DVA DESETLJEĆA ISKUSTVA

OBITELJ BELIĆ: Jedni od rijetkih koji u svom asortimanu od početka bavljenja maslinarstvom imaju jednosortna maslinova ulja!

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Nakon što je zaštićeno na europskoj razini, jedan od naših najpoznatijih maslinara uz najčešće je vrste pripremio jela koja najbolje odaju njihov karakater

I dosad se znalo da je u vrhu svjetskih maslinovih ulja, a sada je dobilo dodatni vjetar u leđa. Naime, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje konačno je zaštićeno na europskoj razini, odnosno 27. veljače uvedeno je u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla. Istarski su maslinari zadovoljstvom dočekali tu vijest, tim više što u Istri iz godine u godinu raste proizvodnja, a i dolaze vrijedne nagrade. Već su godinama u vrhu svjetskih maslinovih ulja po izboru talijanskog vodiča Flos Olei koji mnogi nazivaju i Biblijom maslinova ulja svijeta.

OD HOBISTA DO ZNALACA

Jedni od prvih koji su krenuli u proizvodnju monosortnih ulja s područja Vodnjana i Fažane na jugu Istre su Duilio i Bosiljka Belić koji kaže da će ovo biti dodatni vjetar u leđa svim maslinarima koji su se u posljednjih 20 godina dignuli na jednu posve novu razinu. Od hobista su postali veliki znalci ne samo o tehnologiji proizvodnje i uzgoja maslina, nego i u plasmanu te kulinarskoj primjeni njihove delicije čija cijena nije niska. Belići godišnje proizvedu između osam i deset tisuća litara ulja, a imaju 4500 stabala.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: Biserka i Duilio Belic .
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- To je veliki korak naprijed u prepoznatljivosti i odmak u odnosu na druge regije. S obzirom na to da smo već godinama, prema vodiču Flos Olei, najbolja regija u maslinarstvu, ovo je dobar marketinški potez, i to će se još bolje identificirati s izvornošću. Ujedno, to je i potvrda jako dobrog pristupa prema ulju i maslinarstvu Istre - rekao je Belić koji sve ulje proda do iduće berbe.

Osim što ga plasira u Hrvatskoj, njegovo je tržište i dobar dio Europe, ali i ostatak svijeta. Jedan kupac uzima veće količine čak u Meksiko. Zato smatra da će ovo pomoći i drugima, koji još nisu uspjeli plasirati svoje ulje, da to naprave. - Ako i danas postoji problem u plasmanu, nestat će bude li se radilo na brendingu - smatra Belić koji još puno prostora za plasman ulja vidi u turizmu. Ističe da je kod istarskog ulja bitan terroir koji se ne odnosi samo na zemlju, nego i ljude. - Kvaliteta istarskog ulja ne pada, nego samo raste. Mi, primjerice, prerađujemo naše u uljari Grubić u Balama te u Umagu kod Cuja. To su uljare koje stvaraju šampionska ulja - ističe Bosiljka.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: Biserka Belic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

SAMO HLADNO PREŠANJE

Naime, već je dobro poznat običaj kojega se sada pridržavaju gotovo svi istarski maslinari - da se masline prerade isti dan kad se uberu. U obzir, naravno, dolazi samo hladno prešanje. A što je to zapravo zaštićeno? Oznaku može nositi ono ulje koje je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, i to od sorti buga (sinonim: črna), buža, črnica, drobnica, istarska belica (sinonimi: istrska belica, istarska bjelica, bianchera), karbonaca, mata, plominka, puntoža, rošinjola, štorta, žižolera, frantoio, leccino, maurino, moraiolo, pendolino i picholine. Takvo ulje mora sadržavati najmanje 80 posto udjela ulja dobivenog od navedenih sorti maslina koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima. Područje je proizvodnje i hrvatski i slovenski dio Istre. Belići u svojim maslinicima imaju većinu tih sorti, a jedni su od rijetkih koji u svom asortimanu gotovo od početka bavljenja maslinarstvom imaju jednosortna ulja. I za većinu istarskih već su dobili vrijedne nagrade i priznanja.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: 13 sorti maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- Za sve istarske sorte u posljednjih sedam - osam godina dobili smo 97 bodova u vodiču Flos Olei. Buža je, primjerice, dva puta bila među top 20 ulja svijeta, a njoj su se pridružili i istarska bjelica, rosulja, vodnjanska crnica te ascolana. Monosortna ulja radimo već skoro 15 godina, a maslinarstvom se bavimo dva desetljeća - pojašnjava nam Duilio u svojoj oleoteci i kantini u Rapcu.

KUŠANJE U OLEOTECI

Nagrade i priznanja dobili su i u dalekom Japanu koji sve više prihvaća maslinova ulja kao delicije koje se moraju probati. Mnogi dođu i do njih u oleoteku gdje Belići rado uz svoje ulje prezentiraju i namirnice te hranu koja ide uz koje ulje. I po tome su specifični jer su oko sljubljivanja hrane s istarskim maslinovim uljem stvorili pravu malu filozofiju. Kažu da do toga nisu došli odmah, nego u suradnji s vrhunskim chefovima kojima su dali na raspolaganje svoje ulje. Od njih su naučili što s čime ide, iako su neke ideje izvorno njihove.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: kolekcija sortnih belicevih maslinovih ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- Puno smo putovali i puno toga vidjeli. Ta filozofija sljubljivanja ulja s hranom jako nam se svidjela i mislim da na istarskoj gastronomskoj sceni u tom pogledu ima još jako puno prostora za napredovanje - naglašava Duilio dok nam sprema čak 13 kombinacija razne vrste hrane sa svojim uljima.

U kušanje se kreće, kaže, od lakših i manje pikantnih ulja do onih gorkih i pikantnijih koja zapeckaju nepce. Svako ulje ima svoj savršen par, a jedno koje ide gotovo savršeno uz sve je njihova Selekcija, odnosno kupaža raznih sorti ulja. Za svaku sortu Duilio i Bosiljka imaju poseban opis koji je zanimljivo slušati i poslije to prepoznavati na tanjuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:16