Izvor:
Naslovna fotografija:
Richard H. Turner stvarno poznaje svoje meso! Chef koji stoji iza restorana Hawksmoor, Foxlow, Blacklock i Pitt Cue Co-a, te je također jedna polovica mesnice Turner & George, je prije dvije godine pokrenuo londonski Meatopia festival, vikend proslavu mesa, glazbe, pića i vatre kako prenosi Conde Nast Traveller.
Sada je u potrazi za savršenom “shawarmom”. Misija mu je pronaći savršenu shawarmu negdje u srcu Bliskog istoka u pet dana, četiri zemlje, pripremajući 30 ražnjića (kebaba). To je i učinio, želeći promijeniti britanske stavove o kebabu (zapravo shawarmi) gdje se na njih gleda kao na jeftino meso koje se konzumira u sitne noćne sate, prije gotovo sigurnog jutarnjeg mamurluka. Cilj mu je oživiti kebab, napraviti od njega nešto što ljudi žele jesti i kad su trijezni!
Shawarma je naziv za istočno arapsku pripremu mesa, gdje se janjetina, piletina, puretina, govedina, teletina ili miješano meso stavlja na ražanj (a može se pripremati i na žaru) i na njemu se vrti tijekom jednog cijelog dana. Meso se, nakon što je pečeno, struže sa ražnja i poslužuje, a ostatak mesa se čuva i grije na ražnju. To je zapravo ono što mi u Hrvatskoj poznajemo kao kebab/kebap. Shawarma se može poslužiti na tanjuru ili kao sendvič. Shawarma se na Bliskom Istoku obično jede s tabboulehom, fattoushom, taboon kruhom, rajčicom i krastavcima. Preljevi koji se koriste su tahini, hummus i kisela repa.
Richardu ovo nije bilo prvo ovakvo putovanje, tako da je na ovo išao potpuno spreman. Na putovanje je ponio dobru obuću, pouzdane i staromodne pustinjske čizme. Na svojim putovanjima je zaista jeo svašta. Crijeva, fileke, čak i kukce i pauke. Začudo, kivi mrzi i ne može ga nikako jesti!
Svoju potragu za savršenom shawarmom započeo je u Dubaiu, gradu sa grandioznim hotelima, svježe izgrađenim autocestama, ali i skrivenim restoranima i kafićima. Tamo je saznao da se shawarma pravilno priprema tako da se različito meso stišče tako da sliči na čahuru te se na ražnju peče iznad ugljena. Iako su njezini korijeni turski, ona se na široko jede i na Bliskom istoku.
Foto: iStock
Nakon Dubaia, letio je u Amman, grad u kojem je nastala pileća shawarma. Tamo su ju služili uz krumpiriće, ali nisu ju pekli vertikalno iznad ugljena, već horizontalno. U čemu je stvar? Ako se meso peče horizontalno onda mast od mesa samo sjedi na dnu, a ako se peče vertikalno, tada mast pada na ugljen i lagano ”eksplodira” i obavije meso dimom savršenog intenziteta.
Sljedeća postaja mu je bio Libanon, epicentar bliskoistočne hrane. U Bejrutu, okus shawarme je čišći, manje dominira limunov za razliku od one u Jordanu, gdje se koristi jako puno začinskog bilja i drugih začina poput kumina.
Konačno je stigao i u Istanbul, poznat po otvorenom roštilju, šiš kebabima, zapravo kuhinji koja dominira i na ulicama Londona i cijele Velike Britanije. Tamo je jeo kebab od ovčetine sa sjeckanim rajčicama koji se poslužuje u savršeno mekanom kruhu.
Foto:
Sve ovo ga je uvjerilo da zaprao još nigdje nije pojeo savršenu, jedinstvenu shawarmu, ne zato što su sve bile loše, već zato što tako nešto ne postoji! Svaka je savršena i na svoj način najukusnija. Sada bar zna što treba napraviti da savršenu shawarmu stvori kod kuće, u Velikoj Britaniji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....