VELIKA PROMJENA

Novi pothvat! Mario Mandarić preuzima kuhinju fine dining restorana u Sarajevu

Restoran Amber u hotelu Apeiro služiti će isključivo degustacijske jelovnike i raditi će samo večere

Ekskluzivno doznajemo kako chef Mario Mandarić sa svojim timom iz Noela preuzima kuhinju fine dining restorana Amber u sarajevskom hotelu s pet zvjezdica Apeiro. Zanimljivo je i to da je hrvatski sommelier Ivan Jug preuzeo odgovornost za postavljanje servisa i vinske karte na najvišu razinu. Službeno otvorenje planirano je za petak, 15. studenog. Podsjetimo, Mandarić je nedavno napustio poziciju partnera i glavnog chefa u zagrebačkom Noelu, a njegov Bistro 96 privremeno je zatvoren zbog selidbe. Novi projekt u Sarajevu predstavlja Mandarićev povratak isključivo fine dining formatu, koji je napustio u Noelu zbog, kako sam navodi, različitosti mišljenja.

image

Ivan Jug i Mario Mandarić

Berislava Picek/Cropix

Glavno pitanje jest može li Sarajevo, grad čija se gastronomska scena i dalje temelji na vrlo popularnoj i cjenovno pristupačnoj tradicionalnoj kuhinji, podržati drugačiji, fine dining koncept? Amber će, naime, nuditi isključivo degustacijski meni po cijeni od oko 130 eura.

Koncept restorana s 26 mjesta, koji radi samo pet dana u tjednu i poslužuje isključivo večere, dodatno sužava potencijalnu publiku. Ostaje za vidjeti postoji li u Sarajevu, ili među njegovim posjetiteljima, dovoljan broj gostiju spremnih na takvo iskustvo. Međutim, postoji nekoliko razloga za uspjeh.

image
Elvir Pandzic
image
Elvir Pandzic

Dakle, niz činjenica govori kako je riječ o ozbiljnom i promišljenom projektu koji ima potencijal uspjeti. Iza restorana stoje investitori koji su se, prije ulaganja, vodili analizama koje predviđaju snažan turistički rast Sarajeva. Tim koji Mandarić dovodi je provjeren, s iskustvom rada u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Angažman Ivana Juga jamči visoku razinu vinske karte i servisa, koji dodatno pojačava talijanski menadžer s iskustvom iz Ciprianija i Jean-Georgesa. Čini se da su investitori spremni uložiti ne samo u interijer, već i u dobar kadar, što je presudno za uspjeh ovakvog tipa restorana.

image
Elvir Pandzic

Koncept Ambera oslanja se isključivo na lokalne bosanskohercegovačke namirnice. U uvjetima nerazvijene distribucijske mreže, gdje ne postoje prečaci poput velikih dobavljača, kao što je to u Hrvatskoj i Srbiji, to je istovremeno i najveći izazov i potencijalno najjači adut restorana. Mandarićev tim prisiljen je na izravnu suradnju s malim proizvođačima, što bi, ako se pravilno izvede, moglo rezultirati jedinstvenim i autentičnim jelovnikom kakav nije moguće replicirati drugdje.

Sam Mandarić svjestan je činjenice da je strogi fine dining kao koncept u globalnom padu, jer gosti sve manje imaju vremena za višesatne, skupe večere. Ipak, kako sam kaže, upravo zato što u Sarajevu, ali i šire, ne postoje restorani sličnog formata, Amber ima priliku postati destinacijski restoran koji će privlačiti goste. Ako tim uspije iskoristiti sve prednosti snažnog koncepta, vrhunske ekipe i jedinstvenih lokalnih namirnica, Amber ima potencijal postati predvodnik nove gastronomske ere u glavnom gradu BiH. Svakako se radi o jednom od uzbudljivijih regionalnih restoranskih otvorenja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:15