Piše: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek/EPH
Prošli tjedan posjetili smo novootvoreni talijanski restoran Il Camino. Na prvu nas je privukao zaista predivno uređen prostor za čije je uređenje zadužen naš poznati i hvaljeni dizajner Nedjeljko Mikac Cak. No svoj pečat dala mu je i sama vlasnica Josipa Pavičić Berardini predmetima koje je godinama skupljala, a neke je donijela i iz obiteljske kuće u Škabrnji.
No ono najvažnije ovdje je naravno hrana. Sva jela baziraju se na mediteranskoj gastro tradiciji pa na jelovniku prevladava tjestenina, rižota, bruskete, riba i ostali morski plodovi, no nisu zaobišli ni neke hrvatske specijalitete. Tu se tako osim poznatog talijanskog San Daniele pršuta služi i drniški, uz nezaobilaznu talijansku mozzarellu i burratu tu su i sirevi obitelji Karlić od koje nabavljaju i tartufe, a imaju i odličnu domaću pancetu, slavonski kulen i kobasice.
Izbor mesnih i ribljih predjela je vrlo zanimljiv i prilagođen svakom ukusu pa ručak ili večeru svakako treba početi nekim talijanskim i/ili hrvatskim zalogajima iliti mezama. Iako je jelovnik “fiksan”, on će se mijenjati ovisno o sezoni, a naći će se tu uvijek i neko dnevno jelo koje kao i sve recepte zajedno osmišljavaju sama gazdarica i kuhari Igor Kozmić i Janko Merkaš.
Naglasak je na jelima na žlicu od kojih izdvajamo klasičnu talijansku juhu od povrća – minestrone te teleću juhu s tortelinima koja bez problema može biti i glavno jelo. Ali ovdje kuhaju i variva u kojima osim povrća prevladavaju žitarice i tjestenina. Sjajno varivo od graha sa sipom i krumpirom ili ono sa slanutkom i kozicama te varivo od leće prava su poslastica, a služe ih uz domaći kruh s ružmarinom.
Da, ovdje sve rade sami, peku nekoliko vrsta kruha, peciva, grisine, izrađuju tjesteninu. – Ja sam dijete radničke obitelji, jelo se uglavnom ono što smo sami uzgojili, a bez tatinog maslinovog ulja ni danas ne mogu zamisliti ni je dan obrok. Baka je cijeli život kuhala za sve, a ja sam imala od koga učiti jer su uz nju sve žene u mojoj obitelji sjajno kuhale i svoje znanje i ljubav prenijele i na mene. A sada sam ostvarila svoju dugogodišnju želju da otvorim restoran.
Čuvam recepte od kojih se neki nalaze i na našoj karti, a preko njih želimo našim gostima dati komadić Italije u njenom najboljem izdanju. Imamo svoje ljude za sve, sve nabavljamo od malih proizvođača, važna nam je kvalitetnanamirnica, od kuda ona dolazi i kako je uzgojena – kaže Josipa. Kuhinja u Il Caminu zauzima centralno mjesto, ona je otvorena i svatko može vidjeti kako se pojedino jelo priprema jer se ono kuha doslovno pred gostom. Ovdje se uživa u bifteku i bijeloj ribi, ali i u zapečenim srdelama, brudetu od hobotnice s palentom ili bucatinima sa svinjskim obrazima,a sve to prate domaća i talijanska vina. No da ne na brajamo dalje, kušajte i doživite Italiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....