ISPOD RADARA

OMILJENE PEČENE PAPRIKE NA POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN: Ova popularna poslastica nije rezervirana samo i isključivo za slana jela!

 Danijel Soldo / CROPIX
Na prepunim policama supermarketa i dućana najčešće bez puno razmišljanja posegnemo za proizvodima omiljenih brendova i nastavimo dalje s kupovinom, ignorirajući golemi izbor s kojim se zapravo svakodnevno susrećemo

No, uzmemo li malo vremena i pažljivo pogledamo što se sve u tom šarenom kaosu beskonačnih polica proizvoda nalazi, šanse su da ćemo pronaći i neke neočekivane kombinacije okusa i namirnica koje nam inače prođu ispod radara, ili pak kakav egzotični pripravak koji će unijeti malo svježine na naš, često klasični jelovnik kojem se vraćamo kad nas stisne užurbana svakodnevica.

Gornja Bebrina, 050918
Opg Lemesic bavl se eko proizvodnjom i prodajom povrca. Na 5 hektara zemlje izmedju ostalog uzgajaju rajcicu,papriku,sljive,krastavce i
ciklu.
Na fotografiji Ivana Lemesic vlasnica OPG a Lemesic.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Neovisno radilo se o ukusnom dodatku sirnoj plati ili salati koja nam je već dosadila, umaku zbog kojeg će pečenje koje pripremamo dobiti novi sloj okusa, namazu koji do sada nikada nismo kušali, isplati se ponekad malo i riskirati. Budući da svako malo naletimo na neki zanimljivi proizvod koji nas iznenadi i potakne na eksperimentiranje okusima, odlučili smo vam ih predstaviti, a počet ćemo s džemom od pečenih crvenih paprika makedonskog proizvođača Pelagonia.

Zagreb, 080819.
Pelagonia pekmez od paprika.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

I dok smo mi svoju teglicu doista kupili u Makedoniji, proizvode ovog brenda, pa tako i spomenuti džem, možete nabaviti online kupovinom na stranici Makedonske delicije. Sam džem očekivano je sladak, no prepoznatljiva aroma pečene paprike daje mu poseban tek. Kao što se, primjerice, džem od šljiva sjajno slaže s crvenim mesom, tako su nam u Makedonskim delicijama preporučili da ovaj ukusni dodatak jelima iskoristimo uz svinjetinu, a može ga se dodati i u završnoj fazi pečenja mesa kako biste ga učinili još slasnijim.

Marko Miščević

Mi ćemo ga poslužiti i uz izbor tvrdih i polutvrdih sireva, a razblažen s malo pasirane rajčice pretvara se u umak za tortilje s pomakom. Dok Pelagonia u svojoj recepturi osim pečenih paprika i šećera koristi timijan, češnjak, mažuran, đumbir i limunsku kiselinu, u kućnoj izvedbi možete dodati voće poput jabuka ili džem malo i zaljutiti dodavanjem čili papričica.

Gornja Bebrina, 050918
Opg Lemesic bavl se eko proizvodnjom i prodajom povrca. Na 5 hektara zemlje izmedju ostalog uzgajaju rajcicu,papriku,sljive,krastavce i
ciklu.
Na fotografiji Ivana Lemesic vlasnica OPG a Lemesic.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Džem od pečenih paprika i jabuka

2 kg crvenih rog paprika
1 kg kiselih jabuka (Granny Smith)
1 habanero papričica ili 2 žlice tucanih čili papričica
300 g šećera
1 žlica soli
220 ml vinskog octa

Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Oprane paprike prerežite na pola, uklonite peteljku i izvadite sjemenje. Poslažite ih na obloženi lim za pečenje s kožom okrenutom prema gore i pecite dok koža ne pocrni. Nakon pet minuta počnite paziti kako paprike ne bi u potpunosti izgorjele. Pečene paprike izvadite iz pećnice i stavite u zdjelu koju ćete prekriti tanjurom ili folijom. Para koja će izlaziti iz paprika dodatno će vam olakšati njihovo guljenje. Dok čekate, ogulite jabuke, očistite njihovu sredinu i usitnite. Ogulite paprike, no ako ostanu dijelovi neizgorene kože to neće predstavljati problem. Usitnite ljutu papričicu te stavite s paprikama, jabukama, šećerom, soli i vinskim octom u duboku tavu i dodajte vode tek toliko da prekrije paprike i jabuke. Zagrijte sadržaj tave dok ne zavrije, a potom smanjite jačinu vatre. Pustite da krčka sat vremena uz povremeno miješanje kako dno ne bi zagorjelo. U slučaju da se to dogodi, prebacite pažljivo sadržaj tave u novu posudu te vratite na vatru, nemojte zagorene dijelove umiješati u smjesu. Kada tekućina ispari, kušajte pa ili dodajte još šećera ako je potrebno ili ako su jabuke još tvrde, pustite da se dalje krčka. Budući da nema konzervansa, ovako pripremljeni džem ne može dugo stajati i preporučuje se da ga držite u hladnjaku, a možete ga i zamrznuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36