DOBRA PREPORUKA

Ovo je 60 najboljih (i najgorih) vina do 40 kuna koja možete pronaći u domaćim supermarketima

 Gilaxia
Najviše vina prodaje se upravo u ovom cjenovnom rangu u trgovinama velikih lanaca. Među tim svakodnevnim vinima nađe se doista svega...

Cjenovni razred vina do pet eura, to jest u Hrvatskoj do 40 kuna, razred je u kojem se u supermarketima i ostalim vidovima nespecijaliziranih prehrambenih trgovina prodaje najviše vina. U taj tip trgovina kupci odlaze kad kupuju vino za svakodnevne situacije, dok se u nabavu vina za posebne prilike ipak odlazi u specijalizirane vinoteke.

Dobar omjer cijene i kvalitete u supermarketima se obično skriva u rasponu od 29,99 do 39,99 kuna. Ponekad se dobrih vina nađe i po nižoj cijeni, ali to je već stvar slučajnosti. U razredu od 39,99 do 69,99 kuna već se može naći ozbiljne kvalitete, ali tamo je potrošnja drastično niža, pa smo donijeli odluku provjeriti trenutačnu ponudu samo u tom najmasovnijem razredu, do 40 kuna.

image
Dan Rentea


Ljeto je došlo, sezona roštilja u punom je zamahu i prilike za nabavu vina su brojne. Stanje s bijelim vinima u tom cjenovnom razredu je prilično dobro i većina velikih domaćih vinskih kuća nudi pouzdanu kvalitetu, daleko iznad one koju nude uvozna vina istog razreda. S crnim vinima je stvar mnogo kompliciranija, pa se raspon kvalitete proteže od izvrsne do očajne. Jednako kad je riječ o uvoznim vinima kao i domaćim.

RUŽIČASTA VINA IZ SUPERMARKETA

BIJELA VINA IZ SUPERMARKETA

CRNA SUHA I SLATKASTA VINA IZ SUPERMARKETA

U ovom pregledu izdvojeno je 60 različitih vina. Sva su kupljena na policama supermarketa tjedan dana prije izlaska ovog pregleda i iskušana. Redoslijed vina je poredan prema kvaliteti, od najboljeg do najlošijeg, a ako više vina ima istu ocjenu, onda su unutar te ocjene poredani po cijeni, od niže k višoj. Vina smo podijelili na ružičasta, bijela i crna, a u nastavku donosimo popise onih najboljih (i najgorih) koje smo u domaćim supermarketima pronašli.

image
Tomml
KATEGORIJE KVALITETE PREMA BODOVIMA

60-69 - vina koja nisu za preporuku

70-74 - vina s većim nedostacima

75-79 - jednostavna vina ili vina s malim nedostacima

80-84 - dobra i ugodna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 - odlična i uravnotežena vina s ekspresijom sorte i terroira

90-95 - izvanredna vina

95-100 - kultna vina s potencijalom za dugogodišnje čuvanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:36