DOMAĆA KUHINJA

Omiljeni zagrebački restoran nudi svoja jela u pola cijene

Poznati zagrebački restoran udružio se s aplikacijom Crumbs.hr kako bi na kraju dana ponudio svoja ukusna domaća jela u pola cijene, pružajući pritom rješenje za smanjenje bacanja hrane i pristupačniji obrok za sve

U vremenu kada cijene hrane neumoljivo rastu, a troškovi svakodnevice sve više opterećuju kućne budžete, podatak da godišnje u Hrvatskoj bacimo čak 286.379 tona hrane, odnosno 71 kilogram po stanovniku, djeluje gotovo nestvarno. Još je poraznije što se procjenjuje da je čak 40 posto te hrane u potpunosti jestivo. Radi se o ozbiljnom ekološkom i ekonomskom problemu, ali i etičkom pitanju, osobito kad znamo da mnogi građani jedva spajaju kraj s krajem.

Upravo s ciljem smanjenja bacanja hrane i poticanja održivosti pokrenuta je aplikacija Crumbs.hr, platforma koja omogućuje restoranima, pekarama i trgovinama da na kraju dana ponude neprodanu, ali potpuno ispravnu i ukusnu hranu, po znatno sniženim cijenama o čemu smo ranije pisali. Iza projekta stoji Antonio Matušan, entuzijastični poduzetnik kojemu je cilj povezati društvenu odgovornost s praktičnim rješenjima za svakodnevicu.

image
Dimensions/Getty Images

A kako aplikacija funkcionira? Jednostavno: ugostitelji koji surađuju s Crumbs.hr objavljuju svoje "ostatke dana" koje korisnici mogu kupiti po 50% nižoj cijeni. Hrana je već spremljena, svježa, ukusna i predviđena za zbrinjavanje, no sada, zahvaljujući digitalnoj inovaciji, može pronaći put do novih stolova, umjesto u otpad.

Pridružio se i PITHOS

Jedan od restorana koji se priključio ovom projektu je zagrebački PITHOS, poznat po toplim domaćim obrocima i ugodnoj, nepretencioznoj atmosferi. Riječ je o lokalu koji je svoju priču započeo kao mjesto za jednostavne domaće obroke, a u posljednje vrijeme se profilirao kao adresa na kojoj možete pojesti pizzu, sarme, grašak na žlicu, popečke od quinoe, baklavu ili bečki s pireom, ovisno o danu i inspiraciji kuhara.

image
Neja Markicevic /Cropix

Nakon što ga je preuzeo Vani Peševski, suprug glazbenice Ide Prester, PITHOS je doživio novu fazu pod nazivom Pithos vol.2, u suradnji s privatnim chefom Martinom Reljanovićem. Jelovnik se sada temelji na domaćim jelima na žlicu, ali i kreativnim interpretacijama klasika: od vinskog gulaša do rižota s piletinom i tikvicama. Cijene su više nego korektne, ručak za 5,50 do 10 eura, deserti poput štrudli i pita za 2,50 do 3 eura, a uz sve to možete naručiti i čašu kućnog vina za 2,50 eura o čemu smo ranije pisali.

image
Neja Markicevic /Cropix

Upravo taj spoj tradicije i suvremenih pristupa kulinarstvu čini PITHOS idealnim partnerom Crumbsu, jer ovdje se doista kuha ono pravo, a sad je ta "klopa kao kod bake" dostupna svima uz 50 posto popusta, na samom kraju radnog dana, kada bi u normalnim okolnostima završila u smeću.

image
Neja Markicevic /Cropix

Dakle, pohanci, variva, paprikaši, pirei, grašak, čušpajzi svih boja i okusa sada su samo klik udaljeni, jednostavno otvorite aplikaciju Crumbs.hr, pronađite PITHOS, rezervirajte svoj obrok i preuzmite ga po sniženoj cijeni. Hrana je preukusna da bi završila u otpadu, a ovim potezom činite i nešto dobro za sebe i za planet.

Kada sljedeći put budete razmišljali gdje na brzinu pojesti nešto fino, sjetite se Crumbsa i PITHOS-a. Jer dobra hrana zaslužuje drugu priliku, a vaš novčanik i okoliš će vam biti zahvalni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 08:04