SEDAM JELA

ODABRAO ĐELO HADŽISELIMOVIĆ: Recepti s potpisom prave televizijske ikone!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene i de facto predmet čuđenja kako su ljudi to mogli nositi, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja. U gastronomskom pogledu, nešto što se smatralo siromaškom kuhinjom (cucinom poverom, rekli bi naši susjedi) danas je upravo prestižna poslastica ili delicija na našem stolu

Berislava Picek / HANZA MEDIA

RECEPTI S POTPISOM PRAVE TELEVIZIJSKE IKONE, AVANTURISTA I GURMANA POKAZALI SU NAM KAKO UŽIVATI U VRHUNSKOJ HRANI BEZ DUGOTRAJNOG NAKUHAVANJA I SUVIŠNOG TROŠENJA!

DIMLJENI JEZIK S KAPARIMA I KAPULOM

1 - 1,5 kg dimljenog jezika
500 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, prema potrebi i više
100 ml dalmatinske kvasine (ocat od crnog vina)
2 luka srebrenca
1 šaka kapara sol i papar

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Jezik skuhajte u većoj količini vode (gotov je kada omekša), pustite da se ohladi te ga ogulite. Potom ga narežite na tanke “fete”. Ako jezik malo stisnete u zamrzivaču, lakše ćete ga izrezati. Luk očistite i narežite na krugove (ako želite, možete ga kratko propirjati na ulju), a kapare narežite na manje komade. Ulje pomiješajte s kvasinom i dobro promiješajte. U širu staklenu posudu ulijte malo maslinova ulja i krenite slagati prvo malo luka, potom par “feta” jezika i malo kapara te gradite slojeve podlijevajući uljem. Završni sloj mora biti prekriven barem s jednim prstom ulja. Zatvorite i stavite u hladnjak da odleži barem 14 dana kako bi se svi okusi proželi. Ovako pripremljen jezik traje više mjeseci.

Ostale recepte pročitajte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima od 3.2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:08