OMILJENI BOŽIĆNI VOJNIK

ORAŠAR U SLASTIČARNICI MEET MIA: Osim ispred zagrebačkog HNK, dugački redovi bi se mogli stvoriti i u Vlaškoj ulici!

 Marko Miščević
Dobri duh Božića u svečanoj uniformi uljepšat će svaki blagdanski stol i bez sumnje izmamiti osmijeh na lica i najvećim mrgudima
Dobri duh Božića u svečanoj uniformi uljepšat će svaki blagdanski stol i bez sumnje izmamiti osmijeh na lica i najvećim mrgudima

Osim dugačkih redova obožavatelja koji strpljivo čekaju ispred zagrebačkog HNK na kartu za svoj omiljeni balet i bezbroj raskošnih ukrasa za dom s likom ovog vjernog vojnika, zaluđenost Hrvata popularnim orašarom dobila je još jedan oblik. Naime, ovaj simbolični zaštitnik obitelji našao se i na slatkim keksima vješte i kreativne Mije Saliman iz slastičarnice Meet Mia. Prekrasno ukrašeni keksići u obliku starinske igračke oduševit će vaše najmlađe, ali i nostalgične odrasle.

Marko Miščević

Orašar nije jedini čovječuljak bez kojeg Božić nikako ne može početi, a evo kako je ekipa Dobre hrane napravila svoje!

Božićni čovječuljak

125 g maslaca
100 g smeđeg (muscovado) šećera
1 jaje
375 g brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice meda
žlica mješavine začina (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, piment, zvjezdasti anis)

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina

Maslac pjenasto umutite mikerom zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte dvije velike žlice meda i jedno jaje. Nastavite miksati. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i mješavinu začina). Spojite suhe i mokre sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto rukom formirajte u disk i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na dabljinu od oko pola centimetra. Kalupom za čovječuljke izrezujte keksiće i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta.

Čovječuljke ukrasite royal icingom i prehrambenim bojama. Mi smo uzele gotovi royal icing, ali ako ga želite sami napraviti, recept je sljedeći:

200 g šećera u prahu
1 bjelanjak
5 kapi limunovog soka
3 kapi arome vanilije
malo boje za hranu

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

U manjoj posudi lagano umutiti bjelanjak te postupno dodavati šećer u prahu. Dodati limunov sok i aromu vanilije. Masu obojati u boje koje želite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 18:44