nije dovoljno.

"Nije bilo teško napustiti siguran posao, ali je bilo riskantno. Imao sam sve osigurano. Ali nisam htio doći do 50. i pitati se ‘što bi bilo da sam pokušao?‘. Supruga me podržala, a vlastita linija začina koja se prodavala u specijaliziranim trgovinama već je donosila nešto prihoda. Dao sam otkaz i ušao 100 posto u tu priču. Gledajući unazad, volio bih da sam to napravio i ranije. Ljudi su mislili da sam lud. Ali ja sam znao, radije ću pokušati i možda pogriješiti, nego nikad ne pokušati", kazao nam je.

image
Vedran Peteh/Cropix

Uspjeh nije došao preko noći. Smith je prvo ponudio svoje proizvode u tek stotinjak trgovina, a danas su njegovi začini prisutni u više od 20.000 trgovina diljem svijeta.

Upravo to iskustvo danas mu daje kredibilitet, ali i duboko poštovanje prema znanju koje dijeli s drugima. U početku se natjecao iz čiste ljubavi prema roštilju. No, ta se ljubav s vremenom pretvorila u životni poziv. Siguran posao zamijenio je s onim što zaista voli - stvaranjem začina, održavanjem radionica i prenošenjem znanja širom svijeta.

"Najveći užitak mi je kad podučavam druge. Kad vidim da netko preuzme to znanje i primijeni ga, to me ispunjava", otkrio nam je dok je s Davorom Šuškovićem iz BBQ Hot Yarda provjeravao zadnje detalje pred završni masterclass.

Baš zahvaljujući Davoru, Zagreb je ugostio prvo službeno natjecanje pod okriljem prestižne organizacije Kansas City Barbeque Society (KCBS) koja je poznata po promociji američkog stila pripreme hrane na roštilju i organizaciji više od 450 natjecanja godišnje diljem svijeta. Uz rigorozna pravila i standarde suđenja, KCBS je postao zlatni standard za profesionalne BBQ timove, ali i za suce koji ocjenjuju njihova jela.

image
DARJAN GRILEC
image
DARJAN GRILEC

Šuškovićev entuzijazam i rad na razvoju hrvatske BBQ scene doveli su to toga da se možemo pohvaliti ne samo time da se u Hrvatskoj može učiti od vrhunskih pitmastera, već da se certificiraju i prvi domaći BBQ suci, što Smitha posebno veseli.

"Ovo je idealno mjesto za početnike. Davor iz BBQ Hot Yarda ovdje ulaže sve, ima trgovinu, znanje, opremu i dovodi ljude poput mene. Ako želite naučiti sve tajne BBQ-a samo trebate doći i pitati kad je iduća radionica", kazao nam je naš sugovornik, koji nakon radionica u Hrvatskoj već leti sa suprugom na BBQ natjecanje na Havaje, čime nastavlja svoj rad na međunarodnoj razini uz podršku obitelji koja je itekako involvirana u BBQ svijet.

"Supruga i djeca bili su sa mnom u Sydneyju, Melbourneu, na Kostariki, Novom Zelandu... Ovaj put nisu mogli doći u Hrvatsku, ali inače putuju sa mnom. Djeca su kao mlađa sudjelovala na dječjim BBQ natjecanjima i osvojila nekoliko nagrada. Sad su stariji, sin uskoro ide na fakultet, ali i dalje vole doći na natjecanja i, naravno - jesti roštilj!", kaže nam Smith, kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Bio sam već u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, ali Hrvatska me potpuno oduševila. Stigli smo u utorak i odmah započeli s radionicama - pet radionica u pet dana, bez pauze. Sve što smo pripremali na radionicama bilo je meso hrvatskih proizvođača. Ne donosim meso iz Amerike, želim da ljudi mogu sami kupiti iste komade i ponoviti to kod kuće. Bilo je naporno, ali sjajno", kazao je Smith, koji je dan ranije proveo uživajući na Brijunima. "Jednostavno fenomenalan dan. Bili smo u nekoliko restorana, ali najbolji obrok ovdje bio je u ribljem restoranu, nevjerojatno ukusna svježa riba i morski plodovi su me zaista oduševili", otkrio je spreman da ponovno zasuče rukave i vrati se na siguran teren - meso.

Nismo, naravno, mogli odoljeti da ga ne pitamo koliko su Hrvati talentirani za roštilj? "Znate što? Putovao sam i predavao po cijelom svijetu i svugdje ljudi žele isto - naučiti, dobiti više informacija, dobro jesti s obitelji i prijateljima. To je smisao BBQ-a. I zato želimo promovirati američki stil jer se temelji upravo na tim vrijednostima: zajedništvu, kvalitetnoj hrani i vremenu provedenom s onima koje volimo."

Kada je u pitanju natjecateljski roštilj i dvorišni roštilj, Smith je jasan: "Natjecateljski BBQ zahtijeva maksimalnu preciznost, meso se reže točno kako treba, okusi trebaju biti pogođeni, koriste se dim, posebni začini i umaci. Sve se priprema za suce. Kod kućnog roštilja, važno je da uživate. Ne mora biti savršeno, samo ukusno i s ljubavlju pripremljeno".

image
DARJAN GRILEC

Naš prvak sa smiješkom kao omiljeni dio mesa spominje svinjski trbuh - preciznije, slaninu.

"Slanina sve čini boljim (kaže nam kroz smijeh). Kod govedine volim brisket (prsa), kad se dobro ispeče i otopi masnoća. Iako, ako moram birati omiljeni komad, uvijek biram slaninu!", priznaje. Sada nam morate otkriti i neki trik, neumoljivi smo.

"S obzirom na to da slanina ima puno masnoće, ključ su vrijeme i temperatura. Morate ju peći polako, zaista polako... Kada štapić klizne u meso - znate da je gotovo. Nema žurbe - uzmite piće, razgovarajte s obitelji, uživajte. BBQ se ne smije požurivati", objašnjava nam.

Da bi netko postao profesionalac posebnog recepta, kaže, nema. "Radim ovo već 17 godina i još učim. Netko želi samo uživati, a netko, poput mene, od toga napravi karijeru. Krenuo sam iz hobija i stvorio posao koji mogu ostaviti u nasljeđe svojoj obitelji." Danas kao poznati BBQ sudac na svjetskim natjecanja, kada je u pitanju posao ističe: "Važno je da voliš roštilj i da želiš naučiti. Postoji KCBS (Kansas City Barbecue Society) koji organizira CBJ tečajeve - certified BBQ judge. Tečaj traje četiri-pet sati, naučite ocjenjivati, kušate jela poput onih na natjecanjima".

image
DARJAN GRILEC
image
DARJAN GRILEC

Budući da je BBQ Hot Yard organizirao prvi takav tečaj u Hrvatskoj, KCBS je poslao dvoje instruktora, a Smith je tu bio da pomogne. "Ljudi su naučili kako ocjenjivati, na što obratiti pažnju... Zapravo sve tajne dobrih roštilj majstora."

Planovi za budućnost? Iako iza sebe već ima dvije kuharice, liniju začina i ime koje se cijeni u BBQ svijetu - Smith nastavlja s onime što ga najviše veseli: "Još više radionica i još više edukacija. Volim se natjecati, volim podučavati i želim širiti znanje o roštilju po cijelom svijetu. Uostalom, to je moja ljubav".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
11. kolovoz 2025 20:14