S VLASTITIM DRY AGEROM

NOVO MJESTO U RIJECI: Mesni restoran Jist svoj koncept temelji isključivo na ponudi hrvatskih proizvoda!

 Davor Žunić / Hanza Media
Ovdje se kuha isključivo ono što raste na domaćim farmama!

Nedavno se u Rijeci otvorio mesni restoran Jist koji svoj koncept temelji isključivo na ponudi hrvatskih proizvoda. "Trudimo se da je sve zaista hrvatskog porijekla; tako surađujemo s lokalnim mljekarama i mesnicama. Jedino što nemamo jesu kava i čokolada!" otkrio nam je chef kuhinje Darjan Urdih pa nastavio: "Odlučili smo se za generalno mesni koncept budući da nam gazda nije ljubitelj ribe, a i ovu lokaciju ljudi baš ne vežu uz riblja jela!

Viskovo, 020517.
Restoran Jist.
Na fotografiji: Dry Age janjeci kotlet.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

“Radili smo i svoju bresaolu te salamu od pačjeg mesa, ali bez dima, već samo korištenjem plemenitih plijesni i fermentacije. Reakcije su bile jako dobre tako da ćemo sigurno nastaviti s kulinarskim eksperimentima.”

Imaju vlastiti dry ager (hladnjak za suho zrenje) u kojem meso odležava minimalno četiri tjedna. Cilj im je ići lokalno i pristupiti i nekim tradicionalnim jelima, ali na kreativan način pa su tako, primjerice, krčke šurlice sljubljene s pršutom i kremom od ovčjeg sira. Baš su osvježili novu kartu tako da će se na njoj mogu naći zanimljiva jela kao carpaccio od goveđeg jezika, rolana janjeća potrbušina s crème brûléeom, gulaš s njokima od batata i "Bombognese" što je njihova varijanta poznatog talijanskog umaka.

Viskovo, 020517.
Restoran Jist.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

Viskovo, 020517.
Restoran Jist.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

Vinska karta broji dvadesetak etiketa hrvatskih vinarija, ljubitelje craft piva razveselit će činjenica da ovdje mogu naći Fakina, Gričku vješticu, San servolo, 5th element i Zadarsko. Nude i desetak vrsta rakija lokalnih proizvođača, a zanimljivo da je u ponudi i hrvatski Jägermeister koji radi obitelj Auguštin iz Huma na Sutli, i to od 44 ljekovitih biljaka. Cijene se kreću u prosjeku od 55 do 70 kuna za predjela i 120 kuna za glavna jela.

Viskovo, 020517.
Restoran Jist.
Na fotografiji: Ragu od sumskih gljiva, posirano jaje i crni tartuf.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:05