Novo mjesto: U Zagrebu otvoren Il Camino

Zagreb, 250216. Novi restoran na gastro sceni Il camino vlasnice Josipe Pavicic Berardini. Ponuda restoran je bazirana na jelima inspiriranim Italijom. Dizajn interijera potpisuje Nedjeljko Mikac Cak Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Počastite se mediteranskim jelima koja se pripremaju pred gostima i domaćim talijanskim vinima
Počastite se mediteranskim jelima koja se pripremaju pred gostima i domaćim talijanskim vinima

Piše: Mateja Domitrović

Snima: Berislava Picek/EPH

Prošli tjedan posjetili smo novootvoreni talijanski restoran Il Camino. Na prvu nas je privukao zaista predivno uređen prostor za čije je uređenje zadužen naš poznati i hvaljeni dizajner Nedjeljko Mikac Cak. No svoj pečat dala mu je i sama vlasnica Josipa Pavičić Berardini predmetima koje je godinama skupljala, a neke je donijela i iz obiteljske kuće u Škabrnji.

Zagreb, 250216. Novi restoran na gastro sceni Il camino vlasnice Josipe Pavicic Berardini. Ponuda restoran je bazirana na jelima inspiriranim Italijom. Dizajn interijera potpisuje Nedjeljko Mikac Cak Foto: Berislava Picek/ CROPIX

No ono najvažnije ovdje je naravno hrana. Sva jela baziraju se na mediteranskoj gastro tradiciji pa na jelovniku prevladava tjestenina, rižota, bruskete, riba i ostali morski plodovi, no nisu zaobišli ni neke hrvatske specijalitete. Tu se tako osim poznatog talijanskog San Daniele pršuta služi i drniški, uz nezaobilaznu talijansku mozzarellu i burratu tu su i sirevi obitelji Karlić od koje nabavljaju i tartufe, a imaju i odličnu domaću pancetu, slavonski kulen i kobasice.

Izbor mesnih i ribljih predjela je vrlo zanimljiv i prilagođen svakom ukusu pa ručak ili večeru svakako treba početi nekim talijanskim i/ili hrvatskim zalogajima iliti mezama. Iako je jelovnik “fiksan”, on će se mijenjati ovisno o sezoni, a naći će se tu uvijek i neko dnevno jelo koje kao i sve recepte zajedno osmišljavaju sama gazdarica i kuhari Igor Kozmić i Janko Merkaš.

Zagreb, 250216. Novi restoran na gastro sceni Il camino vlasnice Josipe Pavicic Berardini. Ponuda restoran je bazirana na jelima inspiriranim Italijom. Dizajn interijera potpisuje Nedjeljko Mikac Cak Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Naglasak je na jelima na žlicu od kojih izdvajamo klasičnu talijansku juhu od povrća – minestrone te teleću juhu s tortelinima koja bez problema može biti i glavno jelo. Ali ovdje kuhaju i variva u kojima osim povrća prevladavaju žitarice i tjestenina. Sjajno varivo od graha sa sipom i krumpirom ili ono sa slanutkom i kozicama te varivo od leće prava su poslastica, a služe ih uz domaći kruh s ružmarinom.

Zagreb, 250216. Novi restoran na gastro sceni Il camino vlasnice Josipe Pavicic Berardini. Ponuda restoran je bazirana na jelima inspiriranim Italijom. Dizajn interijera potpisuje Nedjeljko Mikac Cak Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Da, ovdje sve rade sami, peku nekoliko vrsta kruha, peciva, grisine, izrađuju tjesteninu. – Ja sam dijete radničke obitelji, jelo se uglavnom ono što smo sami uzgojili, a bez tatinog maslinovog ulja ni danas ne mogu zamisliti ni je dan obrok. Baka je cijeli život kuhala za sve, a ja sam imala od koga učiti jer su uz nju sve žene u mojoj obitelji sjajno kuhale i svoje znanje i ljubav prenijele i na mene. A sada sam ostvarila svoju dugogodišnju želju da otvorim restoran.

Zagreb, 250216. Novi restoran na gastro sceni Il camino vlasnice Josipe Pavicic Berardini. Ponuda restoran je bazirana na jelima inspiriranim Italijom. Dizajn interijera potpisuje Nedjeljko Mikac Cak Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Čuvam recepte od kojih se neki nalaze i na našoj karti, a preko njih želimo našim gostima dati komadić Italije u njenom najboljem izdanju. Imamo svoje ljude za sve, sve nabavljamo od malih proizvođača, važna nam je kvalitetnanamirnica, od kuda ona dolazi i kako je uzgojena – kaže Josipa. Kuhinja u Il Caminu zauzima centralno mjesto, ona je otvorena i svatko može vidjeti kako se pojedino jelo priprema jer se ono kuha doslovno pred gostom. Ovdje se uživa u bifteku i bijeloj ribi, ali i u zapečenim srdelama, brudetu od hobotnice s palentom ili bucatinima sa svinjskim obrazima,a sve to prate domaća i talijanska vina. No da ne na brajamo dalje, kušajte i doživite Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 19:09