ČESTITKE

NOVI ČLAN UDRUGE JRE: Villa Ariston novi član prestižnog udruženja!

 arhiv JRE HR
Jučer je radnim ručkom, u opatijskoj Villi  Ariston, obilježen je ulazak ovog restorana u udrugu JRE Hrvatska koja je dio europske gastronomske obitelji aktivne u 16 zemalja.

Ulaskom Ville Ariston u JRE obitelj, hrvatski ogranak broji 14 članova. Tako se opatijska ljepotica pridružila rovinjskom Monteu, Pergoli (Savudrija), Badiju (Umag), Marini (Novigrad), San Roccu (Brtonigla), Ziganteu (Livade), Dragi di Lovrana (Lovran), Plavom podrumu (Volosko), Boškincu (Novalja), Foši (Zadar), Pelegriniju (Šibenik), zagrebačkom Dubravkinom putu i restoranu 360 u Dubrovniku.

arhiv JRE HR

arhiv JRE HR

Glavni chef kuhinje je Robert Benzia koji je desetak godina radio u Italiji zatim, se vratio u Hrvatsku gdje je nastavio svoju karijeru, a posljednjih nekoliko godina je upravo u Villi Ariston. U svom pozdravnom govoru Robert je istaknuo kako je veliki zaljubljenik u slikarstvo te kako mu je velika želja bila postati umjetnikom i svoju kreativnost moći izraziti na tanjuru. Osjećaj za lijepo, preciznost i pedantnost oko prezentacije jela bili su konstantni od hladnog predjela do deserta.

arhiv JRE HR

Hladno predjelo: Terina od kvarnerskog škampa i orade, kreker od pistacija, hobotnica kuhana u vakuumu, pjena od luka kozjaka, hladna caponata tartar od brancina s kremom od naranče i meda

arhiv JRE HR

Toplo predjelo: Black and white rižoto kamenicama kuhanim u pivu, i kavijarom od wasabija i peršina

arhiv JRE HR

Glavno jelo: Role' škombra, pomodorini confit, krema od povrća, sušene masline Marinirani morski pas, pesto od tikvica i badema, čips od pancete, pjenušava krema od koromača, krokant povrće

arhiv JRE HR

Desert: tartin od dvije vrste čokolade, s gel raviolima od confitirane korice limuna te sladoled od mandarine

Vizualni dojam tanjura jednako je dojmljiv kao i samo zadnje Ville koja datira s kraja 19. stoljeća, a potpisuje ga bečki arhitekt Carl Seidl. Ulaz restorana vmoguć je i s morske strane, točnije poznate šetnice "Lungo mare" koja povezuje Opatiju i Volosko, a dojmljivo je i kolosalno drveno stubište kojim se gosti nakon večere uspinju u sobe vodi pored velebnog originalnog djela slikara Bronkhosta Jana Gerritza iz 17.stoljeća. Tijekom svoje povijesti vila je ugostila mnoge osobe iz javnog i političkog života, uključujući članove obitelji Habsburg, Kennedy i Coco Chanel.

arhiv JRE HR

arhiv JRE HR

Danas je Ariston u vlasništvu gospodina Marka Barbića, poduzetnika hrvatskih korijena s adresom u Milanu. Objektom upravlja Cyntia Vučaj na funkciji direktorice hotela, a kuhinju vodi chef Robert Benzia koji se školovao u Italiji. Head Sommelier u Villi Ariston, Marko Škarica, nosi titulu najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera.

arhiv JRE HR

arhiv JRE HR

Piće dobrodošlice bio je šampanjac Veuve Clicquot Brut , a tijekom ručka pila se JRE Malvazija Kozlović, berba 2015. Gosti su mogli kušati JRE Chiavalon maslinovo ulje iz berbe 2016.

Osim pridruživanja novog člana obitelji JRE Hrvatska, najavljen je i projekt „Chefovi na moru“ koji će dodatno povezati hrvatske i internacionalne JRE chefove kroz projekt gostovanja internacionalnih u restoranima hrvatskih chefova. Tradicionalno, JRE Hrvatska nastavlja s aktivnostima s partnerima Miele, Miva galerija vina, Franck, Kozlović, Chiavalon. Odabran je novi blend Chiavalon ulja koje i JRE Malvazije, proizvoda koji se ekskluzivno nalaze u JRE restoranima. Početkom travnja očekuje se izlazak novog izdanja nacionalnog vodiča po JRE restoranima, 2018-2019, koji se izdaje uz potporu Hrvatske Turističke Zajednice.

Radni ručak s novinarima bio je prilika da JRE Hrvatska izvijesti o svojim planovima za 2017: treći puta po redu, nakon Muzeja prekinutih veza i baroknog dvorca Miljana, u prostoru bivše tvornice perja La Grma, održat će se 10.03. Talen & Passion Dinner na kojem kuha svih 14 chefova, a prihod od ulaznica donira se u dobrotvorne svrhe. Karte su u prodaji u restoranima.

Za one koji možda nisu upoznati; Udruga Jeunes Restaurateurs (JRE) osnovana je u Francuskoj 1974. godine. Danas je aktivna u 16 europskih zemalja, a od 360 chefova koliko ih je u Udruzi, preko polovice ima Michelinove zvjezdice, dok veliki broj objekata zauzima visoke pozicije na listi 50 Best. U udruzi je i znatan broj objekata iz Relais Chateau obitelji.

arhiv JRE HR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:33