DVA NOVA CIDERA

Njihovi proizvodi već su godinama hit, a sada imaju novitet! Novo ljetno piće moglo bi se svidjeti ljubiteljima piva i pjenušca

Buna s malinom i Buna s muškatom žutim noviteti su iz Buzdovana za kojima smo ovog ljeta izgubili glavu. Pivo i pjenušac, odmaknite se, stiže novi hit!

Kad sunce zaprži i ne pomažu više ni kratki rukavi ni bose noge, pravo je vrijeme da iz hladnjaka izvadimo orošenu bocu i počastimo se dobrim tekućim osvježenjem. Ovoga ljeta klasično pivo i pjenušac stavljamo po strani i uživamo u cideru, i to kakvom. Tomislav Veseljak, koji stoji iza brenda Buzdovan, svojoj publici i, slobodno sada već možemo reći, fanovima svog cidera predstavio je dva noviteta - Bunu s malinama i Bunu s muškatom.

image
Berislava Picek/Cropix

"Uz našu klasičnu Bunu, koja je potpuno organski cider od jabuka, sada su tu i Buna Raspberry Wild i Buna Organic Topaz x Yellow Muscat. S malinom smo htjeli postići nekakav lijepi rose cider, dugo smo razmišljali koje bobičasto voće iskoristiti i na kraju stavili od 5 do 10 posto maline u fermentaciju. Dodavali smo ih lagano, dok nismo bili zadovoljni bojom i aromatikom. Sada ima tu laganu voćnost i suludu svježinu. Malo podsjeća na pivski sour, što se ljudima dosta sviđa, čini mi se", rekao nam je Veseljak u kratkom razgovoru.

Dodao je i kako koriste jabuku red love, koja ima crveno meso, a nabavljaju je kod istog proizvođača kod kojeg uzimaju i topaz jabuke za drugi novitet. Sve su voćke iz organskog nasada, što mu je također jako važno.

"Muškat je, dakle, kombinacija grožđa muškata žutog i sorte jabuka topaz. Ovdje nismo htjeli da muškat u potpunosti preuzme, ali htjeli smo da iza sebe ostavi tu svoju lijepu aromatiku i vinoznost u ustima. Htjeli smo i da se još uvijek osjeća jabuka. Da piće bude lagano i osvježavajuće. Mislim da smo to i postigli", dodao je.

image
Berislava Picek/Cropix

Objasnio nam je i kako su oba nova pića, baš kao i njihova klasična Buna, dobivena spontanom fermentacijom, prirodnim kvascima, a dodatak sumpora je minimalan. Rezultat je, kako i sam kaže, a mi se s njime u potpunosti slažemo, pitko, lagano, blago alkoholno piće koje bismo mogli ispijati i usred teške žege u pauzi od košnje trave, i na plaži, i onako, usputno, dok kuhamo sataraš, a u tavi se prže tikvice, ali i s ekipom, za koju bismo odmah nabavili nekoliko boca, jer sigurni smo da bi Buna, koju god odabrali, uz dobar razgovor i šalu, tijekom ljepljivih ljetnih večeri itekako brzo planula.

Buzdovan Buna u sve tri varijante može se kupiti u zagrebačkoj Ambasadi (gdje smo tri boce platili 50-ak eura), Nesputanim vinima, Birdelu, Goblet beer storeu...

AKO ŽELITE PROBATI...



U subotu, 28.06., u dvorištu zagrebačkog Cogito cafea ekipa iz Buzdovana priprema okupljanje. Pit će se Buna, nudit će se i zalogaji iz pekarnice i bistroa Salo, a zainteresirani će se moći upoznati i prvim hrvatskim cider majstorima. Više o svemu saznajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 22:00