Sad je pravo vrijeme

Ovaj ocat Nijemci plaćaju i po 100 eura za litru, evo kako ga možete napraviti sami

Možda za njega još niste čuli niti ga kušali, ali jednom kad ga probate i naučite raditi, češće će vam se naći kao začin uz slana i slatka jela

Većina nas je čula za vinski, alkoholni i jabučni ocat. Mnogi među nama, jednom kad su ga otkrili, više ne mogu zamisliti da u kuhinji nemaju aceto balsamico, dok ljubitelji istočnjačke kuhinje sasvim sigurno, barem s vremena na vrijeme, u pripremi jela koriste rižin ocat. Međutim, za razliku od, primjerice, Nijemaca i Austrijanaca, rijetki među nama koriste druge vrste octa, a jedan se polako ali sigurno sve više probija na tržištu a da za njega možda uopće nismo čuli, a kamo li ga kušali. Pritom, radi se od biljke koja raste i u našim krajevim. Dapače, susjedna Srbija se spominje kao njezin najveći svjetski proizvođač, a očito je nepravedno zanemarena, vjerojatno iz neznanja što se sve s njom može.

I dok plodove ove biljke uglavnom zbog njezinih zdravstvenih prednosti jedemo svježe ili, pak, od njih radimo savijaču, tart ili je dodajemo voćnim kolačima i sladoledu, rijetko pekmez ili sok, a rado ih kušamo i u vinu ili likeru, dobro je znati kako se od njih može raditi i ocat. Naime, borovnice, posebno one sibirske, koje su poznate pod nazivom haskap, odličan su "materijal" za izradu craft octa za koji, usput rečeno, Nijemci plaćaju i po sto eura za litru.

image
Lemusique/Getty Images/istockphoto

Ako vam se čini pretjeranim, uzmite u obzir kako je riječ o jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu, koja se ubraja u skupinu super hrane. A znajte i kako uz malo dobre volje i ekološki uzgojene borovnice ovu divotu možete napraviti i sami. Naime, ako volite kuhati s octom ili sami raditi domaće preljeve za salate, tada se odlučite za pripremu vlastitog octa koji možete dodavati jelima ili ga koristiti kao napitak - 1 žlicu octa razrijedite u čaši vode.

Kako nam sezona borovnica tek dolazi, idealno je vrijeme da si sačuvate ovaj recept i dočekate plave bobice spremni za isprobavnje nečeg novog, a jako dobrog.

KAKO NAPRAVITI DELIKATESNI OCAT OD BOROVNICA

Dobiti ćete iznimno ukusan i lagano slatkast ocat vrlo intenzivnog okusa.

Trebat će vam:

  • 500 g borovnica, najbolje haskap
  • 80-100 g šećera
  • 1 l vinskog octa
image
Sstajic/Getty Images/istockphoto

Priprema

Borovnice operite, odvojite bobice od peteljki (ako ih ima) i kratko izblendajte štapnim mikserom u dubljoj posudi.

Šećer karamelizirajte do zlatnosmeđe boje u širokom loncu. Kad postigne željenu boju i teksturu, dodajte mu borovnice i zagrijavajte uz miješanje sve dok se karamel potpuno ne otopi.

Kad se karamel otopio, umješajte ocat, zakuhajte i kuhajte na srednje jakoj vatri, sve dok se ocat ne reducira na pola. Svako malo promješajte.

Kada se reducirao, ugasite štednjak, poklopite lonac i ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađeni ocat procijedite kroz čistu i čvrstu gazu, kuhinsku krpu ili sitnije cjedilo. Sadržaj dobro istisnite da "ulovite" sve vrijedne kapi octa od borovnica.

Prelijte ga u steriliziranu staklenu bocu i pohranite u hladnjak.

DOBRO JE ZNATI!

  1. Svaki ocat, pa i ovaj, dobro je kuhati kad možete prozračiti kuhinju!
  2. Osim samih zdravstvenih benefita koje ima borovnica, na ovaj smo način dobili izuzetno zdrav začin, napitak i dodatak jelima.
  3. Ovako priremljen ocat je prava delicija, a pritom je i bez dodataka sumpornih spojeva i ostalih aditiva.
  4. Ocat od borovnica savršeno se slaže s voćnim salatama i jelima od sira.
  5. Koliko će kremast biti, ovisi o tome koliko ćete ga kuhati i pustiti da se reducira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:32