Osvježenje uz mirisnu metvicu

S padom temperatura osvježavamo vas uz metvicu, mentu ili nanu koja će svako jelo učiniti zanimljivim
S padom temperatura osvježavamo vas uz metvicu, mentu ili nanu koja će svako jelo učiniti zanimljivim

Kakve veze ima metvica s čevapčićima? Mnogi bi se na ovo pitanje zaletjeli s odgovorom i spremno odvratili: nikakve. Odgovor je upravo suprotan. U jednoj od najcjenjenijih varijacija na temu čevapčića poznatoj kao carigradski ćevap, metvica odnosno menta glavni je sastojak. U mješavinu mljevenog mesa dodaje se vrlo velika količina svježe nasjeckane mente. Upravo je iznenađujuće koliko je teško pretjerati s omjerom mente u ovom jelu. Nakraju se može reći – što više metvice, to bolje. Ona jednostavno svakom jelu donosi svježinu, to osobito vrijedi za jača mesna jela na roštilju Njen osvježavajući učinak cijene sve orijentalne kuhinje pa se pojavljuje u najrazličitijim ulogama,od mliječnih napitaka i čaja do začina za šerbet u preljevu kolača.

Za balkon i vrt

Sada joj je sezona pa je i na tržnicama najjeftinija, a raširena je u divljem izdanju cijelom Hrvatskom.U svojoj glasovitoj Enciklopediji samoniklog jestivog bilja Ljubiša Grlić je posebno opisao pet metvica, a spomenuo je usput još neke. Njihove se arome razlikuju u nijansama i osobito u intenzitetu,no srećom su sve upotrebljive u ovakvim kulinarskim pričama Kada ste umogućnosti,slobodno izmiješajte različite vrste metvica u jednom jelu ili napitku. Uz to, brzo raste i u teglama na balkonu pa je uputno podrobnije razmotriti barem neke od manje uobičajenih raznonedjeljni vrsnih načina uporabe mente. U nekim receptima,naime, svježa metvica zaista čini čuda. Među njima je niz vrlo jednostavnih jela pa se pohvale metvici lako daju provjeriti.

Savršene kombinacije

Posoljeni pileći batak uvaljan u brašno takav je primjer. Jednostavno prepržen zgodno je brzo jelo. No,ako se na vreli maslac, mast ili maslinovo ulje uz batak baci i nekoliko cijelih grančica metvice,prvi će pozitivan signal biti privlačan miris. Okus će biti još zamamniji. Aroma metvice osobito će se lijepo prožeti jelom ako se prelije s malo kiselog ili, još bolje, slatkog vrhnja. Ako od jednostavnog recepta krenemo stazom ukusnog, zamijetit ćemo kako se metvica lijepo slaže s raznim aromama.Vrhnje,senf i metvica takav su izvrstan trolist koji nipošto nije ograničen na pileći batak, nego je primjenjiv i na sve druge uobičajene mesne odreske,pogotovo ako se pripremaju na naglo.

Drugi takav univerzalni obrazac za odreske je crveni, dakle s rajčicom, sok ili njezin koncentrat uz nekoliko grančica mente lijepi su i na izgled jednako kao i mirisom i okusom. Njihov je treći idealni partner češnjak prva mliječna i ova druga crvena kombinacija toliko su bogate okusom da im nije nužna čak ni mesna, odnosno riblja komponenta. Dovoljno ih je preliti po svježe skuhanoj tjestenini ili palenti. Ovdje je važno naglasiti kako se u brzim postupcima grančica metvice može cijela baciti na jelo u završnoj fazi priprave. No, ako se sjecka i stavlja u razne smjese, onda se obično koriste samo listići.Posebno profinjeni zaljubljenici u mentu najviše cijene vršne manje listiće. Takav je pristup osobito važan kad se u nekim uobičajenim jelima metvica nađe na mjestima na kojima se redovito pojavljuje peršinov list. Najzanimljiviji takav primjer je polpeta, faširanac. Najčešće se radi od miješanog mljevenog mesa,starih peciva razmočenih u mlijeku,jaja,češnjaka, mljevenog crnog papra i nasjeckanog peršinova lista. Osvježenje u liku mente u pravilu oduševljava brojne poklonike ovog jela.

Crveno i bijelo izdanje

Kada je kuhar u dvojbi hoće li tradicionalno nastrojeni kušači uvažiti uvođenje mente u neočekivanim kulinarskim ulogama, rješenje je jednostavno. Uz odrezak i slična jela menta se poslužuje kao umak, opet u bijelom, mliječnom ili crvenom izdanju s rajčicama.

Osvježavajući temeljni karakter mente najzamjetniji je u hladnim, odnosno ledenim desertnim varijacijama. Upravo se u takvim zamislima orijentalni šerbet prometnuo u talijanski, zapadnjački sorbeto. Jednostavan recept može se opisati u nekoliko riječi: ohlađeni, polusmrznuti ili smrznuti šećerni sirup pripremljen sa što većom količinom svježe mente. U prvoj fazi pripreme, kada se menta kuha odnosno natapa u slatkoj vodici, neki kuhari uz svježu koriste i suhu mentu kako bi još više pojačali intenzitet njezine arome. Najodvažniji kuhari poslužuju slani sorbeto od mente. Umjesto slatkog sirupa zgušnjavaju ga želatinom. Poslužuju ga uz razne gastronomske ekshibicije, primjerice cocktail od račića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 23:01