DOBRA PREPORUKA

Novo na Jarunu! Rade odlične burgere, ali sendvič s međimurskim mesom ‘z tiblice je top, ovo morate probati

Kada vam se oko Jaruna jede dobar burger, možda je upravo nedavno otvoreni The Munchies adresa koju biste trebali posjetiti

"Burgeri su top, ali morate probati sendvič s mesom ‘z tiblice", dobili smo nedavno preporuku za relativno novootvoreni The Munchies na Jarunu. Budući da je meso ‘z tiblice, inače međimurski specijalitet, u Zagrebu poprilično teško pronaći, znali smo da se tamo želimo zaputiti što prije. Tako smo iskoristili sunčani vikend i gotovo prazne zagrebačke ceste i u rekordnom roku se stvorili na Jarunu. The Munchies se smjestio na adresi Aleja Matije Ljubeka 32 i ako i inače volite svratiti ovdje, jednostavnu kućicu s velikim natpisom do sad ste zasigurno uočili.

Ovo mjesto prije svega zamišljeno je kao fast food, gdje ćete svratiti na dobar burger, ali napravljen od kvalitetnih sastojaka. Kako smo saznali, peciva i focaccie za sendviče nabavljaju od pekarnice Kukuriku, meso od The M Brothersa, a u planu im je još nekoliko suradnji s malim proizvođačima.

image
Ustupljena Fotografija/

Na njihovom meniju nalazi se sedam opcija, burgere rade od black angusa i svaki teži 180 grama, a među posebnijim dodacima koje im dodaju istaknuli bismo relish od paprike i rajčice, mortadelu i mozzarellu te guacamole. Osim toga, tu su i klasičniji dodaci kao što su cheddar sir, dimljena majoneza, prženi luk i džem od luka. Cijene burgera kreću se od 8,70 za Classic do 12,50 za Sopranos, koji smo i sami isprobali i koji je, unatoč dodatku mortadelle, a zbog prozračnog peciva i mesa koje se topilo u ustima, bio nježniji i laganiji nego što smo očekivali. Dobar, sočan burger na koji bismo se voljeli vratiti.

image
Darko Kontin/
image
Darko Kontin/

No, ono što nam se svidjelo još više bio je upravo sendvič s međimurskim mesom ‘z tiblice s početka ove priče. Rade ga sa sourdough focaccijom, blago zapečenim mesom, laganim umakom s hrenom, a dodaju i jabuku i komorač. Kombinacija je sjajna, jelo je taman slano da vas tjera na samo još jedan zalogaj, i tako sve dok ne ispraznite dasku pred sobom, a hren i svi ostali dodaci odličan su kontrast moćnom mesu. Tako dobar, a sastojcima zapravo jednostavan sendvič već dugo nismo jeli.

ŠTO JE MESO IZ TIBLICE?

Meso iz tiblice nastalo je davno, kada ljudi nisu imali hladnjake i nisu imali gdje držati meso pa su ga stavljali u mast kako bi trajalo dulje i ne bi se pokvarilo. Meso se iz tiblica, velikih drvenih ili emajliranih posuda, obično vadilo prema potrebi, ali što bi dulje stajalo, bilo bi bolje. Za meso iz tiblice koriste se but, kare i vratina, koji u salamuri stoje nekoliko tjedana. Nakon toga se meso ispire, suši, dimi, zatim se još toplo prebacuje na pečenje i tako odlazi u kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Kosana mast, pak, dobiva se tako da se čvrsto masno tkivo najprije kuha, zatim hladi, melje, dodaje joj se sol i u dobivenu se smjesu stavljaju komadi mesa. Sve se dobro istiskuje kako do mesa ne bi došao zrak. Više o međimurskom specijalitetu možete pročitati i ovdje.

image
Darko Kontin/
image
Darko Kontin/

Osim toga, nude još dvije opcije sendviča, s pohanom piletinom, cheddarom, majonezom i povrćem te vegetarijansku opciju s pohanim sirom. Kako saznajemo, u planu im je u ponudu uvesti i vegansku opciju.

Osim burgera i sendviča, na meniju u The Munchiesu je još i salata s piletinom (8,50 eura), black angus ćevapi s kajmakom i lepinjom, pileća krilca i pileći medaljoni, jalapeno papričice te klasični krumpirići, prženi batat i onion rings.

image
Darko Kontin/
image
Darko Kontin/

Dodatan plus ovog mjesta je i to što nude i pivo sjajne Nove runde (nedavno su sudjelovali i na njihovom Beer Bashu, gdje su im burgeri, kako smo čuli, bili totalni hit), a za one koji izbjegavaju alkohol, a ipak se žele osvježiti, dobra opcija bit će i Kultura kombucha.

image
Darko Kontin/

Kada se u ovom dijelu grada zaželite burgera, The Munchies će, dakle, biti više nego dobra opcija. Lijepo je i dobrodošlo osvježenje fast food u kojem zbilja brinu do kvalitete namirnica, jer tako cijela priča ima još više smisla, a burgeri i sendviči koje ovdje jedete postaju hrana kojoj se želite vratiti. Porcije su poštene, cijene ništa drugačije nego u ostatku grada, hrana je ukusna i, svakako važno za dodati, nakon što napustite njihovu malu, jednostavnu i simpatičnu terasu, nećete se osjećati teško i kao da ste potrošili previše novaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 11:59