Norveška je osvojila prestižno zlato, a snjom su se na velikom podiju našle i Švedska (dobitnica srebrne medalje) te Danskom koja je odnijela broncu. Nordijskom triju će se, na finalnom natjecanju u siječnju sljedeće godine u Lyonu, pridružiti i chefovi iz Finske, Francuske, Belgije, Mađarske, Islanda, Velike Britanije, Italije i Švicarske. Svečanost je otvorena emotivnim proznanjem osnivaču, nedavno preminulom velikanu svijeta gastronomije, Paulu Bocuseu.
O pobjedniku
Dobitnici zlatne medalje, chef Christian Andre Pettersen, commis Havard Andre i mentor Gunnar Hvarnes pobijedili su Švedsku sa pet bodova razlike.
''Jako sam sretan i nevjerojatno uzbuđen!'' - rekao je Pettersen.
Njihovo se jelo sastojalo od nekoliko elemenata, od kojih je jedan bio ''zlatno jaje'' - kokošje jaje punjeno iznenađenjem i začinjeno peludom od finog krumpira sa smeđim maslacem, proljetnim povrćem, tikvicama i biljnom emulzijom, šparogama i kremom od limuna te slaatom od šparoga s hrskavim krumpirima, ''kavijarom'' od gljiva i kremastim umakom Hollandaise.
U dijelu posluživanja jela sucima na pladnju su se poigrali tematikom arktičkog proljeća, povratkom sunca te su poslužili Chateaubriand di Fassone govedinu lagano tretirnau na roštilju, klice i arktičko cvijeće.
Svi timovi se sada službeno pripremaju za veliko natjecanje u Lyonu 2019. godine gdje će se suočiti s ukupno 22 tima iz Latinske Amerike, Sjeverne Amerike i Azije.