Legenda kaže kako je jednom davno malena zvijezda pala na našu Zemlju i potonula u jezero. Nakon pada zvijezde nad proključalo jezero nadvio se oblak, a površinu su preplavile ribe. Ništa slično toj pojavi nije prije viđeno pa su se ljudi stali okupljati oko jezera. Znatiželjnici su krenuli prinositi ustima toplu vodu s ribljim okusom što nas dovodi do prve pojave juhe. Budući da se radi o legendi, naše spoznaje o juhi datiraju od paleolita.

Juhom su se sladili egipatski faraoni, puk i plemstvo u doba antike, dok je u doba srednjovjekovnih pa i baroknih gozbi bila neizostavan slijed. Danas teško da možemo zamisliti nedjeljni ručak bez lonca tople juhe koji često nosi emociju nekih prošlih vremena. Juha je prisutna i na posebnijim prilikama kao što su vjenčanja. Tada guštamo u svatovskoj juhi prepunoj sjeckanog povrća i gris knedlica koja pouzdano napuni energijom sve plesače koji radosno cupkaju do jutra na plesnom podiju.

U našoj kulturi duboko je usađen taj famozni tanjur juhe koji povezujemo s djetinjstvom i ručkovima kod bake na koje se s ushićenjem čeka cijeli tjedan. Ipak, moderni život je s napretkom tehnologije i stavljanjem sve većih izazova pred čovjeka onemogućio da taj isti tanjur bude toliko dostupan. Nedostatak vremena često je najveća prepreka u pripremi kvalitetnog obroka i zato smo u konstantnoj potrazi za brzim, jednostavnim i kvalitetnim idejama. Tako će danas fine juhe ipak zamirisati u pauzama za ručak u uredu ili u toplini vašeg doma nakon posla.

Naime, čovjek novog doba izložen je većoj količini stresa, no što je to bio slučaj prije nekoliko desetaka godina. Samim time postao je i podložniji alergijama, intolerancijama na razne namirnice te se preporučuje da čim je moguće više konzumira "nešto na žlicu". Kad nam padne imunitet ništa ne prija bolje od vruće kokošje juhe ili ako želimo posebno "zaljutiti" cijelu priču sumnajmo da će netko odbiti tanjur slavonske juhe. Pa evo, zapitajte se samo što ste vi prvo poželjeli nakon dužeg putovanja, napornog sastanka ili neprospavane noći? Juha je očito zapisana u naš genetski kod jer koliko god nam život donosio nove izazove, čovjek uspije pronaći način da se uvijek okrijepi uz neku finu juhu.

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....