KULT OBOŽAVATELJA DOBRE JUHE

OD BROJANJA VREMENA DO DANAS: Bistra juha kao neizostavni dio svakog ručka!

 Getty Images/iStockphoto
Juha liječi. Nakon napornog dana, mamurluka, zimi, ljeti, u podne ili ponoć nitko ne odbija tanjur dobre juhe (malo je onih koji spadaju u tu skupinu). Prisutna je od brojanja vremena do danas, vraća nas u djetinjstvo, okuplja oko stola i podsjeća da su male stvari kao što je taj tanjur juhe glavni razlog za osmjeh na našim licima.
Juha liječi. Nakon napornog dana, mamurluka, zimi, ljeti, u podne ili ponoć nitko ne odbija tanjur dobre juhe (malo je onih koji spadaju u tu skupinu). Prisutna je od brojanja vremena do danas, vraća nas u djetinjstvo, okuplja oko stola i podsjeća da su male stvari kao što je taj tanjur juhe glavni razlog za osmjeh na našim licima.

Legenda kaže kako je jednom davno malena zvijezda pala na našu Zemlju i potonula u jezero. Nakon pada zvijezde nad proključalo jezero nadvio se oblak, a površinu su preplavile ribe. Ništa slično toj pojavi nije prije viđeno pa su se ljudi stali okupljati oko jezera. Znatiželjnici su krenuli prinositi ustima toplu vodu s ribljim okusom što nas dovodi do prve pojave juhe. Budući da se radi o legendi, naše spoznaje o juhi datiraju od paleolita.

Father is cooking with his little daughter in the kitchen at home.
Getty Images

Juhom su se sladili egipatski faraoni, puk i plemstvo u doba antike, dok je u doba srednjovjekovnih pa i baroknih gozbi bila neizostavan slijed. Danas teško da možemo zamisliti nedjeljni ručak bez lonca tople juhe koji često nosi emociju nekih prošlih vremena. Juha je prisutna i na posebnijim prilikama kao što su vjenčanja. Tada guštamo u svatovskoj juhi prepunoj sjeckanog povrća i gris knedlica koja pouzdano napuni energijom sve plesače koji radosno cupkaju do jutra na plesnom podiju.

Young women cooking and testing the food in the kitchen.
Getty Images/iStockphoto

U našoj kulturi duboko je usađen taj famozni tanjur juhe koji povezujemo s djetinjstvom i ručkovima kod bake na koje se s ushićenjem čeka cijeli tjedan. Ipak, moderni život je s napretkom tehnologije i stavljanjem sve većih izazova pred čovjeka onemogućio da taj isti tanjur bude toliko dostupan. Nedostatak vremena često je najveća prepreka u pripremi kvalitetnog obroka i zato smo u konstantnoj potrazi za brzim, jednostavnim i kvalitetnim idejama. Tako će danas fine juhe ipak zamirisati u pauzama za ručak u uredu ili u toplini vašeg doma nakon posla.

Young woman cooking at homehttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783587.jpg
Getty Images

Naime, čovjek novog doba izložen je većoj količini stresa, no što je to bio slučaj prije nekoliko desetaka godina. Samim time postao je i podložniji alergijama, intolerancijama na razne namirnice te se preporučuje da čim je moguće više konzumira "nešto na žlicu". Kad nam padne imunitet ništa ne prija bolje od vruće kokošje juhe ili ako želimo posebno "zaljutiti" cijelu priču sumnajmo da će netko odbiti tanjur slavonske juhe. Pa evo, zapitajte se samo što ste vi prvo poželjeli nakon dužeg putovanja, napornog sastanka ili neprospavane noći? Juha je očito zapisana u naš genetski kod jer koliko god nam život donosio nove izazove, čovjek uspije pronaći način da se uvijek okrijepi uz neku finu juhu.

Beautiful smiling little girl eating a soup. Soft focus.
Getty Images

Za više informacija pogledaj na stranici Podravka juha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 22:38