Osim dugačkih redova obožavatelja koji strpljivo čekaju ispred zagrebačkog HNK na kartu za svoj omiljeni balet i bezbroj raskošnih ukrasa za dom s likom ovog vjernog vojnika, zaluđenost Hrvata popularnim orašarom dobila je još jedan oblik. Naime, ovaj simbolični zaštitnik obitelji našao se i na slatkim keksima vješte i kreativne Mije Saliman iz slastičarnice Meet Mia. Prekrasno ukrašeni keksići u obliku starinske igračke oduševit će vaše najmlađe, ali i nostalgične odrasle.

Orašar nije jedini čovječuljak bez kojeg Božić nikako ne može početi, a evo kako je ekipa Dobre hrane napravila svoje!
Božićni čovječuljak
| 125 g maslaca 100 g smeđeg (muscovado) šećera 1 jaje 375 g brašna 1 prašak za pecivo 2 žlice meda žlica mješavine začina (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, piment, zvjezdasti anis) |
Maslac pjenasto umutite mikerom zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte dvije velike žlice meda i jedno jaje. Nastavite miksati. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i mješavinu začina). Spojite suhe i mokre sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto rukom formirajte u disk i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na dabljinu od oko pola centimetra. Kalupom za čovječuljke izrezujte keksiće i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Čovječuljke ukrasite royal icingom i prehrambenim bojama. Mi smo uzele gotovi royal icing, ali ako ga želite sami napraviti, recept je sljedeći:
| 200 g šećera u prahu 1 bjelanjak 5 kapi limunovog soka 3 kapi arome vanilije malo boje za hranu |
U manjoj posudi lagano umutiti bjelanjak te postupno dodavati šećer u prahu. Dodati limunov sok i aromu vanilije. Masu obojati u boje koje želite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....